Criza din Ucraina. Fortele pro-ruse au folosit blindate si arme pentru a ocupa 2 baze. Un militar ucrainean a fost impuscat
Fortele militare pro-ruse au atacat sambata doua unitati militare ucrainene. Trupele din baza aviatica de la Belbek au primit un ultimatum sa paraseasca unitatea in cateva ore iar un soldat ucrainean a fost impuscat, relateaza Sky News.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
• Singurul submarin al Ucrainei a fost capturat de marina rusa
• Membrii militiei proruse au atacat sambata doua baze ucrainene, un soldat a fost impuscat.
• La Moscova si in Crimeea s-a sarbatorit vineri noapte cu artificii anexarea
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE SAMBATA, 22.03.14
ORA 19:00 Fortele speciale ruse care au atacat cu focuri de arma si blindate baza de la Belbek ar fi impuscat un soldat ucrainean, relateaza Sky News.
Weitere russische Soldaten kommen an. Mit triumphierenden Blick auf dem Weg in die Kaserne. #Belbek #Krim #Crimea pic.twitter.com/U3QQxA2rCY
— Dirk Emmerich (@DEmmerich) March 22, 2014
ORA 18:00 Steagul Sfantului Andrei, simbolul marinei militare ruse, a fost ridicat, sambata, la bordul singurului submarin al Ucrainei, Zaporizhzhia, aflat in Sevastopol.
Vasul, lansat la apa in 1970, se va alatura flotei ruse de la Marea Neagra, care avea, anterior, trei submarine.
Capitanul Anatolie Varochkin comandantul flotilei Marii Negre, a declarat ca jumatate din echipajul submarinului, inclusiv capitanul, au refuzat sa serveasca in marina rusa si au abandonat vasul.
"Jumatate din echipaj este pregatit sa lupte pentru Rusia. Isi cunosc vasul si isi vor continua serviciul militar", a declarat Varochkin, adaugand ca vasul este intr-o stare tehnica proasta.
In total, 72 de unitati militare din Crimeea au arborat steagul rus si au cerut sa se alature fortelor armate ale Rusiei, in ultima saptamana.
ORA 17:40 Membri ai unor militii proruse au ocupat, sambata, cu blindate si arme automate, inca o baza din Crimeea, in apropiere de Sevastopol, tragand focuri de avertisment, informeaza AFP.
Vehicule blindate au patruns intr-o unitate militara din Belbek. Militanti prorusi au tras focuri de arma in aer pentru a-i soma pe militarii ucraineni sa paraseasca baza.
Vezi aici imaginile din momentul ocuparii bazei Belbek.
Membri ai unor militii proruse au atacat, sambata, o alta baza militara ucraineana situata in vestul regiunii Crimeea, anexata oficial de catre Rusia.
Aproximativ 200 de combatanti inarmati au patruns in baza aeriana de la Novofedorivka, in vestul Peninsulei Crimeea. Militarii ucraineni s-au baricadat in cladirile unitatii si au lansat grenade lacrimogene
Militantii prorusi au somat militarii ucraineni sa paraseasca unitatea, arborand drapelul Rusiei, in locul celui ucrainean. La ocuparea bazei militare au asistat si militari rusi. Un ofiter al armatei ruse a intrat in cladire pentru a negocia cu militarii ucraineni.
"S-au auzit explozii, detonari de bombe, iar un soldat ucrainean a fost impuscat.
Cred ca fac parte din trupele speciale ruse. Toti soldatii sunt mascati si au uniforme diferite fata de soldatii rusi obisnuiti.
Au fost trase multe focuri de arma, probabil in aer. Am vazut cel putin un soldat ranit", a relatat Stuart Ramsay, corespondentul Sky News in Crimeea.
Comandantul ucrainean al bazei Belbek se astepta la acest atac si le-a cerut soldatilor sai sa reziste si sa traga focuri de avertisment in aer, inainte sa riposteze.
Comandantul a fost arestat de rusi iar camera de supraveghere din fata bazei a fost oprita.
Inregistrarea camerei de supraveghere din fata bazei militare Belbek:
ORA 14:00 Membri ai unor militii proruse au atacat, sambata, o baza militara ucraineana situata in vestul regiunii Crimeea, anexata oficial de catre Rusia, afirma surse citate de AFP.
Aproximativ 200 de combatanti inarmati au patruns in baza aeriana de la Novofedorivka, in vestul Peninsulei Crimeea.
Militarii ucraineni s-au baricadat in cladirile unitatii si au lansat grenade lacrimogene. Militantii prorusi au somat militarii ucraineni sa paraseasca unitatea, arborand drapelul Rusiei, in locul celui ucrainean.
La ocuparea bazei militare au asistat si militari rusi. Un ofiter al armatei ruse a intrat in cladire pentru a negocia cu militarii ucraineni.
In bazele de pe teritoriul Crimeei sunt in continuare militari ucraineni. Rusia a anuntat ca le permite sa plece din unitati sau sa se inroleze in armata rusa.
Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficiala a fostei regiuni ucrainene Crimeea. Statele Unite si Uniunea Europeana considera Crimeea drept parte a Ucrainei si au adoptat sanctiuni economice si politice contra Rusiei.
ORA 08:00 Pentru diminuarea tensiunilor, Rusia a acceptat trimiterea unei misiuni OSCE in Ucraina. In scurt timp, 100 de inspectori vor ajunge in regiunile din estul si sudul tarii, unde rusofonii au iesit in strada, au luat cu asalt cladiri guvernamentale si s-au incaierat cu nationalistii.
Totusi, observatorii nu vor avea voie sa intre in Crimeea, oficial - teritoriu al Rusiei.
Concomitent, la Simferopol, capitala Crimeei, si la Moscova, cerul s-a umplut de artificii.
Petrecerea a incununat faptul ca presedintele rus a ratificat tratatul de anexare. In tot acest timp, la Bruxelles era parafat acordul politic de asociere cu Ucraina.
Totodata, lista oficialilor rusi vizati de sanctiuni a fost extinsa. Insa, liderii europeni nu au mers la fel de departe precum americanii care au luat in vizor oameni de afaceri apropiati lui Putin, dar si o banca. Prilej de amuzament pentru Vladimir Putin.
"Eu nu am cont deschis la aceasta banca, dar imi voi deschide unul luni", a spus Putin.
Trecand peste declaratiile ironice, anuntul de la Bruxelles a avut ecouri si la bursa de la Moscova.
"Chiar si amenintarea cu sanctiuni are impact asupra mediului de afaceri din Rusia", a comentat si Herman Van Rompuy.
"Mesajul nostru pentru Rusia este clar: calea democratiei si detensionarea situatiei sau izolare si sanctiuni din ce in ce mai dure", a spus David Cameron.
Totusi, astfel de declaratii inflacarate nu au disipat temerile de la Kiev privind ambitiile expansioniste ale Rusiei.
"Rusia nu vrea doar Crimeea sau Harkov sau Luhansk sau Donetk. Rusia vrea Kievul si toata Ucraina. Am auzit vorbindu-se despre intentiile lor de a reface imperiul rus, iar fara Ucraina nu pot face asta", a spus si Vitali Klitschko.
"Daca Rusia decide sa lege Transnistria de Crimeea si Abhazia, va reusi sa creeze un coridor, un focar de instabilitate in Europa. Trebuie sa evitam un astfel de scenariu", comenteaza ministrul ucrainean de externe, Andrii Deshchytsia.