Cu cât s-a vândut carnea de miel în piețe și magazine, pe ultima sută de metri, în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, carnea de miel s-a vândut la prețuri mai mici, comparativ cu ultimele zile. Comercianții au făcut reduceri, ca să nu rămână cu marfa nevândută.
Mai câștigați au fost cei dispuși să ia miei întregi, deși fost puțini. Cei mai mulți au cumpărat porții mici, cât să le ajungă, pentru o masă, două.
Cine a vrut să cumpere mai ieftin a mers direct la producători, după carne de miel proaspătă. La un cioban din Mureș, care mai avea miei de vânzare în Vinerea Mare, lucrurile n-au mers cum se aștepta.
Cioban: „Miei au fost în general, dar foarte, foarte slăbuț față de alți ani, poate e din ce în ce mai rău. Prețul e de 25 de lei, în general toate s-au scumpit. Prețul la miel e exact ca anul trecut, și toate s-au scumpit”.
„24-25 lei kilogramul a fost anul acesta, în magazine... 50-60” explică o femeie.
Unii comercianți își anunțau în gura mare reducerile, într-o piață din Pitești: „Cine mă scapă de pulpa asta?! De pulpa asta, cine mă scapă? Asta o mai am!”
Vânzător: „40 de lei”.
Reporter: Și zilele trecute cu cât l-ați dat?
Vânzător: „40, 45 de lei, maxim. Este mai aglomerat, ar trebui să mai crească puțin prețul."
-Cu cât vindeți astăzi kg?
-40, dar ar trebui să fie puțin mai sus! Am înțeles că zilele trecute s-a vândut cu 45-50... Forță de muncă nu o găsim, cerealele sunt scumpe, nu rentează! La noi, producătorii, prețurile sunt mici. În magazine ... avem un 55-60
Reporter: Cu cât ați luat mielul?
Cumpărător: 35!
Reporter: Ați negociat?
Cumpărător: „Nuuu, am dat banul, nu ne-am mai ... ia uite ce am luat aici!"
În piețele din Capitală, kilogramul se vindea acum două săptămâni cu peste 50 de lei. În Vinerea Mare a ajuns la 35-46 de lei, în funcție de comerciant și cantitatea cumpărată.
-Anul trecut cât a fost kg?
-45. S-a scumpit cu un leu.
-Cum au mers vânzările?
-Cu 30% mai rău decât anul trecut, că n-are lumea bani. Nu s-a mai luat mielul întreg, s-a luat cu pulpa, cu sfertul.
Dar cumpărătorii sunt tot nemulţumiţi de preţuri: „E foarte scumpă, la banii noştri, la pensia mică, Anul ăsta e 45”.
Și în anii trecuți, unii comercianți care n-au lăsat la preț au rămas cu marfa nevândută.
Bogdan Belciu, specialist retail: „Consumatorii încep să strângă punga, să scadă volumele, să consume mai puțin. Pentru o anumită perioadă, oamenii au ignorat prețurile mai mari, dar acum se uită din ce în ce mai mult la prețuri, chiar și cei care își permit se uită și văd schimbările care se produc, în sensul că scădem volumele, creștem prețul, vindem cantități din ce în ce mai mici la prețuri în cel mai bun caz similare ca cele dinainte, care sunt diferite forme de inflație”.
Reduceri la carnea de miel au apărut şi în magazine, nu doar în pieţe ori la stână.