Bombardamente în Ucraina, inclusiv în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea ONU

zaporojie
Profimedia

Bombardamente au continuat în noaptea de miercuri spre joi pe linia frontului, în Ucraina, inclusiv în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie, care se află pe ordinea de zi a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

 

Trei morți și nouă răniți în bombardamentele ruse nocturne

La Nikopol, în sud-estul Ucrainei, situat la 100 de kilometri de centrala Zaporojie, care se află pe celălalt mal al fluviului Nipru, guvernatorul Valentin Reznicenko a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter trei morţi şi nouă răniţi în bombardamente ruse nocturne cu lansatoare multiple de rachetă de tip Grad.

În Donbas (est), şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk Pavlo Kirilenko a anunţat joi într-o postare pe Telegram că 11 civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore - şase la Bahmut, tre la Soledar, unul la Krasnohorivka şi unul la Avdiïvka.

Forţe ruse, care bombardează intensiv şi neîncetat oraşul Soledar, încearcă să respingă armata ucraineană din localitate cu scopul de a înainta către oraşul vecin, mai mare, Bahmut.

Citește și
crimeea
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Înaintarea rusă este lentă şi reală, iar războiul s-a transformat într-un duel de artilerie între două armate baricadate în câteva localităţi.

Rusia, „stat care susține terorismul”

În Letonia, Parlamentul a adoptat miercuri o „declaraţie” în care cataloghează Rusia drept „stat care susţine terorismul” şi în care denunţă „violenţe ruseşti împotriva civililor ucraineni” drept un „genocid ţintit”.

Reuniunea convocată joi la ONU, la cererea Rusiei, urma să examineze situaţia securităţii instalaţiei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care îngrijorează comunitatea internaţională.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de faptul că au bombardat centrala săptămâna trecută, însă fără să fie posibil ca aceste acuzaţii să fie verificate la surse independente.

Bombardamente sângeroase au avut loc în apropiere de centrală în noaptea de marţi spre miercuri, acuză autorităţile ucrainene, care au anunţat că 13 persoane au fost ucise în regiune Dnepropetrovsk şi una în regiunea Zaporojie.

Reuniune a ONU pe tema siguranței și securității nucleare

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat într-un comunicat că directorul general Rafael Grossi urmează să informeze Consiliul de Securitate al ONU „despre situaţia în domeniul siguranţei şi securităţii nucleare” la centrală şi cu privire la „eforturi în vederea convenirii unei misiuni de experţi AIEA în instalaţie cât mai rapid posibil”.

AIEA a precizat că raportul său urmează să detalieze modul în care bombardamente ale instalaţiei, săptămâna trecută, „au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili siguranţei şi securităţii nucleare”, pe care Rafael Grossi i-a prezentat la începutul războiului.

Grupul Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări din lume a cerut miercuri „Rusiei să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei” Zaporojie.

Controlul continuu al centralei al Rusiei este cel care pune regiunea în pericol”, a subliniat G7.

Operatorul ucrainean Energoatom a acuzat marţi seara forţe ruse de faptul că pregătesc racordarea centralei Zaporijjea la Crimeea anexată în 2014, şi că o avariază cu bună-ştiinţă efectuând această reorientare a producţiei electrice.

Pe plan financiar, Ucraina a obţinut de la creditorii săi internaţionali un moratoriu pe o perioadă de doi ani a datoriei externe ucrainene, evaluată la 20 de miliarde de dolari, a anunţat premierul ucrainean Denis Şmîgal.

Asta permite Ucrainei să menţină stabilitatea macro-financiară şi să consolideze viabilitatea economică”, a salutat miercuri seara, într-un mesaj postat pe Twitter, Şmîgal.

