Îngrijorări privind centrala de la Zaporojie. AIEA cere încetarea activităților care pun în pericol securitatea nucleară
Consiliul de Securitate al ONU se reunește joi să dezbată situaţia centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile.
Miniștii de Externe din G7 - grupul celor mai puternice națiuni industrializate ale lumii - au cerut Rusiei să cedeze Ucrainei controlul asupra centralei nucleare, avertizând că altfel pune în pericol întreaga regiune.
Forțele rusești care ocupă centrala nucleară din Zaporojie se pregătesc să o conecteze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, a avertizat conducerea Energoatom, compania care operează centralele nucleare din Ucraina.
Centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este sub ocupație rusă din martie, dar la posturi sunt în continuare tehnicieni ucraineni.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut încetarea "tuturor activităților militare care pun în pericol securitatea nucleară".
Mai nou, Ucraina acuză Rusia că s-a folosit de centrală pentru a lansa un atac cu rachete spre orașul vecin.
Volodimir Zelenski: „Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații și agențiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk. 13 persoane au murit în urma atacului ocupanților asupra orașului Marhanets. Mai mult de 10 sunt răniți, cinci sunt în stare critică."
În schimb, Moscova susține că ucrainenii au făcut din centrala nucleară o țintă. Rușii au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din Zaporojie, iar şedința va avea loc azi, la New York.
În ceea ce privește atacul de marți asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea, originea exploziilor e încă incertă. Oficial, Ucraina nici nu a confirmat, nici nu a infirmat implicarea. Iar Rusia susține că ar fi explodat accidental muniția dintr-un depozit.
Între timp, bombardamentele nu se opresc. În Siversk, civilii sunt îngropați acolo unde sunt uciși. Parcă nicio casă din acest orășel din Donbas, în estul Ucrainei, nu a fost omisă de pe lista rușilor, în ofensivă lor - lentă, dar fără oprire, spre vest.
Nic Robertson, Internaţional Diplomatic editor: „Această localitate se află chiar la limita teritoriului pe care îl mai controlează guvernul ucrainean. Dar sunt înconjurați din două părți de forțele ruse, la est și la nord. Sunt la 8-10 kilometri distanță.”
Mai sunt aproximativ 2.000 de locuitori la Siversk, din 11.000, câți erau înainte de război. Valeria aproape că nu mai bagă de seamă când un alt obuz explodează.
Femeie din Ucraina: „Casa mea, casa mea...”
Nic Robertson, Internaţional Diplomatic editor: „Dar este atât de periculos... sunt bombe, explozii...”
Femeie din Ucraina: „Cineva trebuie să mai și rămână... Coborâm în beci când sunt bombardamente.”
Acolo e nevoită să rămână, uneori zile întregi, fără gaze, electricitate, apă sau vreun mijloc de comunicare.
Nic Robertson, Internaţional Diplomatic editor:
„Totul este distrus... Cei care locuiau aici, au supraviețuit?”
Femeie în Ucraina: „Dumnezeu i-a ocrotit... Dar acum au plecat...”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, ONU, zaporojie,
Dată publicare:
11-08-2022 08:14