Institutul pentru Studiul Războiului: Deruta persistă la Moscova după atacul asupra bazei aeriene din Crimeea

crimeea
Shutterstock

Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, la peste 225 de kilometri de liniile de apărare ruseşti.  

Cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri au fost distruse în urma atacului, apreciază joi Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de EFE.

Potrivit ISW, imagini din satelit confirmă informaţiile forţelor aeriene ucrainene potrivit cărora cel puţin opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse în urma acestui atac, contrazicând astfel afirmaţiile Rusiei că exploziile nu au deteriorat niciun avion şi nici nu au fost rezultatul vreunui atac.

Versiuni contradictorii

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că nu este vorba despre un atac, ci despre muniții care au explodat pe aerodrom.

De asemenea, Rîbar, blogger specializat în probleme legate de război, spune că explozia nu a fost cauzată probabil de un atac cu rachetă şi a emis ipoteza că aceasta ar putea avea drept cauză neglijenţa şi nerespectarea normelor de securitate sau că un mic elicopter care transporta o bombă a lovit parcarea din apropiere.

Citește și
crimeea
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Aceste versiuni contradictorii din Rusia relevă faptul că oficialii Ministerului Apărării de la Moscova au teorii contradictorii despre atac, opinii care sunt transmise mai departe presei.

Totodată este posibil, potrivit ISW, ca Kremlinul să nu fi reuşit să-şi coordoneze operaţiunea informaţională pentru a nega că Ucraina a efectuat un atac cu succes în spatele liniilor ruseşti.

Forţele ruse de la baza aeriană probabil ştiu deja ce s-a întâmplat, dar s-ar putea să nu înţeleagă încă cum sau de unde exact au efectuat atacul forţele ucrainene, notează ISW.

Responsabilii ucraineni joacă pe confuzia Rusiei

Responsabilii ucraineni joacă pe confuzia evidentă a Rusiei în jurul atacului pentru a ascunde capabilităţile cu rază lungă ale Ucrainei, adăugă institutul american specializat în probleme militare, conform Agerpres.

Un oficial ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru The New York Times că atacul a fost efectuat cu ajutorul forţelor de gherilă (partizani).

Un alt responsabil ucrainean, care de asemenea a dorit să-şi păstreze anonimatul, a afirmat pentru The Washington Post că în spatele exploziei s-ar afla forţele speciale ucrainene, în timp ce alţi oficiali ucraineni s-au referit implicit la atac, dar nu au revendicat în mod deschis responsabilitatea Ucrainei.

ISW indică faptul că nu este încă în măsură să evalueze în mod independent ce a provocat exploziile de pe aerodrom: imaginile din satelit arată mai multe cratere şi urme de arderi, dar astfel de daune ar fi putut fi cauzate de multe lucruri: forţe speciale, rezistenţa ucraineană sau rachete, la faţa locului sau de la distanţă.

Kremlinul şi-ar fi schimbat planurile în ceea ce priveşte calendarul anexării teritoriilor ocupate în Ucraina, care ar putea fi amânat, mai relevă analiştii ISW, citaţi de agenţia de presă Unian.

„Anexarea face mai greu de imaginat o soluţie negociată a războiului în orice condiţii pe care Ucraina sau Occidentul le-ar putea accepta, demonstrând că Kremlinul se opune în mod fundamental încheierii războiului în alte condiţii decât prin capitularea Ucrainei”, subliniază experţii ISW.

Ministrul ucrainean al apărării a refuzat să comenteze o posibilă implicare a armatei sale în exploziile de la un depozit de muniţii din Crimeea, estimând la o conferinţă de presă miercuri la Copenhaga că acestea s-ar fi datorat ţigărilor, notează AFP.

„Cred că militarii ruşi de pe acest aerodrom au uitat o regulă foarte simplă +de a nu fuma în locuri periculoase+. Asta e tot”, a afirmat ironic Oleksii Reznikov, aflat în vizită în Danemarca pentru o întâlnire cu ţările donatoare pentru Ucraina. .

