Congres online duminică, pentru fuziunea ALDE-PRO România. Victor Ponta, premierul desemnat al partidului
Congresul pentru fuziunea dintre ALDE și Pro România se desfășoară duminică, online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu l-a propus duminică la Congresul de fuziune dintre Pro România şi ALDE pe Victor Ponta drept premierul desemnat al noii formaţiuni politice.
"Victor Ponta a fost premierul care a scos România din marasmul economic. Victor ne poate conduce acum în lupta împotriva austerităţii promovate de cuplul Iohannis şi Orban, poate dovedi că ne putem întoarce la vremurile bune din Guvernările Tăriceanu şi Ponta. Nu-mi rămâne decât să supun aprobării Congresului Pro România propunerea pentru desemnarea lui Victor Ponta ca prim-ministru al României", a spus Tăriceanu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La rândul său, Ponta a mărturisit că spre deosebire de 2011 când a fost propus oficial candidat al USL pentru funcţia de prim-ministru şi avea multe emoţii, acum are "mai multe cunoştinţe".
Ponta: ”Acum am mai multe cunoștințe”
"Mi s-a mai întâmplat o dată în viaţă, în 2011 când USL m-a propus oficial candidat pentru funcţia de prim-ministru. Aveam mai multe emoţii atunci, acum am mai multe cunoştinţe şi o experienţă mai mare. În acest moment pentru Pro România este important să arate că are un program foarte concret, că are o echipă bună şi că are un candidat pentru premier. Evident că sunt şi onorat şi dornic să fiu acest candidat. Aştept cu mare nerăbdare dezbaterile cu domnul Orban, Cioloş şi care o fi de la PSD, că PSD deocamdată nu îşi propune nici să câştige alegeri, nici să guverneze. Poate mă susţin pe mine, lucru care, sigur, care ar fi de bun simţ oarecum. În această campanie voi prezenta propunerile Pro România şi sunt convins că după 6 decembrie putem să începem să punem în practică tot ceea ce am propus. Sper să votaţi această propunere făcută de Călin. Peste 10 minute ne apucăm de treabă. Să ne propunem este uşor, să realizăm e mai dificil, dar nu e deloc imposibil", a afirmat Ponta.
Congresul de fuziune este etapa necesară pentru unificarea formațiunilor conduse de Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta iar noul partid se va numi Pro România Social Liberal.
Acum o lună, preşedintele Pro România, Victor Ponta, declara că cele două formaţiuni au decis să aibă candidaţi comuni la alegerile parlamentare şi să formeze un singur partid. Fostul preşedinte al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, şi alţi membri ALDE s-au înscris ulterior în Pro România, pentru a putea candida pe listele acestei formaţiuni pentru alegerile parlamentare, relatează Agerpres.
Scorul obținut de PRO România la alegerile locale
Partidul PRO România a fost lansat pe 29 mai 2017 de fostul prim-ministru Victor Ponta, fostul co-preşedinte ALDE Daniel Constantin şi fostul prim-ministru interimar Sorin Cîmpeanu.
Primul congres naţional al formaţiunii a avut loc la Romexpo, în perioada 20-21 octombrie 2018. În cadrul acestuia, Victor Ponta a fost ales preşedinte al partidului. De altfel, Victor Ponta a fost singurul candidat pentru această funcţie. Prim-vicepreşedinţi au fost aleşi Nicolae Bănicioiu, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu.
Pentru alegerile locale din 2020, PRO România a pregătit în mai multe judeţe şi localităţi din ţară liste comune de candidaţi cu PSD şi ALDE. Partidul a reuşit să obţină circa 4,5% din voturi la nivel naţional.
PRO România este un partid de centru-stânga cu ideologie social-liberală. Deşi nu a existat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, până în luna mai 2019 partidul avea 21 de deputaţi, majoritatea de la PSD.
Formaţiunea are 46 organizaţii teritoriale şi 11.000 de membri, potrivit www.proromania.ro. Alţi lideri ai partidului: Nicolae Băncioiu, Mircea Titus Dobre, Adrian Ţuţuianu, Ioana Petrescu, Cătălin Nechifor, Adrian Marius Dobre etc.
Ce a însemnat Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)
ALDE susţine că este un partid de centru-dreapta şi că are o doctrină liberală. Potrivit programului politic al ALDE, formaţiunea îşi asumă o serie de valori şi principii precum: tradiţie şi identitate liberală şi democrată, o Uniune Europeană a libertăţilor, o nouă economie prin cultură şi progres individual.
ALDE a făcut parte din Guvernul Ponta (4) încă de la înfiinţare până în 17 noiembrie 2015, după ce premierul Victor Ponta şi-a depus mandatul pe 4 noiembrie 2015.
Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016 (521.845 voturi, reprezentând 6,32%). La alegerile parlamentare din acelaşi an, ALDE a obţinut 423.728 de voturi, respectiv 6,01%. La alegeri europarlamentare din 2019, formaţiunea a obţinut numai 372.760 de voturi, reprezentând 4,11%.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, victor ponta, pro romania,
Dată publicare:
08-11-2020 14:59