Economnia ucraineană s-a prăbuşit după invazia rusă, la 24 februarie, iar PIB-ul ucrainean s-ar putea contracta cu 45% anul acesta, potrivit ultmelor estimări ale Băncii Mondiale (BM).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice

Volodimir Zelenski
Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice. Vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata rusă a fost „expulzată” din regiunile nordice şi din Insula Şerpilor.  

militari ucraina
Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene: „Este vital să terminăm faza activă a războiului înainte de venirea iernii”

Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a declarat, miercuri seară, că este vital ca Ucraina să termine faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Îngrijorări privind centrala de la Zaporojie. AIEA cere încetarea activităților care pun în pericol securitatea nucleară

Consiliul de Securitate al ONU se reunește joi să dezbată situaţia centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile.

crimeea
Institutul pentru Studiul Războiului: Deruta persistă la Moscova după atacul asupra bazei aeriene din Crimeea

Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, la peste 225 de kilometri de liniile de apărare ruseşti.  

donetsk fabrica bere
Scurgeri de amoniac toxic după bombardarea unei fabrici de bere în Doneţk (separatişti)

Separatiştii proruşi au acuzat forţele ucrainene că au bombardat, miercuri, o fabrică de bere în oraşul Doneţk, provocând un incendiu și scurgeri de amoniac toxic, informează DPA și Reuters, citând autoritățile locale.

Rușii trag în Ucraina cu rachete de 100 de milioane de dolari bucata. ”Putin condamnă Rusia la sărăcie”
Ucraina raportează noi atacuri intense în sud și est. Cel puțin 10 morți în localitatea Piski

Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei.

belarus
Armata belarusă dezminte informaţii despre explozii în apropierea unui aerodrom militar din regiunea Gomel

Armata belarusă dezminte joi informaţii cu privire la explozii, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea unui aerodrom militar, în regiunea Gomel, în sud-estul Belarusului, în apropiere de frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

 

batalionul azov
Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk: Procesul împotriva combatanţilor Azov va începe până la sfârşitul verii

Şeful administraţiei separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk a declarat miercuri că un proces al combatanţilor capturaţi din regimentul ucrainean Azov va avea loc până la sfârşitul verii, cel mai probabil în Mariupol, oraş-port la Marea Azov.

Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei se opune interzicerii vizelor pentru cetățenii ruși, dar promite Ucrainei sporirea sprijinului militar

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda.

Elveția
Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată în Rusia de către Elveţia

Moscova anunţă joi că refuză ca Elveţia să reprezinte diplomatic Kievul pe teritoriul rus, apreciind că Berna şi-a „pierdut statutul neutru” pentru că a sancţionat Rusia din cauza războiului în Ucraina, relatează AFP.

 

Letonia - Rusia
Cresc tensiunile dintre Rusia și Letonia. Moscova condamnă ”xenofobia bestială” de care dă dovadă statul baltic

Rusia a condamnat joi rezoluţia adoptată de parlamentul leton care desemnează Rusia "stat care susţine terorismul", relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice
Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice

Știrile PRO TV.ro prezintă cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”
Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”

Taximetriștii de pe litoral care jecmănesc clienții cu prețuri piperate, ori n-au licențe, vor fi o amintire, promite viceprimarul Constanței, care le-a pregătit o surpriză „piraților”: agenți sub acoperire.

De ce încearcă românii să economisească. Topul temerilor care îi determină să pună bani deoparte
De ce încearcă românii să economisească. Topul temerilor care îi determină să pună bani deoparte

În lupta cu valul de scumpiri, jumătate dintre români susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit, însă acest lucru i-a convins să economisească mai mult. Speriați de criză, oamenii încearcă să pună deoparte bani pentru zile negre.

Poveștile copiilor răniți în războiul din Ucraina. Rănile lui Serhii provocate de o explozie, în martie, încă se vindecă
Poveștile copiilor răniți în războiul din Ucraina. Rănile lui Serhii provocate de o explozie, în martie, încă se vindecă

Mai multe explozii au avut loc marți la o bază aeriană rusească din vestul peninsulei Crimeea. Cel puțin o persoană a murit și cinci au fost rănite.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.