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice

Volodimir Zelenski
Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice. Vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata rusă a fost „expulzată” din regiunile nordice şi din Insula Şerpilor.  

militari ucraina
Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene: „Este vital să terminăm faza activă a războiului înainte de venirea iernii”

Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a declarat, miercuri seară, că este vital ca Ucraina să termine faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Îngrijorări privind centrala de la Zaporojie. AIEA cere încetarea activităților care pun în pericol securitatea nucleară

Consiliul de Securitate al ONU se reunește joi să dezbată situaţia centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile.

donetsk fabrica bere
Scurgeri de amoniac toxic după bombardarea unei fabrici de bere în Doneţk (separatişti)

Separatiştii proruşi au acuzat forţele ucrainene că au bombardat, miercuri, o fabrică de bere în oraşul Doneţk, provocând un incendiu și scurgeri de amoniac toxic, informează DPA și Reuters, citând autoritățile locale.

Rușii trag în Ucraina cu rachete de 100 de milioane de dolari bucata. ”Putin condamnă Rusia la sărăcie”
Ucraina raportează noi atacuri intense în sud și est. Cel puțin 10 morți în localitatea Piski

Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei.

belarus
Armata belarusă dezminte informaţii despre explozii în apropierea unui aerodrom militar din regiunea Gomel

Armata belarusă dezminte joi informaţii cu privire la explozii, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea unui aerodrom militar, în regiunea Gomel, în sud-estul Belarusului, în apropiere de frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

 

batalionul azov
Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk: Procesul împotriva combatanţilor Azov va începe până la sfârşitul verii

Şeful administraţiei separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk a declarat miercuri că un proces al combatanţilor capturaţi din regimentul ucrainean Azov va avea loc până la sfârşitul verii, cel mai probabil în Mariupol, oraş-port la Marea Azov.

zaporojie
Bombardamente în Ucraina, inclusiv în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea ONU

Bombardamente au continuat în noaptea de miercuri spre joi pe linia frontului, în Ucraina, inclusiv în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie, care se află pe ordinea de zi a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

 

Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei se opune interzicerii vizelor pentru cetățenii ruși, dar promite Ucrainei sporirea sprijinului militar

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda.

Elveția
Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată în Rusia de către Elveţia

Moscova anunţă joi că refuză ca Elveţia să reprezinte diplomatic Kievul pe teritoriul rus, apreciind că Berna şi-a „pierdut statutul neutru” pentru că a sancţionat Rusia din cauza războiului în Ucraina, relatează AFP.

 

Letonia - Rusia
Cresc tensiunile dintre Rusia și Letonia. Moscova condamnă ”xenofobia bestială” de care dă dovadă statul baltic

Rusia a condamnat joi rezoluţia adoptată de parlamentul leton care desemnează Rusia "stat care susţine terorismul", relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice
Război în Ucraina, ziua 169. Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice

Știrile PRO TV.ro prezintă cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă
Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.  

Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”
Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”

Taximetriștii de pe litoral care jecmănesc clienții cu prețuri piperate, ori n-au licențe, vor fi o amintire, promite viceprimarul Constanței, care le-a pregătit o surpriză „piraților”: agenți sub acoperire.

De ce încearcă românii să economisească. Topul temerilor care îi determină să pună bani deoparte
De ce încearcă românii să economisească. Topul temerilor care îi determină să pună bani deoparte

În lupta cu valul de scumpiri, jumătate dintre români susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit, însă acest lucru i-a convins să economisească mai mult. Speriați de criză, oamenii încearcă să pună deoparte bani pentru zile negre.

Poveștile copiilor răniți în războiul din Ucraina. Rănile lui Serhii provocate de o explozie, în martie, încă se vindecă
Poveștile copiilor răniți în războiul din Ucraina. Rănile lui Serhii provocate de o explozie, în martie, încă se vindecă

Mai multe explozii au avut loc marți la o bază aeriană rusească din vestul peninsulei Crimeea. Cel puțin o persoană a murit și cinci au fost rănite.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.