Este criză de personal în domeniul oieritului! Proprietarii de turme spun că nu mai găsesc ciobani nici dacă le dau salarii de 4.000 de lei pe lună.

Cei cu experiență sunt atrași de ofertele din Spania, Franța sau Germania, unde sunt plătiți dublu sau chiar triplu.

După ce a lucrat la o stână din România pe 2.500 de lei, Ion Ene s-a angajat cioban în Italia, la o fermă cu 600 de oi, unde ia peste 1.000 de euro. În plus, condițiile de muncă sunt incomparabil mai bune: e cazat într-o garsonieră confortabilă, are o lună de concediu plătit și zile libere.

Ion Ene, cioban în Italia: "Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână".

La 10 milioane de oi, câte sunt în România, ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani. La noi sunt plătiți cu două 3.000 și, foarte rar, 4.000 de lei, în funcție de experiență și de mărimea turmei pe care o păstoresc. Pot primi pe lângă bani mâncare sau țigări.

Însă în țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania, ciobanii noştri încasează 1.200 de euro, chiar 1.800 de euro

Dumitru Gârbacea, cioban: "Sunt puțini, stăm 24 din 24, dar nu avem ce face. Ăștia nu știu că e sărbătoare, că e frig, că e ploaie, trebuie să mănânce".

De cealaltă parte, proprietarii turmelor se plâng că ciobanii pleacă după câteva zile de muncă pentru că viața la stână e grea. Unii stau doar până văd primii bani. Sătul să mai caute oameni, Eugen Gonțea, crescător de oi din Brașov, vrea să renunțe la afacere.

Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România: "Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația".

Crescătorii de oi studiază soluțiile găsite de fermierii din Europa care au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal.

Cioranu Nicolae, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad: "Au făcut instalații, garduri, adăpători, bagă animalele acolo și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul să meargă cu ele la pășunat".

Între timp, în piețe, telemeaua de oaie este mai scumpă cu 25% față de anul trecut. Producătorii spun că au fost nevoiți să crească prețul din cauza cheltuielilor tot mai ridicate cu forța de muncă și cu hrana animalelor.

Doinița Cojanu – fermier: „Anul trecut am vândut-o cu 28 de lei kilogramul, anul acesta am pus 35, dar merge destul de greu”.

Pe de altă parte, munca de cioban ar putea deveni și o experiență turistică. România, alături de alte opt țări, cere ca obiceiul transhumanței să fie înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Astfel, oamenii ar putea călători odată cu turmele, ar vizita stâne și ar putea afla mai multe despre meșteșugul oierilor.