Fenomenul "Bullying" ia amploare in Romania. Chinurile la care a fost supus un tanar de 16 ani de catre colegii de clasa
Tot mai multi copii din Romania sunt hartuiti la scoala sau in mediul online.
Iar cei care ii jignesc, ii lovesc sau ii ameninta sunt la randul lor minori care asa au fost crescuti asa de parinti sau rude, spun psihologii.
Victimele cauta sprijin, iar zecile de mii de apeluri primite la "Telefonul Copilului", ne arata ca fenomenul, numit de straini "Bullying", trebuie tratat cu atentie si in tara noastra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2016, "Telefonul Copilului": 116.111- a fost apelat de 88.000 de ori, cu 45% mai mult decat in 2015.
Cele mai frecvente agresiuni reclamate au fost cele fizice, insa, din pacate, si agresiunile de tip "Bullying" sunt in crestere. Acestea cuprind insulte, loviri, dar si intimidari - atat la scoala cat si in mediul online.
Numai anul trecut 1545 de copii au solicitat ajutor, cu 25% mai mult decat in 2015. Peste 42% dintre copii au fost jigniti, 38% imbranciti, 18 denigrati sau marginalizati pentru ca sunt saraci.
In peste 97% din aceste cazuri, cei care au maltratat copii sunt la randul lor minori, iar aceste actiuni au avut loc preponderent in gradinite si scoli, acolo unde copilul invata sa socializeze si sa se integreze in societate.
Printre ei se numara si Lucian, in varsta de 16 ani. A sunat la "Telefonul Copilului" si le-a povestit specialistilor prin ce trece.
Lucian: "Fiecare zi petrecuta la scoala este o provocare. Sunt un cavaler si trebuie sa ma apar de inamici. Mi se adreseaza cuvinte urate: "Esti cel mai prost din clasa, de-asta stai in ultima banca", sau "Cand trec pe langa tine sa te uiti in jos, ca altfel ti-o iei", "Din cauza ta am luat gol, prostule!", „Voi vorbiti cu asta care se imbraca din piata?". Am primit si mesaje de amenintare pe telefon. Am ramas repetent."
Ioana Bejan, consultant "Telefonul Copilului": "Sunt cazuri si mai grave de atat. Sunt batuti, jigniti, inchisi in toaleta scolii, loviti cu pumni si picioare, urmariti in pauza, abuzurile continua "
Catalina Surcel, director Asociatia "Telefonul Copilului": "Sunt copii care ne suna exclusiv din nevoia de comunicare. E bine ca suna si previn astfel de situatii. din pacate exista copii care au ajuns sa se automutileze, sinucida"
Anda Pacurar, psihoterapeut supervizor "Telefonul Copilului": "Educatia nu se face atunci cand copilul este nervos. Trebuie sa fie un timp de racire sa se linisteasca toata lumea, abia dupa se vorbeste. Apoi parintele sa spuna: imi dau seama ca esti furios, suparat. Sa nu i spuna: Nu e frumos! asta il face sa fie mai revoltat"
Gabriel Diaconu, psihiatru:" Copiii au un fel de a explica lucrurile magic, daca ii angajezi intr-o poveste, povestea dezvaluie judecata unui copil, poate sa fie proasta judecata, dar are o noima. Un parinte ar trebui sa si creada copilul si apoi sa ofere un exemplu copilului. Sa vorbeasca cu educatorul. Daca tu esti si cresti dusmanie, copiii vad dusmanie la nivelul adultilor. "
Specialistii spun ca in 80% din cazuri, copiii se vor angaja o data intr-o actiune violenta, iar cand aceste actiuni se repeta parintele trebuie sa apeleze la un psiholog.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, violenta, online, fizica, Psihologie, telefonul copilului, jigniri,
Dată publicare:
24-01-2017 19:08