Criza in Ucraina. Kievul: Vom raspunde militar tentativelor de anexare a estului tarii. O nava de razboi, atacata in Crimeea
Ucraina va raspunde "militar" oricarei tentative ruse de "anexare" a regiunilor proruse din estul tarii, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iateniuk, citat de site-ul Guvernului, relateaza AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sinteza ultimelor evenimente:
-► O nava ucraineana de razboi a fost atacata de indivizi inarmati
-► Duma de Stat a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia
-► Summitul UE-Rusia a fost anulat ca reactie la alipirea Crimeei
-► Moscova a amenintat cu sanctiuni mai multi oficiali americani dupa ce Obama a anuntat represalii fata de alipirea Crimeei la Rusia. Americanii au replicat pe Twitter
-►Ucraina sustine ca Rusia ar fi pregatita sa lanseze o interventie de anvergura in estul si sudul tarii
-► Barack Obama exclude posibilitatea unei interventii militare americane in Ucraina
LIVE-TEXT
ORA 21:00 Iateniuk: Ucraina va raspunde "militar" oricarei tentive ruse de anexare a estului tarii
"Vreau sa avertizez in mod oficial Rusia: vom raspunde ferm, inclusiv prin mijloace militare, oricarei tentative de cucerire a Ucrainei, de trecere a frontierei de catre trupe ruse sau de anexare a regiunilor din estul (tarii) sau altor (regiuni)", a declarat seful Guvernului.
ORA 19:30 Persoane inarmate ataca o nava ucraineana de razboi, in Crimeea, a anuntat Ministerul ucrainean al Apararii
Ministerul ucrainean al Apararii a anuntat ca o nava de razboi a fost atacata de 15-20 de persoane inarmate in portul Sevastopol. Este vorba despre corveta anti-submarin "Ternopil" (foto), o nava mica, destinata protectiei coastelor si care are in mod normal un echipaj sub 100 de oameni. Potrivit ziarului "Adevarul ucrainean", atacatorii au folosit grenade. Ziarul citeaza si un ofiter al navei, care ar fi tranmis ca aceasta a fost capturata. S-au auzit rafale de arme automate, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii in Crimee pentru AFP.
ORA 19:00 Barack Obama a anuntat impunerea de sanctiuni impotriva altor 20 de oficiali rusi, precum si a unei banci care sprijina Kremlinul. Ca raspuns, Moscova a publicat propria sa lista cu sanctiuni impotriva unor oficiali americani. Sanctiunile au devenit o adevarata moda pe Internet. In Rusia se lipesc pe usile diverselor institutii anunturi cu titlul "Sanctiuni care interzic ironic accesul lui Barack Obama. Iata cateva din aceste anunturi, culese din magazine, spitale, institutii publice si firme rusesti si postate pe Twitter:
Нашу страну НЕ ПОБЕДИТЬ!!! Ответ на санкции США! Эти объявления уже на российских дверях! )) pic.twitter.com/0Gz0dXXpTA
— Юлия (@Zvezda_Julia) March 20, 2014
O alta imagine populara printre internautii rusi ii arata pe cativa lideri americani intristati de sanctiunile la care au fost supusi. De pilda, Barak Obama e mahnit ca, din cauza sanctiunilor "nu va vizita niciodata Ijevsk" (un oras industrial din Urali) iar Michelle, deoarece copiii ei "nu vor invata niciodata la o scoala din Kaluga".
россия готовит "адекватный ответ на санкции Запада" ... #война pic.twitter.com/LEeNwv1oND
— Reincarnation. (@TukvaSociopat) March 20, 2014
ORA 18:30 Oficialii americani sanctionati spun ca sunt mandri ca se gasesc intr-o asemenea situatie
Oficialii americani de pe lista de sanctiuni a Moscovei spun ca sunt mandri ca sunt adversarii lui Putin. Ce a postat pe Twitter senatorul republican John McCain, fost candidat la presedintie:
I'm proud to be sanctioned by Putin - I'll never cease my efforts & dedication to freedom & independence of #Ukraine, which includes #Crimea
— John McCain (@SenJohnMcCain) March 20, 2014
Republicanul John Boehner, presedinte al Camerei Reprezentantilor, se mandreste si el cu faptul ca e pe lista celor care se opun "agresiunii lui Putin":
Proud to be included on a list of those willing to stand against Putin’s aggression http://t.co/AL67mauKqq
— Speaker John Boehner (@SpeakerBoehner) March 20, 2014
Senatorul democrat Robert Menendez, seful Comisiei de Afaceri Externe din Senat, si el pe lista de oficiali americani sanctionati de Moscova, a lansat chiar un hashtag: #SanctionedByPutin
If standing up for #democracy & sovereignty in #Ukraine means I'm #SanctionedByPutin, I'll take it.
— Sen. Robert Menendez (@SenatorMenendez) March 20, 2014
ORA 18:00 Moscova a publicat o lista cu oficiali americani vizati de sanctiuni
Rusia a publicat joi o lista cu oficiali americani vizati de sanctiuni, imediat dupa ce presedintele american a anuntat noi sanctiuni si a amenintat ca vizeaza economia rusa, relateaza AFP.
"Sa nu existe nicio indoiala, vom raspunde adecvat oricarei actiuni ostile", avertizeaza Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.
Lista ruseasca, vizand noua persoane, cuprinde numele a trei consilieri apropiati ai presedintelui american Barack Obama si ale mai multor congresmeni, printre care si al senatorului republican John McCain, candidat la presedintia SUA in 2008.
Read: List of US officials, members of Congress sanctioned by Russia Live blog: http://t.co/mSmZntYCqe pic.twitter.com/alIiJSKsuo
— AJAM Live (@ajamlive) March 20, 2014
ORA 17:30 Kievul acuza Moscova ca submineaza o misiune OSCE in Ucraina
Rusia submineaza "printr-o tactica deliberata" eforturile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de a organiza o misiune de observare in Ucraina, a acuzat miercuri, la Viena, ministrul interimar ucrainean de Externe Andrii Descita, relateaza AFP.
"Singura explicatie logica este ca Federatia Rusa vrea sa evite cu orice pret sa-i fie dezvaluite actiunile in Ucraina", a continuat ministrul, denuntand "luarea ca ostatica" a Organizatiei.
ORA 17:00 Obama anunta noi sanctiuni vizand oficiali rusi si o banca ruseasca
Presedintele american Barack Obama a anuntat joi noi sanctiuni vizand alti oficiali rusi si o banca ruseasca, drept represalii fata de alipirea Crimeei la Rusia, si a amenintat Moscova ca Statele Unite vor viza "sectoare-cheie" ale economiei ruse, relateaza AFP. Intr-o scurta interventie la Casa Alba, consacrata situatiei din Ucraina, seful statului a insistat, de asemenea, asupra faptului ca sustinerea Statelor Unite fata de aliatii lor din cadrul NATO este "de nezdruncinat".
ORA 16:30 Summit-ul UE-Rusia din iunie a fost anulat de liderii europeni
Presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca summit-ul UE-Rusia, prevazut pentru luna iunie a acesui an, nu va mai avea loc, ca reactie la alipirea Crimeei. "Exista o suspendare a relatiilor politice. Reuniunea nu poate avea loc in aceste conditii" a spus Hollande, citat de AFP. El a adaugat ca Uniunea Europeana trebuie sa pregateasca sanctiuni economice impotriva Rusiei in care apare "o intensificare a revendicarilor ilegitime" sau "operatiuni ale unor trupe". Liderii europeni urmeaza sa ia decizii privind noi sanctiuni individuale, a mai precizat Hollande.
ORA 16:00 Rusia va stabili singura, dupa "reunificare", cati militari va mobiliza in Crimeea
Rusia nu trebuie sa intrebe pe nimeni cati militari sa mobilizeze in Crimeea, dupa "reunificarea" peninsulei cu Federatia Rusa, le-a transmis joi un oficial rus de rang inalt atasatilor militari straini, relateaza agentia rusa Itar-Tass in pagina electronica.
Contingentul de 25.000 de militari prevazut in cadrul unui acord cu Ucraina privind Flota rusa la Marea Neagra nu a fost "depasit", a declarat Viktor Ozerov, presedintele Comisiei pentru Aparare din cadrul Consiliului federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus).
"Acum, dupa ce Crimeea si Sevastopolul si-au exprimat dorinta de a face parte din Federatia Rusa si dupa ce decizia va fi adoptata in mod oficial maine (vineri), inclusiv de catre Consiliul Federatiei, vom decide singuri unde si cati militari vom mobiliza", a subliniat Ozerov.
