Anchetă după ce drona "Vasilică" a Armatei Române a dispărut fără urmă în Marea Neagră
O dronă submarin a fost pierdută în Marea Neagră de militarii romani iar incidentul scandalos a fost ţinut ascuns până acum. Procurorii militari au început o anchetă, dar nu au reuşit să stabilească vinovatul.
Submersibilul SECRIS, botezat neoficial Vasilică, fost prezentat în public ca o adevărată reuşită a centrului de cercetări ştiinţifice al forţelor navale. Drona militară a dispărut însă în luna iunie în apele Mării Negre, în timp ce militarii care o dirijau, efectuau o misiune.
Minisubmarinul capabil să se scufunde la peste 100 de metri adâncime era controlat printr o comandă de pe ţărm sau de la bordul unei ambarcaţiuni şi nu se ştie cum a dispărut pur şi simplu pe mare. 4 luni de zile au durat căutările dronei subacvatice însă operaţiunea nu a a avut succes. Cum dispariţia era ciudată, ministrul Apărării a cerut o anchetă penală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lansat cu surle şi trâmbiţe acum mulţi ani la un târg de inventica militară, vehiculul subacvatic autonom cântărea doar 25 de kilograme şi a fost creat de cercetătorii Forţelor Navale pe o platformă subacvatică achiziţionata de la o firmă de profil din Statele Unite. Echipamentul aparţine Centrului de Cercetare Ştiinţifică al Forţelor Navale şi era folosit pentru cercetări civile de cartografiere a zonelor cu epave dar şi când erau semnalate pericole militare.
Comandor Dr. Ing. Georgica Slamnoiu, Comandant Centru Cercetare Ştiinţifică Forţele Navale: “Platforma face parte dintr-un sistem de protecţia porturilor maritime şi fluviale împotriva obiectelor de natura de incident de securitate: corpuri imersate necunoscute sau cunoscute care pot împiedica navigaţia.”
Ancheta procurorilor militari legată de pierderea dronei subacvatice a cărei valoare este estimată la o sută de mii de euro nu este singura investigaţie ce vizează centrul de cercetări ştiinţifice al forţelor navale. procurorii anticorupţie fac şi ei o anchetă penală, legată de posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public.