Continuă controalele în azile și așezăminte sociale. Patronii spun că neregulile sunt minore
După două demisii din noul cabinet, continuă controalele în centrele sociale şi azilele de bătrâni. Doar în ultimele 24 de ore autoritățile au suspendat activitatea a 10 astfel de aşezăminte.
Revoltător este, că unele funcționau complet ilegal, nu aveau avize și autorizații, în timp ce în altele bătrânii trăiau în condiții grele și nu erau îngrijiți corect.
Autoritățile au descoperit că într-un centru din Chitila, județul Ilfov, nu există suficient personal, nu se păstra curăţenia, iar oamenii nu erau hrăniți corespunzător.
Mai multe persoane cu dizabilități au fost urcate într-o ambulanță. Activitatea căminului a fost suspendată.
Locatarii au fost transferați la un centru DGASPC din Călărași. Președinta asociației care coordona azilul consideră că îndeplinea toate condițiile.
Loredana Maghiar, președintele asociației: „Au găsit o pată pe o saltea, nu stătea nimeni acolo. Am avut o problemă cu o țeavă care s-a spart la subsol și se lucra la această remediere. Aveau absolut toate condițiile, aveam toate autorizațiile, aveam toate licențele. Sunt în procesele verbale, nicio zgârietură, nicio vânătaie, foarte bine îngrijiți.”
Un pacient transferat recent acolo, dar care nu se afla în acele momente în cămin, ar fi sunat din rea-voință la 112, susțin reprezentanții centrului. Omul ar fi fost transferat frecvent dintr-un aşezământ în altul, din cauza reclamațiilor pe care le făcea.
Și în Sectorul 5 al Capitalei, autoritățile au găsit mai mulți bătrâni găzduiți într-un azil fără autorizații. Mai mult, o parte dintre persoanele care locuiau acolo au fost mutate într-o altă clădire, tot fără avize, din acelaşi sector, astfel încât să fie evitat controlul.
Şi la Iași, un centru de plasament de stat, unde erau îngrijiți 60 de copii cu handicap locomotor, dar și mintal, funcționa ilegal. Aici, copiii mergeau la masă într-o bucătărie cu pereți scorojiți și mâncați de mucegai.
Florin Ion, director DGASPC Iași: „S-au constatat lucruri care nu pun în pericol beneficiarii sau calitatea vieții în aceste centre, ci probleme de infrastructură, nu de abuzuri”
În apărarea lor, responsabilii spun că aveau în plan să închidă centrul şi să mute copiii în nişte căsuţe construite cu sprijinul unei fundații, însă abia peste trei luni.
Costel Alexe, președinte CJ Iași: „În fiecare an trimitem solicitări de sprijin, e frumos să fii la Guvern, să fii în parlament, să soliciţi închiderea centrelor, să ajungă doar decizia la Iași, nu și resursa financiară cu care să implementăm toate aceste solicitări.”
În ultima săptămână, au avut loc controale în peste 2400 servicii sociale. În urma neregulilor, autoritățile au dat amenzi de peste 1 milion 141 de mii de lei.