Dupa suspendarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa, Rusia le-a propus partenerilor sai europeni noi negocieri. "Din nefericire, ei incearca sa lege Rusia de Acordurile de la Istanbul si de acordul cu privire la Transnistria", a continuat oficialul, adaugand ca "este necesar sa ne asezam (la masa negocierilor) si sa ajungem la un acord pentru ca nimeni sa nu se teama ca Rusia actioneaza undeva dincolo de limitele legii". "Noi suntem intotdeauna cetateni care respecta legea", a adaugat el.
ORA 15:30 Duma de Stat a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia
Camera inferioara a Parlamentului rus, Duma de Stat, a ratificat joi tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat marti de catre presedintele Vladimir Putin cu lideri prorusi din aceasta peninsula situata in sudul Ucrainei, relateaza AFP. Ratificarea a fost adoptata cu 443 de voturi pentru si unul impotriva. Deputatii au adoptat totodata o lege constitutionala privind incorporarea Crimeei in teritoriul rus.
ORA 12:00 Ucraina sustine ca Rusia ar fi pregatita sa lanseze o interventie in estul si sudul tarii
"Exista indicii potrivit carora Rusia este pregatita sa lanseze o interventie de anvergura in estul si sudul Ucrainei", a declarat Iuri Klimenko, seful misiunii Ucrainei la ONU, la Geneva, pentru jurnalisti.
Diplomatul a anuntat o suplimentare a trupelor in regiunea ucraineana Herson, in nordul Crimeei, indicii despre amplasarea unor mine si arestarea in regiuni din est si sud efectuate de catre forte de securitate ucrainene a unor activisti prorusi care detineau documente de identificare de la servicii de securitate ruse.
"Ucraina si ucrainenii sunt pregatiti sa-si apere teritoriul prin toate mijloacele necesare, insa, in acest stadiu, ramanem angajati pe calea unei solutii politice", a declarat Klimenko.
"Ucraina va recurge la utilizarea dreptului la autoaparare in ultima instanta", a spus el.
ORA 09:00 Occidentul sta cu ochii pe estul Ucrainei
Secretarul general al NATO se teme ca Rusia lui Vladimir Putin va interveni si in regiunile estice ale Ucrainei. Pe de alta parte, presedintele american, Barack Obama, a exclus orice interventie militara americana in Ucraina. Dar, a promis ajutor diplomatic. Iar seful guvernului britanic a propus excluderea Rusiei din G8, care ar deveni astfel G7.
Anders Fogh Rasmussen, secretar general NATO: "Aceasta este cea mai grava amenintare la adresa securitatii si stabilitatii europene de la sfarsitul Razboiului Rece."
Dupa anexarea Crimeei, toti ochii sunt atintiti pe estul Ucranei, pentru a vedea daca rusii nu intervin si acolo. Iar semnele nu sunt deloc linistitoare. La Donetsk au aparut deja de cateva zile asa-numite "grupuri de autoaparare", dupa modelul celor din Crimeea. Unul dintre ele pazeste intrarea in oras si se lauda ca a oprit un convoi militar venit din vestul tarii: "Alaltaieri am oprit o coloana de trei camioane care transportau cate patru focoase de rachete fiecare."
Intre timp, continua zilnic manifestatiile proruse in piata Lenin din oras. In ceasul al 12-lea, europenii se gandesc sa ajute economic regiunea, pentru ca localnicii sa nu fie tentati sa treaca si ei sub aripa Rusiei.
Serhiy Taruta, governator de Doneţk: "Avem nevoie rapid de ajutor substantial de la Uniunea Europeana, sa lansam programe sociale care sa arate clar populatiei ca optiunea europeana este de viitor."
Confruntat cu o criza fara precedent, noul guvern de la Kiev are si alt gen de probleme. Cativa membri ai partidului de extrema dreapta Svoboda, care a sustinut protestele din Piata Independentei, au navalit in birou, peste directorul televiziunii nationale. L-au acuzat de tradare nationala, pentru ca postul a difuzat in direct semnarea tratatului de anexare a Crimeei si l-au fortat sa-si scrie demisia. Analistii spun ca asemenea incidente dau apa la moara propagandei rusesti, care descrie noile autoritati drept fasciste.
Intre timp, Kievul pregateste un plan pentru a-si evacua militarii din Crimeea si pe familiile acestora. Ucraina va introduce vize pentru cetatenii rusi si si-a anuntat retragerea din Comunitatea Statelor Independente.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, vladimir putin, Kiev, crimeea, barack obama,
Dată publicare:
20-03-2014 07:37