Consum record de mezeluri în România. Cârnații și salamul domină meniul. Medicii trag un semnal de alarmă

×
Codul embed a fost copiat

Românii mănâncă tot mai multe mezeluri – 1,2 kilograme lunar, potrivit ultimelor date oficiale.

Cârnații și salamul sunt vedetele din farfurie, alături de șuncă, parizer și crenvurști, produse pe care mulți le cumpără pentru că sunt mai ieftine decât carnea proaspătă.

În timp ce producția internă crește, importurile de mezeluri ating și ele niveluri record. Medicii avertizează că un consum prea mare de mezeluri aduce riscuri pentru sănătate. La raioanele cu mezeluri este forfotă tot timpul. Mâini grăbite pun în coș salamuri feliate, cârnăciori și parizer. În fața valului de clienți, angajații aprovizionează rafturile.

De altfel, datele Institutului Național de Statistică arată o creștere a consumului cu aproape 100 de grame de mezeluri lunar, de persoană, față de 2024. În final ajungem la aproape 1 kilogram și 200 de grame de mezeluri. Atât mănâncă în fiecare lună un român. Iar preferințele sunt clare.

Mezelurile sunt mai ieftine decât carnea proaspătă

Cel puțin jumătate de kilogram din această cantitate sunt cârnații, fie ei afumați, fierți sau uscați. Nici salamul nu este mai prejos, pentru că la el poftesc foarte mulți dintre amatorii de mezeluri. Este versatil, ușor de strecurat în sendvișuri sau chiar în omlete și pizza făcute acasă. Așadar, adunăm și aici aproape jumătate de kilogram mâncat în fiecare lună.

Citește și
Carne
Cum se schimbă preferințele culinare ale românilor în funcție de regiune. Zona în care carnea e mai „mâncare de sărbătoare”

Mezelurile sunt mai ieftine decât carnea proaspătă. Sunt gustoase și practice și pot înlocui o masă. Un sendviș, de pildă, cu pâine albă, salam, brânză și unt poate avea 400 de calorii. Medicii atrag atenția că mezelurile ne pot aduce multe probleme de sănătate dacă sunt consumate des.

Multe dintre mezelurile fabricate industrial au în compoziție multă sare, zahăr, potențiatori de gust și alte chimicale greu de citit de pe etichetă.

Lygia Alexandrescu, specialist în alimentație: „Problema întregii lumi este că se mănâncă cu prea multă grăsime, se mănâncă cu prea multă sare și atunci riscurile sunt și ele foarte mari. Din păcate, suntem pe locul 1 la decesul prin boală cardiovasculară nediagnosticată la timp și fără prevenție.”

Producția de mezeluri românești trece de 411.000 de tone anual, dar apar și multe variante de mezeluri bogate în carne și fără liste nesfârșite de aditivi. În paralel, cresc și importurile. În primele șapte luni ale acestui an am adus din alte țări aproape 20.000 de tone.

Articol recomandat de sport.ro
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Citește și...
Paradoxul economiei românești: producție mare de cereale, dar deficit uriaș la carne, lapte și brânzeturi
Paradoxul economiei românești: producție mare de cereale, dar deficit uriaș la carne, lapte și brânzeturi

Institutul Naţional de Statistică (INS) a lansat, din această lună, un newsletter lunar care sintetizează cei mai importanţi indicatori statistici publicaţi în cursul lunii anterioare, a anunţat marţi instituţia.

Cum se schimbă preferințele culinare ale românilor în funcție de regiune. Zona în care carnea e mai „mâncare de sărbătoare”
Cum se schimbă preferințele culinare ale românilor în funcție de regiune. Zona în care carnea e mai „mâncare de sărbătoare”

Carnea de porc rămâne împărăteasa meselor românilor, însă nu o gătim la fel. Oltenii cer carne tocată ambalată, ori carne marinată, bănăţenii adoră micii și merg des prin măcelării, pe când în Transilvania, spui cârnați şi instantaneu toţi au apă în gură.

Noi reguli pentru produsele vegetale. UE interzice denumiri precum
Noi reguli pentru produsele vegetale. UE interzice denumiri precum "friptură", "cârnat", "burger", dacă nu au carne

Parlamentul European rescrie rețeta burgerilor vegetali. La Strasbourg, eurodeputații au votat interzicerea folosirii denumirilor precum „burger", „friptură" sau „cârnați" pentru produsele pe bază de plante.

Recomandări
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid

Au plecat din țară în vremuri grele cu gândul să strângă bani și să se întoarcă. De atunci au trecut 20 de ani, și ei sunt tot acolo, în Spania, la Madrid. În urmă cu 19 ani, Paula Herlo a întâlnit la Madrid doi tineri cu visuri mari.

Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni
Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni

Președintele Nicușor Dan a anunțat sâmbătă că va organiza un referendum în rândul magistraților, o consultare, după ce a primit mii de pagini de sesizări din rândul procurorilor și judecătorilor.

FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I
FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I

FCSB a câștigat derby-ul cu Rapid, scor final 2-1, însă încheie anul competițional bifând o premieră negativă. Este pentru prima dată în istoria Ligii I când FCSB termină anul pe loc de play-out.