Ministrul de Interne si seful SRI, audiati in Parlament. Tutuianu a calculat ca "85% dintre protestatari n-au citit OUG 13"

09-02-2017 13:34


Presedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Tutuianu, a sustinut o declaratie de presa la finalul audierilor la care au fost invitati directorul SRI, Eduard Hellvig, si ministrul de Interne, Carmen Dan.

"Cele mai mari proteste din istoria post-decembrista a Romaniei au fost manipulate" - a spus-o nimeni altul decat seful Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI. Adrian Tutuianu, de la PSD, a afirmat ca 85% dintre cei iesiti in strada ca sa ceara abrogarea Ordonantei 13 nici macar n-au citit-o.

Carmen Dan si Eduard Hellvig au fost audiati cu privire la violentele care s-au petrecut pe 1 februarie la protestele din Piata Victoriei.

Adrian Tutuianu a afirmat ca "incepand cu 2 februarie, comunicarea cu MAI a fost derulata la nivelul cel mai inalt" si "beneficiarii au primit un numar important de informari".

"SRI si Ministerul de Interne au colaborat bine, SRI si-a facut datoria si a transmis informarile necesare, iar MAI a reactionat eficient in cazul protestelor, inclusiv in 1 februarie", a spus Tutuianu.

Intrebat daca SRI a trimis SMS-uri ministrului de Interne, Tutuianu a raspuns: "Am verificat, s-au transmis, nu au continut date suplimentare celor pe care MAI le avea."

Adrian Tutuianu da vina pe presedintele Iohannis pentru „perceptia din spatiul public”, care „nu coincide cu realitatea”, privind gestionarea ineficienta a violentelor din timpul protestului din 1 februarie.

Seful Comisiei SRI a mai spus ca directorul serviciului le-a declarat ca SRI nu a fost implicat in niciun fel in proteste.

In ceea ce priveste persoanele care au atacat jandarmii, acesta a precizat ca au fost membri ai unor galerii de fotbal.

"86 de persoane sunt in cercetare penala, s-au aplicat zeci de sanctiuni contraventionale, unii sunt arestati, unii sub control judiciar. Adunand contraventiile cu infractiunile trecem de 150 de persoane", a spus Adrian Tutuianu.

VIDEO PROTVPLUS.RO