Viktor Orban: Embargoul asupra ţiţeiului rusesc este ca o bombă atomică pentru Ungaria
Premierul ungar Viktor Orbán a calificat propunerea introducerii unui embargo total în UE asupra ţiţeiului din Rusia ca fiind inacceptabilă şi a spus că asta ar echivala cu aruncarea unei bombe atomice asupra economiei ungare, scrie Hirado.
Viktor Orban a declarat vineri la postul public de radio că liderii statelor membre ale UE au convenit, anterior, asupra faptului că trebuie făcuți doar paşi care ţin cont de structura energetică diferită a ţărilor şi de dreptul suveran ca acestea să îşi determina mixul energetic, însă preşedintele Comisiei Europene “a atacat, în mod voluntar sau involuntar, unitatea europeană care s-a format atât de greu”. În vremuri de război, acest lucru are consecinţe grave, a adăugat premierul ungar.
Cei care au mare şi porturi maritime pot aduce petrol din orice punct al lumii, însă există state care nu au această posibilitate.
În Ungaria, petrolul – fie că vine din Rusia, fie că vine din altă parte – nu poate ajunge decât prin intermediul conductei; “un capăt al acestei conducte se află în Rusia, iar celălalt capăt, în Ungaria”, pur şi simplu asta este situaţia geografică, a explicat Orbán. O propunere care ignoră această împrejurare nu poate fi acceptată de către Ungaria, a adăugat premierul.
Înlocuirea petrolului rusesc ar costa mii de miliarde de forinți
Orbán a subliniat că propunerea de embargo asupra ţiţeiului rusesc este echivalentă cu aruncarea unei bombe atomice asupra economiei ungare, iar dacă aceasta va fi acceptată, “s-a terminat cu reducerea cheltuielilor cu utilităţile”, pot urma preţuri de 700 de forinţi pe litrul de benzină şi de 800 de forinţi pe litrul de motorină.
“Lupta pe care o duc eu acum este o luptă pentru protejarea reducerii cheltuielilor cu utilităţile ale maghiarilor”, a spus Viktor Orbán.
Şeful guvernului de la Budapesta a relatat, de asemenea, că pentru înlocuirea ţiţeiului rusesc cu un alt tip de petrol necesită investiţii de sute de miliarde de forinţi şi care durează mulţi ani, iar pentru a transforma sistemul intern de transport de energie ar fi nevoie de alte mii de miliarde de forinţi.
Pentru investiţiile necesare este nevoie de cinci ani, a spus premierul. Avem banii necesari pentru asta, întrucât vin bani de la UE, deşi “aceşti bani deocamdată există doar pe hârtie, pentru că până acum nu au ajuns la noi, iar atâta timp cât nu ajung la noi, nici nu ne putem apuca de investiţiile necesare”, a explicat Orbán. ”Sau trebuie să facem rost de bani din altă parte, de pe pieţele financiare, de exemplu”, a mai adăugat politicianul ungar.
Embargoul va duce în situația de a nu mai exista carburanți în Ucraina
Viktor Orbán a mai spus că merită să ne gândim şi dacă o astfel de transformare costisitoare – care va deveni funcţională numai peste 4-5 ani – are sens, din moment ce la baza tuturor acestor lucruri se află războiul, “iar războiul se desfăşoară acum”.
Sigur, dacă vedem o propunere care să fie în conformitate cu interesele Ungariei, “vom fi bucuroşi să negociem”, a punctat premierul. Însă propunerea care se află acum pe masă creează o problemă pentru maghiari şi nu vine cu nicio propunere pentru a o rezolva, a declarat Orbán.
Atâta timp cât problema maghiară nu este rezolvată, nu poate exista un “da” din partea maghiarilor, aşadar propunerea a fost trimisă înapoi la doamna preşedinte, spre modificare, şi aşteptăm o nouă propunere”, a subliniat şeful guvernului de la Budapesta.
Propunerea comisiei ar putea conduce la o situaţie în care pur şi simplu nu vor exista carburanţi în Ungaria şi nici o serie de alte produse din petrol, extrem de importante pentru industrie, a menţionat Viktor Orbán.
Se împotrivește sancționării patriarhului Kirill
Premierul a vorbit şi despre faptul că, din start, introducerea sancţiunilor nu este un instrument bun, însă dreptul de veto al Ungariei trebuie păstrat pentru problemele care sunt cele mai importante pentru ţară.
Prin urmare, Budapesta a fost dispusă să-şi dea acordul primelor cinci pachete de sancţiuni, dar a subliniat că va exista o linie roşie: embargoul energetic, a subliniat Orbán.
Prim-ministrul a menţionat, de asemenea, că s-a dorit ca pe lista sancţiunilor să fie trecut şi liderul ortodox rus, Patriarhul Kirill, însă Budapesta nu poate sprijini o astfel de măsură, deoarece asta ar afecta libertatea religioasă a comunităţilor care trăiesc în Ungaria, un drept care este sacru şi inviolabil.
Orbán a reafirmat că Ungaria – care oferă, în acelaşi timp, cel mai mare ajutor umanitar din istoria sa – trebuie să rămână în afara acestui război.
”Cei care livrează arme își creează singuri probleme”
Toată societatea maghiară s-a mobilizat, “maghiarii au lăsat deoparte modul în care i-au tratat ucrainenii pe maghiari în ultimii ani, pentru că acum vedem doar oameni care se află în suferinţă”, a specificat premierul.
Prin faptul că sunt livrate arme, ne îndepărtăm de pace şi nu ne apropiem de aceasta; “cei care livrează arme îşi creează singuri probleme, mai ales dacă este vorba despre o ţară vecină cu statul aflat în război”, a apreciat prim-ministrul ungar.
Premierul a arătat că “Ucraina Subcarpatică a ajuns în bătaia puştii” pentru că cineva a livrat sau s-a pregătit să livreze arme, iar ruşii vor ataca nodurile de transport prin care au loc livrările.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Ungaria, ue, invazie, Viktor Orban, bomba atomica,
Dată publicare:
06-05-2022 16:47