Consiliere psihologică pentru militarii români. "Nu suntem o armată care stă acasă"
Armata Romană anunţa că va înfiinţa un centru specializat în psihologie şi va angaja 50 de specialişti ca să-i ajute pe militarii romani să se refacă după misiunile desfăşurate în teatrele de operaţiuni şi nu numai.
Ministrul Apărării Mihai Fifor, susţine că până în martie va trimite proiectul în Guvern. Măsura vine la scurt timp după ce un militar din Titu, care luptase şi în Afganistan, şi-a înjunghiat mortal fostă iubită după ce ar fi suferit o depresie.
"Să facem un pas mai departe faţă de momentul de acum legat de asistenţă psihologică pentru Armata Romană. De aici a pornit această idee, că între timp s-a suprapus cu evenimentul nefericit, tragic aş spune pe care l-am traversat e altă discuţie", a declarat ministrul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Fifor a chemat la o conferinţă toţi psihologii militari să îmbunătăţească împreună sistemul de testare a soldaţilor romani astfel încât tragedii precum cea din Titu să nu se mai repete. Cu această ocazie, psihologii au putut să-i reamintească ministrului că au un deficit de 76 de posturi. De exemplu în teatrele de operaţiuni unde există un singur psiholog la un întreg batalion.
Colonel Vasile Marineanu -seful C.I.S.C al MAPN: "Noi am introdus, e adevărat de puţină vreme, o nouă modalitate de evaluare psihologică şi ne-am schimbat abordarea focalizându-ne pe o paradigmă a adaptării militarului în mediul în care îşi desfăşoară activitatea. Ne furnizează nouă informaţii astfel încât să sondăm în mai multă profunzime genul de probleme cu care un militar se confruntă."
"Nu mai suntem o armată care stă acasă, ci una care trimite militari în teatre de operaţii şi trebuie să învăţăm cum lucrăm cu ei odată întorşi acasă, discutăm şi de familiile lor şi de cei care îi sprijină în această perioadă”, spune ministrul.
Până acum psihologii au diagnosticat 19 militari cu tulburare de stres posttraumatic, după ce au participat la misiuni în teatrele de operaţii din străinătate. Ministrul ia în calcul inclusiv o modificare legislativă, astfel încât asigurarea medicală a soldaţilor să cuprindă şi recuperarea în asemenea cazuri delicate, de stres posttraumatic
Sursa: Pro TV
Etichete: armata, militari, Psihologie, Mihai Fifor, consiliere,
Dată publicare:
06-02-2018 16:38