Comoara din Dacia romana, gasita in Cehia. Politistii ancheteaza cum a ajuns acolo

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00
monede dacice gasite de politie
Politia Romana

Politistii din Hunedoara, sub coordonarea Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Romane, au recuperat monede antice, dacice si romane, din argint si bronz, date in urmarire internationala, in urma unor actiuni desfasurate in Cehia.

Comunicatul Politiei Romane:

In perioada 4 – 8 iunie a.c., sub coordonarea Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Romane, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara au desfasurat o actiune pe teritoriul Cehei, pentru recuperarea unor obiecte din patrimoniul cultural national.

In urma activitatilor operative, au fost recuperate patru monede antice, dacice si romane, din argint si bronz, care erau date in urmarire internationala, cu sprijinul autoritatilor din Republica Ceha, respectiv a Directiei Regionale a Politiei Boemiei de Sud.

Conform specialistilor, monedele ar fi fost sustrase din cetatile dacice de la Luncani - judetul Hunedoara si ar face parte din patrimoniul cultural national, fiind evaluate la 2.000 de euro.

Actiunea s-a desfasurat in cadrul unui dosar penal, aflat in supravegherea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in care se fac cercetari pentru comiterea infractiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizatie, furt calificat, distrugere si efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica.

De comiterea acestor fapte sunt banuiti patru cetateni cehi. In 2015, cei in cauza ar fi efectuat detectii neautorizate si ar fi sustras din siturile arheologice ale cetatilor dacice loturi de artefacte din patrimoniul cultural national, producand distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Rosie, Costesti, Blidaru si Banita, din judetul Hunedoara.

In aceeasi cauza, in cursul anului trecut, au fost efectuate perchezitii in Cehia si ar fi fost recuperate si alte tezaure monetare si bunuri arheologice sustrase si exportate ilegal in Cehia de catre cei patru, precum si detectoare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO