Copiii vindecați de cancer pornesc o campanie de strângere de fonduri pentru noul spital ridicat în București

Ultima actualizare: 27-10-2020 21:08

Copiii vindecați de cancer pornesc o nouă luptă și se înrolează voluntari în campania de strângere de fonduri pentru noul spital ridicat în București de Asociația „Dăruiește Viață”.

Proiectul inițial viza construirea unei secții de oncologie, însă nevoile sistemului sunt atât de mari încât cu ajutorul sponsorilor, tot spitalul de copii s-ar putea muta în casă nouă. Oamenii pot ajuta cu un sms la 8864 pentru o donație lunară de 4 euro sau direcționând 20% din impozitul pe profit către această cauză.

Sunt patru ani de când Maya îşi mângâie mama pe patul de spital din secţia de oncologie a spitalului Marie Curie. Acolo a stat internată nouă luni. Suferea de o formă agresivă a bolii, iar medicii i-au amputat un picior de la genunchi în jos.

Maya: ”Erau multe momente în care îmi era prea rău când mă gândeam că n-o să pot sa trec peste. Mă gândeam la părinţii mei, la prietenii mei la sora mea care e cea mai bună prietenă”.

Locul lor de joacă era holul lung al secţiei de oncologie. Mama dormea pe un scaun, lângă pat.

Maya a lăsat în urmă aceste bătălii pierdute când a înţeles că a câştigat războiul cu un inamic nevăzut: cancerul. În ziua externării a tras aer adânc în piept şi s-a pregătit pentru viaţa frumoasă pe care o are de trăit.

Maya: ”Când am venit acasă mi-am sunat toţi prietenii şi am spus că nu-mi pasă, îmi e puţin rău dar nu contează, vreau să ies afară şi au venit şi m-au plimbat în căruţul cu rotile peste tot”.

Încet, încet Maya a învățat să se bucure de copilărie: a luat lecţii de ski, de înot, ştie să meargă cu rolele. Se bucură de fiecare zi şi visează. Se vede om mare, în halat alb, salvând copii.

Până atunci, Maya s-a înrolat în batalionul copiilor veterani deveniţi voluntari ai asociaţiei "Dăruieşte viaţa". Ei duc mai departe mesajul miilor de copii cu boli oncoogice care au nevoie de condiţii mai bune de tratament.

Sunt însă mulţi copii care au pierdut războiul cu cancerul şi pentru că ţara noastră e departe de standardele de tratament. Dar acest lucru e pe cale să se schime. La Marie Curie, este ridicat deja primul spital pentru copiii cu cancer din donaţiile a peste 300 de mii de oameni şi companii private.

Carmen Uscatu Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: ”Aici sunt cinci camere sterile în care sunt fie în faza de aplazie după tratamentele agresive ei vor putea prin aceste geamuri şi vor exista nişte telefoane să poată comunica cu copiii care au permisiunea să vină în sala de joacă”.

Pentru că vechiul spital Marie Curie, ridicat acum de 40 de ani nu putea fi adus la standarde, membrii Asociaţiei Dăruieşte Viaţă vor să mai construiască o clădire de aceleaşi dimensiuni.

Această clădire găzduieşte în acest moment centrala actualului spital Marie Curie. Ea va fi demolată şi în locul ei va fi ridicată o clădire cu 9 niveluri, 12 mii de metri pătraţi şi aici vor fi mutate toate secțiile vechiului spital. Acolo vor rămâne Săli de conferinţă, spaţii de cazare cabinetele medicilor pentru tratamentul în ambulatoriu şi sectorul administrativ.

Pentru că pruncii greu încercaţi de boală şi părinţii lor să nu mai ducă bătălii atât de grele e nevoie ne noi toţi. Puteţi ajuta cu un SMS la 8844 cu textul SPITAL sau direcţionând 20% din impozitul pe profit datorat statului pentru construirea Primului Spital de cancer, Boli Grave şi Traumă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO