Criza din Ucraina. Putin a ordonat focuri de artificii la Moscova si in peninsula dupa ce a semnat anexarea Crimeei
Ucraina se apropie de Uniunea Europeana dupa ce vineri, la Bruxelles, a fost parafat acordul politic de asociere. Nici rusii nu au stau degeaba. Camera superioara a parlamentului de la Moscova a ratificat anexarea peninsulei Crimeea.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR de vineri, 21 martie
-► Putin a ordonat focuri de artificii la Moscova si in peninsula dupa ce a semnat anexarea Crimeei
-►Exercitii militare ruse au avut loc vineri in Transnistria
-► UE si Ucraina au semnat partea politica a Acordului de Asociere
-► Japonia va propune Ucrainei un ajutor de 710 milioane de euro
-► Patriarhul Kievului denunta "metoda diabolica" a lui Vladimir Putin de alipire a Crimeei
-► Martin Schulz: Criza din Ucraina face sa reapara amenintarea unui "razboi" in Europa
LIVE TEXT
Ora 21:00 Putin a ordonat focuri de artificii la Moscova si in peninsula dupa ce a semnat anexarea Crimeei
Dupa ce a semnat vineri legea privind preluarea de catre Rusia a Crimeei de la Ucraina, in pofida unor sanctiuni adoptate de catre UE si Statele Unite, Vladimir Putin a ordonat focuri de articificii la Moscova si in peninsula, vineri noaptea, pentru sarbatorirea evenimentului, relateaza BBC News.
Uniunea Europeana a inscris pe o lista alti 12 oficiali rusi vizati de sanctiuni, acuzati ca sunt implicati in anexarea peninsulei, iar vineri a semnat cu Ucraina un acord politic privind consolidarea relatiilor politice. Liderii europeni, reuniti intr-un summit la Bruxelles, au anuntat totodata accelerarea eforturilor in vederea reducerii dependentei energetice a Uniunii fata de Rusia.
Lista cuprinde, astfel, 33 de oficiali vizati de interdictii de calatorie si blocarea averilor pe teritoriul UE. Printre ei se afla vicepremierul Dmitri Rogozin si doi consilieri apropiati ai lui Putin, Serghei Glaziev si Vladislav Surkov. Valoarea actiunilor a scazut vineri in mod brusc, la Moscova, in contextul in care investitorii evalueaza impactul sanctiunilor occidentale asupta economiei ruse. Doua agentii de rating au retrogradat perspectivele Rusiei de la stabil la negativ. De asemenea, Visa si Mastercard au oprit serviciile pentru doua institutii financiare ruse, si anume Bank Rossiya (afectata de sanctiuni americane) si SMP Bank.
Acordul semnat vineri, la Bruxelles, de catre liderii celor 28 de state membre UE cu premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk acopera doar partea politica a Acordului de Asociere cu UE. Acest acord a fost respins in noiembrie de catre Viktor Ianukovici, presedintele prorus al Ucrainei in acea perioada. Aceasta decizie a declansat proteste violente, soldate cu zeci de morti si sute de raniti, indepartarea lui Ianukovici de la putere, instalarea unor noi autoritati si anexarea Crimeei.
Rusia a incheiat vineri un adevarat "Blitzkrieg" institutional privind alipirea peninsulei. Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) a ratificat joi tratatul semnat marti de catre presedintele Vladimir Putin cu liderii prorusi din Crimeea. Deputatii au adoptat totodata o lege constitutionala privind incorporarea Crimeei in teritoriul rus. Consiliul Federatiei (Camera superioara) a ratificat vineri tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, sfidand comunitatea internationala care nu recunoaste acest acord.
ORA 16:00 Exercitii militare ale trupelor ruse, in Transnistria
Trupe ruse au efectuat exercitii militare in Transnistria, o regiune separatista prorusa din Republica Moldova, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, in contextul in care aceasta fosta republica sovietica se teme de repetarea scenariului ucrainean pe teritroiul sau, relateaza AFP.
Purtatorul de cuvant al Districtului Militar de Vest, colonelul Oleg Koscetkov, a declarat ca aceste manevre au ca scop sa antreneze trupele in vederea unui eventual atac inamic.
In cadrul scenariului acestor exercitii. "una dintre principalele sarcini ale trupelor de mentinerea pacii a fost sa asigure apararea civililor in zone de lupta", a declarat el, citat de agentia Interfax.
Aceste exercitii au fost efectuate in contextul in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat marti ingrijorarea cu privire la o eventuala repetare a scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca presedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, dupa modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.
ORA 13:30 Putin semneaza tratatul de alipire a Crimeei la Rusia, ratificat de ambele camere ale Parlamentului de la Moscova
ORA 12:00 Camera superioara a Parlamentului Rusiei ratifica alipirea Ucrainei
Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului de la Moscova, a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi dupa ratificarea sa de catre Camera inferioara. Toti cei 155 de senatori au votat pentru ca atat Crimeea, cat si orasul Sevastopol, sa devina unitati administrative ale Federatiei Ruse.
ORA 11:15 Acord intre UE si Ucraina
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a semnat, vineri, cu liderii europeni, partea politica a Acordului de Asociere intre tara sa si UE, aflat la originea crizei dintre Moscova si Occident, a anuntat o sursa europeana, citata de AFP.
Europenii manifesta astfel o sustinere puternica fata de Ucraina, la o zi de la decizia lor de a inaspri tonul impotriva Moscovei, adaugand alte 12 nume pe lista cu personalitatile ruse si ucrainene vizate de sanctiuni.
ORA 08:43 Guvernul japonez a decis sa propuna Ucrainei un ajutor de aproximativ 100 de miliarde de yeni (710 milioane de euro), acordat sub diverse forme, a anuntat vineri postul de televiziune public nipon NHK, citat de AFP.
"Premierul japonez, Shinzo Abe, urmeaza sa anunte in cursul saptamanii viitoare, in cadrul unui summit G7 in Olanda, ca Japonia va propune Ucrainei un sprijin, sub diverse forme, in valoare de 100 miliarde de yeni, considerand ca o ameliorare a economiei este necesara pentru stabilizarea situatiei" din aceasta tara, a explicat postul nipon de televiziune.
ORA 08:05 Patriarhul ortodox al Kievului Filaret l-a acuzat joi pe presedintele rus Vladimir Putin ca a folosit o metoda "diabolica" in marele sau discurs asupra anexarii Crimeii la Rusia, relateaza AFP.
"In interventia sa din 18 martie la Kremlin, presedintele Rusiei Vladimir Putin a folosit un mijloc diabolic. El a amestecat adevarul cu minciuna", a afirmat intr-un apel adresat "credinciosilor si compatriotilor" seful Patriarhiei Kievului, care revendica mai multe milioane de credinciosi in Ucraina, unde coabiteaza cu o alta importanta Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei.
"Ocupand si anexand Crimeea, conducerea rusa a zguduit intregul sistem de drept international. De-acum, potrivit autoritatilor ruse, orice disputa in zona intereselor Kremlinului poate fi rezolvata prin forta militara sau prin alte mijloace de presiune", a denuntat demnitarul religios.
"Vladimir Putin a inceput oficial sa foloseasca expresii precum lumea rusa, Rusia istorica, rusii, o natiune divizata sau noi si ucrainenii suntem acelasi popor. Toate acestea, alaturi de nostalgia pentru trecutul grandios si dorinta de revansa pentru prabusirea Uniunii Sovietice, sunt copii ale ideologiei si discursului regimurilor fasciste din secolul XX", a declarat Patriarhul Filaret, dupa care i-a indemnat pe compatriotii sai fie uniti, afirmand ca "apararea casei comune Ucraina in fata agresorului este o datorie sacra pentru fiecare".
ORA 07:38 Declaratiile lui Martin Schulz
Criza declansata de alipirea Crimeii la Rusia face sa reapara amenintarea si frica unui "razboi" in Europa, a apreciat joi presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.
"Ceva s-a schimbat" odata cu aceasta criza, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa sustinute la inceputul summitului european, dominat de criza ucraineana.
"Unii credeau ca razboiul si riscul razboiului nu mai sunt teme de discutie", dar "suntem pe cale sa vorbim despre riscul unui conflict armat", a spus el. Intr-un moment in care Europa comemoreaza centenarul Primului Razboi Mondial, razboiul devine "din nou o amenintare reala intr-o tara vecina a Uniunii Europene", a avertizat presedintele PE in fata liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului sau.
"Criza din Ucraina reprezinta o mare amenintare pentru sistemul nostru de securitate european introdus dupa Razboiul Rece", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) "sa dezvolte in cele din urma o strategie coerenta" fata de Rusia.
Totodata, el a facut apel la sefii de stat si de guvern sa raspunda "fricii populatiei europene (...), o frica reala, provocata de escaladarea declaratiilor din ultimele saptamani".
"In timp ce antreprenorii se tem de o spirala a sanctiunilor care ar putea antrena o prabusire a comenzilor, iar muncitorii se ingrijoreaza pentru locul lor de munca, in tarile vecine Ucrainei, in Polonia si in statele baltice exista temeri in privinta un nou Razboi Rece", a insistat Schulz.
UE trebuie sa reactioneze la actiunile Rusiei si, totodata, "sa fie prudenta sa nu provoace (...) o escaladare a conflictului", pastrand "canale de comunicare deschise" cu Moscova, a precizat Martin Schulz.
ORA 07:10 Sanctiuni pentru Rusia
Europenii au anulat summitul UE-Rusia, dar si intalnirile bilaterale dintre statele membre si guvernul de la Kremlin. Iar acesta este doar inceputul, a avertizat premierul britanic David Cameron.
La sfarsitul primei zile a summit-ului de la Bruxelles, presedintele consiliului european a anuntat sanctiunile ce vor fi impuse Rusiei. In plus, a avertizat Moscova ca orice noua incercare de destabilizare a Ucrainei va atrage alte lovituri economice.
"Era important sa transmitem un mesaj clar ca orice masura de destabilizare a Ucrainei va fi sanctionata cu o noua serie de masuri si am cazut de acord in aceasta seara ca vom cere Comisiei Europene sa pregateasca aceste posibile sanctiuni", a declarat David Cameron.
La polul opus, Ucraina se bucura de toata sustinerea Consiliul European. Cancelarul german Angela Merkel a fost cea care a anuntat relaxarea taxelor pentru produsele pe care Ucraina le va exporta catre Uniunea Europeana.
"Maine, partea politica a tratatului de asociere va fi semnata, iar Comisia Europeana va renunta la taxe pentru numeroase produse de export ale Ucrainei catre Uniunea Europeana", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Lista cu cei 12 oficiali si oameni de afaceri rusi vizati de sanctiuni va fi publicata vineri, a anuntat presedintele francez Francois Hollande. Desi a refuzat sa faca public vreun nume, el a declarat ca lista a fost alcatuita prin consultari cu Statele Unite.
De la Moscova a venit prompt raspunsul. Trei consilieri ai presedintelui Barack Obama si sase membri ai Congresului american, printre care congresmanul conservator John McCain, au fost declarati indezirabili in Rusia.
In tot acest timp, in Crimeea un grup de oameni inarmati au preluat controlul asupra a doua nave militare ucrainene din portul Stevastopol, semn ca militiile pro-ruse nu au rabdare ca Ucraina sa isi retraga soldatii din peninsula.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, vladimir putin, Kiev, crimeea, barack obama,
Dată publicare:
21-03-2014 07:23