Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor permis de port-arma. Noile reguli impuse de UE si in Romania

Ultima actualizare: 01-02-2016 07:00

Cei care au pistol nu stiu neaparat sa-l si foloseasca, iar din aceasta cauza pot impusca pe cineva din greseala, spun politistii, care au anuntat noi reguli pentru permisul de port-arma.

Chiar si cei care vor o arma neletala trebuie sa participe la cursuri de pregatire. Iar psihologii sunt obligati sa anunte politia daca vreun pacient nu a trecut testul. De altfel, oricine poate anunta autoritatile, daca un posesor de arma a devenit intre timp agresiv.

Zeci, daca nu sute de mii de anunturi sunt postate pe internet de cei care vor sa vanda arme, letale sau nu. Gasim pusti de vanatoare, pistoale sau pusti mitraliera pe site-uri din intreaga lume, iar Romania nu face exceptie. In teorie, la noi nu sunt probleme: vanzarea se face doar prin intermediul unui armurier autorizat.

Totusi, doritorii pot cumpara cu usurinta din alte tari arme, iar pericolul atentatelor teroriste produse cu arme de foc, cumparate pe bucati legal de pe net, a produs o reactie a Uniunii Europene. Oamenii nu mai pot cumpara arme fara sa fie inregistrati si monitorizati.

Si nu sunt singurele reguli noi pe care cei care au o arma sau vor sa-si cumpere una trebuie sa le respecte. In Romania, tocmai a intrat in vigoare o lege care spune ca psihologul care ii testeaza pe candidati pentru obtinerea permisului de port arma este obligat ca in 5 zile sa anunte politia daca au trecut testul sau nu.

Nu de alta, dar agentii spun ca sunt cazuri in care o persoana a mers la mai multi psihologi pana a obtinut avizul. Apoi, politistii vor avea voie sa iti retraga permisul daca afla ca ai un comportament violent, esti agresiv sau dai semne ca ai putea folosi arma detinuta legal in mod abuziv.

"Pentru ca multi pot apasa pe tragaci, dar putini sunt cei care intr-adevar stiu sa manevreze o arma, fie ea neletala, cei care vor sa obtina permis pentru pistol cu bile de cauciuc sau gaz sunt obligati sa urmeze un curs de pregatire de 7 zile. La final, elevul va fi testat in prezenta unui polistist care va spune daca este pregatit sau nu", spune seful Directiei de Arme si Munitii.

Pe la poligon vor trece in mod obligatoriu, o data pe an, si dupa ce obtin permisul. Nu de alta, dar multi ajung sa se impuste sau sa impuste din greseala pe cineva, pentru ca nu isi cunosc arma.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO