Proiect de lege pentru combatarea fenomenului de "bullying" in Romania. Ce masuri s-ar putea lua


Ultimul update: Sambata 29 Octombrie 2016 06:58
Data publicarii: Miercuri 26 Octombrie 2016 14:10
Categorie: Stiri Politice
copii

Comportamentul de intimidare sau persecutare, denumit 'bullying', este considerat a fi "abatere disciplinara", potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de social-democratul Ovidiu Dontu.

Actul normativ isi propune sa previna si sa combata fenomenul de bullying, acest comportament fiind caracterizat prin fapte de hartuire verbala, de folosire a fortei, amenintare, constrangere, abuzare, intimidare sau dominare agresiva, savarsite cu intentie si in mod repetat.

Conform Agerpres, comportamentul de 'bullying' are ca scop afectarea mintala, emotionala ori a imaginii si a reputatiei victimei, dar si "formarea, impunerea sau mentinerea unei perceptii privind superioritatea agresorului, pe de o parte, si a inferioritatii victimei, pe de alta parte", iar daca comportamentul de intimidare sau persecutare este savarsit de un grup de persoane este denumit 'mobbing'.

In propunerea de lege se precizeaza ca o fapta apartine unui comportament 'bullying' in situatia in care agresiunea este motivata de diferentele de clasa sociala, rasa, religie, optiuni politice, sex, orientare sexuala, dar si de aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitatea, reputatia, descendenta, puterea, marimea sau capacitatea victimei.

Angajatorii sau, dupa caz, persoanele ori forurile interne care dispun de prerogativa disciplinara din toate domeniile de activitate au obligatia (daca in autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, isi desfasoara activitatea cel putin 50 de persoane, indiferent de forma de incadrare) sa desemneze o persoana, din subordinea directa a acestora, careia sa i se poata face cunoscute cazurile de bullying sau mobbing, dupa caz.

O alta obligatie este cea de modificare a regulamentelor interne in sensul introducerii faptelor de bullying ca abateri disciplinare si de a institui masuri pentru prevenirea, combaterea, cercetarea si sanctionarea unor astfel de comportamente, precum si instituirea procedurii raspunderii disciplinare, in unitatile unde aceasta nu este reglementata.

Nerespectarea acestor obligatii, precum si sesizarea abuziva si nejustificata privind cazurile de bullying, "facuta cu scopul de a sicana", constituie, de asemenea, abatere disciplinara.

"In situatia in care in cadrul unitatii nu isi desfasoara activitatea psihologi ori sociologi cu experienta in acest domeniu, se pot incheia contracte de prestari servicii psihologice", se mai precizeaza in proiect.

In expunerea de motive a propunerii de lege, Ovidiu Dontu opineaza ca "fiecaruia i-a fost dat sa intalneasca, la un moment dat, astfel de persoane" si ca unul dintre principalele efecte ale bullying-ului este "cresterea riscului de suicid".

"Este un fenomen despre care incepe sa se vorbeasca si in tara noastra. (...) Este imbucurator faptul ca autoritatile incep sa constientizeze aspectele negative ale acestui comportament. (...) Apreciez ca adoptarea acestui demers legislativ poate conduce la o reconsiderare a modului de abordare a relatiilor interumane, mod care, intr-o societate si civilizatie marcate de un accentuat dinamism, derapeaza de multe ori de la unul normal", afirma Dontu.

Senatul va analiza aceasta propunere de lege in calitate de prima Camera sesizata.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO