Coronavirus în Europa. „Înmulțirea cazurilor este enormă” în Cehia, spune premierul

Ultima actualizare: 22-10-2020 20:06

Spania a devenit prima țară europeană care atinge pragul de un milion de cazuri cu noul coronavirus iar Franța o urmează îndeaproape.

Spitalele din Olanda vor începe să trimită bolnavi de COVID-19 în Germania, din cauza numărului tot mai mare de noi infectări numai în ultimele 24 de ore, aproape 10.000.

O veste bună vine totuși de la cercetători independenți din Marea Britanie. Potrivit acestora, vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford respectă cu precizie instrucțiunile genetice, concepute să provoace un răspuns imun puternic.

În primăvară, cehii abia dacă raportau câteva zeci de cazuri noi zilnic, iar la începutul verii şi-au permis chiar o petrecere pe podul Karol ca să spună adio carantinei.
Astăzi, țara, cu o populaţie de 10 milioane şi jumătate de oameni, a raportat aproape 15.000 de noi teste pozitive, inclusiv pentru vicepremierul Ian Hamacek.

Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei: „Înmulţirea cazurilor este enormă, iar măsurile luate recent nu au dat rezultate, nu au adus situaţia la un platou”.

De astăzi, majoritatea magazinelor şi a serviciilor sunt închise, iar cehii sunt practic izolaţi în case. Birourile administraţiei publice vor fi deschise doar 2 zile pe săptămână, pentru urgenţe.

Prim-ministrul Cehiei le-a cerut iertare oamenilor

Roman Prymula, ministrul sănătății: „În afară de a merge la muncă, la cumpărături esenţiale, la farmacie ori medic, oamenii trebuie să stea în case!.

Andrej Babis: „Le cer iertare cehilor pentru noile restricţii. Le cer iertare antreprenorilor, cetăţenilor şi angajaţilor a căror viaţă se complică. Îmi cer iertare şi că mai demult am exclus o nouă carantină. Dar n-am bănuit că vom ajunge în situaţia asta. Luăm aceste măsuri pentru a menţine spitalele pe linia de plutire. În caz contrar, sistemul medical ar intra în colaps în jurul datei de 7 noiembrie”.

Soldaţii cehi lucrează contracronometru la ridicarea unui spital de campanie la marginea capitalei Praga.

În ultimele 24 de ore, nu doar România ori Cehia, ci şi alte ţări europene au anunţat cifre record, atât pentru teste pozitive cât şi pentru decese.

Ministrul de externe belgian, la terapie intesivă

În Belgia, o altă ţară ce riscă să intre iarăşi în carantină totală, şefa diplomaţiei, Sophie Wilmes, în vârstă de 45 de ani, este internată de azi-noapte la terapie intensivă, după ce s-a infectat cu SARS COV-2. Avea simptome de vinerea trecută. În Belgia s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 13.227 de cazuri noi de coronavirus, un nou record naţional.

Şi în Germania se accelerează pandemia. Astăzi au fost raportate 11.300 de noi îmbolnăviri, iar experţii avertizează că în anumite regiuni situaţia este pe cale să scape de sub control. Numărul germanilor răpuşi de COVID-19 se apropie de 10.000.

Dr. Oliver Harze, director Bioscientia Institute for Medical Diagnostic: „Suntem la Ingelheim, unul dintre laboratoarele centrale ale companiei noastre, aşadar avem capacitate de testare mare şi suntem deja la 85% din capacitate, la fel ca în vară, la întoarcerea oamenilor din concedii”.

Însuşi ministrul german al sănătăţii s-a îmbolnăvit, fiind testat pozitiv imediat după ce participase la o şedinţă de guvern, prezidată de cancelarul Angela Merkel. Oficialii germani insistă că şedinţa a fost organizată într-o sală foarte mare, unde s-a respectat distanţarea şi toţi participanţii au purtat măşti. Pe de altă parte, biroul de statistică din Germania atrage atenţia că oamenii au început din nou să cumpere sub imperiul panicii. Vânzările de hârtie igienică au crescut cu 89,9% săptămâna trecută, iar cele de săpun cu 62,3%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO