Leii din Africa, amenințați cu dispariția. De ce sunt uciși de triburile Maasai

22-10-2019 08:54

În Tanzania, supraviețuirea leilor depinde de măsura în care oamenii, animalele domestice și fiarele sălbatice găsesc o cale de a împărți paşnic același teritoriu.

Și nu doar leii sunt amenințați de această supraaglomerare a savanei, ci și leoparzii, girafele ori elefanții.

Vă propunem unul dintre reportajele realizate de agenția Associated Press, pentru a răspunde întrebării "Ce poate fi salvat?".

Serialul se ocupă de eforturile făcute pe tot cuprinsul planetei pentru salvarea ori regenerarea ecosistemelor.

În Africa mai trăiesc doar 22.500 de lei, iar o treime dintre ei se afla în Tanzania. Necazul lor este că îşi împart teritoriul cu triburile Maasai, care trăiesc din creşterea vitelor.

Din moşi strămoşi, când un leu mânca o vacă, războinicii Maasai ripostau drastic.

Bărbat: "Un Maasai ucide lei doar dacă fiarele i-au atacat cirezile."

Cu doar câţiva ani în urmă, Saitoti vana orice prădător care îi punea în pericol cirezile.

Bărbat: "Eu personal am ucis 2 leoparzi şi un leu."

Mai nou, nu erau ucişi doar leii prinşi în fapt, ci picau şi victime colaterale.

Laly Lichtenfeld, African People & Wildlife: "A existat dintotdeauna un conflict între oameni și animale. Diferența este că acum, oamenii nu dispun doar de sulițe, ci și de otrăvuri, arme. Nu mai elimină doar un exemplar, ci o întreagă familie."

În ultimele 2 decenii, numărul leilor din Africa a scăzut cu 40%, declin ce a pus specia pe lista celor vulnerabile. Principala cauză este reducerea habitatului din cauza urbanizării. Dar şi în savana unde încă li se mai aud răgetele, uciderile din răzbunare şi vânătoarea pentru trofee sunt ameninţări serioase.

Paul Funston, South Africa Regional Director of Panthera: "E un nou fel de amenințare la orizont. În sudul Africii, leii sunt uciși cu sutele ca să li se taie capetele și picioarele pentru a le transforma în trofee ori suveniruri."

Unii experţi cred totuşi că există speranţă, ca populaţia leilor s-ar putea reface.

Laly Lichtenfeld, African People & Wildlife: "Se reproduc rapid, au rată mare de nașteri, așa că - dacă le acordăm un respiro - vor putea înflori din nou în acest peisaj incredibil."

Saitoti priveşte felinele în altă lumină de când s-a implicat într-un proiect de protejare a leilor. În ultimii 10 ani, organizaţii nonprofit au instruit peste 50 de monitori, precum Saitoti, în comunităţile de Maasai. Ei patruleaza zilnic pentru a-i ajuta pe păstori să-şi apere cirezile şi turmele. Tot ei i-au ajutat pe oameni să-şi facă garduri mai solide, în interiorul cărora să ţină animalele în siguranţă peste noapte.

Saitoti: "N-am fost atacat niciodată noaptea. Nici măcar o dată. Nici caprele ori vacile mele."

Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

Dacă în 2017 au fost semnalate 15 atacuri împotriva leilor prădători, în primele 8 luni ale acestui an au fost doar 3.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO