Confuzia creată de trotinetele electrice. În ce situații utilizatorii riscă amendă

×
Codul embed a fost copiat

Trotineta electrică, la modă printre români, ridică probleme în trafic: prea rapizi pentru a fi denumiți pietoni, prea lenți și neprotejați pentru a se încadra intre mașini, utilizatorii nu știu pe unde ar trebui să circule: pe trotuar sau pe șosea.

Nici polițiștii nu prea pot să-i lămurească, iar situația este aceeaşi în întreaga Europă. În toate țările se pune problema reglementării acestui mijloc de transport.

Polițist: Dumneavoatră cu ce sunteţi?
Utilizator trotinetă: Cu vehicul.
Polițist: Ce vehicul?
Utilizator trotinetă: Trotineta electrică.
Polițist: Să îmi arătaţi şi mie talonul...

Secvenţele ingregistrate de un utilizator de trotinetă electrică demonstrează confuzia generală. Tânărul se deplasa pe carosabil iar poliţistul i-a spus că nu are ce cauta acolo.

Situaţiile de acest fel sunt tot mai dese. Deja în ţară sunt multe cazuri în care unii dintre cei care folosesc trotinete electrice au fost sancţionaţi cu avertisment pentru că au intrat cu ele printre maşini.

Citește și
trotinete
Bucureștenii pot închiria trotinete electrice din mai. "Ne asumăm că multe vor fi furate"

Ștefan Drăghici, utilizator de trotinetă electrică: "Mi-a zis ”treci pe trotuar sau îţi fac dosar””. 

Trotinetele electrice cântăresc până la 46 de kilograme şi pot atinge şi 75 km/h. Când sunt folosite pe trotuar, pietonii se plâng că abia se pot feri de ele, mai ales că sunt şi silenţioase.

Pe de altă parte, utilizatorii de trotinete s-au unit pe internet şi au cerut poliţiei lămuriri în legătură cu statutul lor.

Lidia Ivașcu, purtător de cuvânt IPJ BRAŞOV: "Trotinetele electrice a căror viteză prin construcţie este între 25 şi 45 de km pe oră pot fi asimilate ca moped, conducătorii trebuie să aibă minim 16 ani, permis de conducere, să poarte cască de potecție omologată."

Şoferii susţin însă că pentru ei apariţia trotinetelor în trafic, pe şosea, sporeşte riscul de accident.

"Nu ştiu cine le dă voie, are permisiunea să facă escaladările astea printre maşini? El merge ce merge şi virează scurt, domnule, şi l-ai lovit... Să aibă grijă, că moare şi ne bagă pe noi la încurcătură", explică un șofer ce pericole vede el.

Ce spune legea despre trotinetele electrice

 

În România, legea nu reglementează statutul trotinetelor care au viteza limitată, din fabrică, la cel mul 25 de km./h.

"Un agent de circulaţie mi-a atras atenţia și mi-a spus să merg cu trotineta pe trotuar. Ce să fac? M-am suit pe trotuar. Îl asculţi, că poate să îţi ia banii”, spune un tânăr.

Situaţia nu este clară nici în restul Europei. În Franţa se pune problema unei legi noi, care va impune permis de conducere pentru trotinetele cu viteză mai mare de 25 de km pe oră.

Germania se pregăteşte să introducă în legislaţie o nouă categorie: vehicule electrice uşoare. În Anglia, trotinetele sunt permise doar în spaţiile de agrement. Marile oraşe din Olanda nu acceptă prezenţa trotinetelor pe pistele de biciclete şi doar unele vor fi permise pe carosabil.

Între timp, în Bucureşti, Primăria a încheiat un acord cu o firmă prin care va pune la dispozia bucureştenilor 640 de trotinete electrice care vor putea fi închiriate.

Este al doilea proiect de acest fel pe care Consiliul General îl avizează în utimele luni. Primăria speră că implementarea lor va contribui la fluidizarea traficului şi reducerea nivelului de noxe în zona centrală.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Turismul cu bicicleta electrică, tot mai mulți adepți în România: ”Vezi că există şi altă lume”
Turismul cu bicicleta electrică, tot mai mulți adepți în România: ”Vezi că există şi altă lume”

Turismul cu bicileta sau cu trotineta electrică devine tot mai popular în România, în special în zonele montane.

Bucureștenii pot închiria trotinete electrice din mai.
Bucureștenii pot închiria trotinete electrice din mai. "Ne asumăm că multe vor fi furate"

Una dintre cele mai mari firme de închiriat trotinete electrice din lume a semnat un acord de colaborare cu Primăria Capitalei şi va pune la dispoziţia bucureştenilor astfel de vehicule.

Recomandări
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort, la naştere şi ”aruncat într-o tavă”, de către medicul de la Polizu acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de ziua lui Vladimir Putin
16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de ziua lui Vladimir Putin

În ziua în care Vladimir Putin celebrează 70 de ani, se împlinesc și 16 ani de la uciderea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.