Ucraina acuză forțele ruse că au tras în timpul evacuării civililor de la Mariupol și că o mașină ar fi fost lovită. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

Un convoi de vehicule ONU era pregătit pentru evacuarea ultimilor civili din buncărele subterane de la combinatul siderurgic „Azovstal”, unde s-ar mai afla 200 de persoane, îndeosebi femei și cel puțin 20 de copii. Dar nu se cunosc detalii despre cum decurge această nouă etapă a evacuării, mai ales că nu este asigurată încetarea focului în scopuri umanitare.

Continuă asaltul rusesc asupra combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol. Totuși, deși nu era clar dacă luptele se vor opri, măcar temporar, în scopuri umanitare, un convoi de autobuze a fost pregătit pentru evacuarea ultimilor civili din buncărele subterane.

Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului Azov:Cerem comunităţii globale să evacueze civilii, iar eu, personal, fac apel la comandantul şef să aibă grijă şi de soldaţii care mor în agonie, fără să poată primi un tratament adecvat. Şi să ni se asigură oportunitatea de a ridica trupurile celor morţi, pentru ca ucrainenii să-şi poată lua adio de la eroii lor.

Până acum, de la începutul operațiunii de evacuare organizată de ONU și de Crucea Roșie, aproximativ 500 de civili au fost evacuați din Mariupol și au ajuns în siguranță pe teritoriul ucrainean. 

200 de civili, inclusiv copii, se află încă în tunelurile subterane de la Azovstal 

Potrivit vicepremierul ucrainean, acum toate eforturile sunt pentru evacuarea celor 200 de civili, printre care cel puțin 20 de copii, care se mai află încă în tunelurile subterane de la Azovstal.

Volodimir Zelenski:Civilii trebuie scoşi de acolo, sunt femei şi copii. Imaginaţi-vă iadul acela! Mai bine de două luni de bombardamente constante, un potop de bombe, moartea mereu aproape.

Între timp, forțele ruse de ocupație din Mariupol au transformat orașul într-un lagăr de concentare, prin aplicarea unei politici de așa-numită „filtrare”, după cum acuză un consilier local ucrainean. Nici nu poți fi pe stradă, spune oficialul, dacă nu ai asupra ta două acte: unul despre promovarea procedurii de filtrare, celălalt - o permisiune generală de a fi pe stradă. Bărbații suspectați că au legături cu rezistența ucraineană sunt duși pe teritoriul controlat de ruși și ținuți într-un așa numit „lagăr de filtrare”, dar cetățenii prezentați drept voluntari și lucrători municipali lucrează la cosmetizarea orașului în ruină, pentru parada de Ziua Victoriei.

Localnic:Ajutăm la misiunea umanitară de restaurare a parcurilor și monumentelor înainte de 9 mai, astfel încât cetățenii Mariupolului să poată marca această sărbătoare.

O casă din Mariupol a fost devastată de bombele rusești, iar acolo este locul unde locuiau două surori, refugiate acum la Kiev. Se ascundeau în subsol, una dintre ele cu băiețelul ei de patru ani. Cele două femei și cel mic sunt acum în siguranță, dar de mai mult de două săptămâni nu mai știu nimic despre soarta mamei lor rămasă la Mariupol.

Localnic:Mi-e imposibil să deschid albumul foto și să mă uit la poze cu noi toţi veseli, râzând. Ar fi ca şi când m-aş sinucide. Inima mea ar fi zdrobită.” 

Civilii stau la coadă pentru înregistrare și ajutoare umanitare 

Civili evacuați din Mariupol, dar și din alte zone din sud și din est, aflate sub bombardamentele forțelor ruse, stau la coadă pentru înregistrare și ajutoare umanitare, la un centru pentru refugiați din Zaporijia.

Localnică:Vreau ca să se termine odată războiul. Cât va mai dura? A fost o foamete în copilăria mea și a fost un război şi pe atunci, când eu lucram în mină, iar acum e iar război.

Localnică:Pur și simplu au ocupat orașul (Melitopol). Nu ne-a mai rămas nimic, am fost nevoiţi să fugim, ce altceva puteam face? Când îl vom elibera, cu siguranță ne vom întoarce acolo. Avem un oraș foarte frumos.

În apropierea liniei frontului, la Kramatorsk, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuinţe. În timp ce sirenele sunau în continuare amenințător, oamenii încercau să facă un pic de loc în apartamentele lor devastate, multe aduse în stadiul de nelocuit.

Localnică:Nu ştiu ce mai e de spus. De odată s-a auzit sunetul, din depărtare. Apoi, a început să se dărâme acoperişul.

Volodimir Zelenski:În general, în timpul acestui război, armata rusă a folosit deja 2.014 rachete împotriva Ucrainei. Au fost înregistrate 2.682 de apariții ale avioanelor de luptă rusești pe cerul nostru. Fiecare dintre aceste „sosiri” au însemnat moarte, distrugerea infrastructurii noastre. Dacă luăm doar infrastructura medicală, până în prezent, trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de unități sanitare.

Kievul cere arme grele, moderne, din Occident, cât mai repede și cât mai multe, pentru a face față ofensivei ruse în bătălia Donbasului, iar ministrul apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania va trimite Ucrainei şapte obuziere auto-propulsate, pe lângă cele cinci sisteme de artilerie de acest tip pe care Olanda s-a angajat deja să le livreze.

Aceste sisteme de artilerie sunt printre cele mai moderne din lume, iar militarii ucrainei au nevoie de antrenament specific pentru a le putea utiliza în luptă.