Adevarul despre "uriasul dac de 10 metri de la Rosia Montana". Explicatia simpla pentru stirea anului 2012

Dată publicare: 03-04-2015 16:39
Dată actualizare: 06-04-2015 07:09


uriasul dac de 10 metri de la Rosia Montana

 Acum un an si jumatate, o stire senzationala facea turul Internetului, viralizandu-se cu viteza lumii. Un arheolog ar fi descoperit la Rosia Montana scheletul unui stramos de-al nostru inalt de nu mai putin de 10 metri

Descoperirea a fost lansata pe Facebook, intr-o postare extrem de lunga, care a fost prezentata de mai multe site-uri drept o stire care va provoca “soc si groaza”. Era vorba de o poveste din 1976, cand arheologii ar fi descoperit in zona Rosia Montana un schelet urias, de 10 metri lungime.

Toti cei care stiau despre descoperire, inclusiv minerii din zona, ar fi ajuns in vizorul Securitatii, fiind torturati si chiar ucisi. Mai apareau si alte detalii incitante – de pilda, in mormantul uriasului ar fi existat o lespede cuprinzand singura inscriptie cunoscuta in “scrierea dacica veche” iar treptele mormnantului ar fi fost “taiate cu laserul”.

Citeste si: Misterul scheletului de sirena din Bulgaria. Descoperitorul ar mai fi gasit arca lui Noe si moastele Sf. Ioan Botezatorul

Concluzia, la fel de logica ca si stirea: “Daca veti avea vreodata curiozitatea sa va aventurati singuri prin padurile din jurul Sarmisegetuzei Regia, sa nu va mirati daca veti intalni un om cu o privire luminoasa, violacee, care sustine ca a fost in Shamballa si ca stie un tunel pe sub Sarmisegetuza care duce catre minele de aur de la Rosia Montana. Iar daca incepe sa vorbeasca intr-o limba necunoscuta, probabil pelasga, ascultati-l cu atentie, chiar daca nu intelegeti ce spune in acel moment. Va veni o vreme cand veti pricepe.”

Dupa un an si jumatate, misterul uriasului dac a fost elucidat de arheologul Carol Terteci de la Muzeul Judetean Aurelian Sacerdoteanu din Valcea. „In 2010, am participat la o sapatura arheologica la Copacelu, jud. Valcea. Printre altele, a iesit un mormant cu trei schelete. N-am avut de lucru si m-am fotografiat alaturi de mormant, am pus poza pe Facebook si dupa o vreme dau de un "articol” [...]. Ce se intamplase? Cineva din lista mea de prieteni imi luase poza, o trucase, s-a fabricat o poveste si a fost jucata o festa dacomanilor. Eu habar n-am avut si nici ca ma asteptam sa puna botul si televiziunile. Am sters poza atunci dar azi, vazand ca inca se mai pune botul la farsa aia, fac un album special pentru necredinciosi.”

Imaginea originala arata clar ca este vorba de un schelet de dimensiuni absolut normal, care apoi a fost trucat si transformat intr-o stire virala, una dintre cele mai citite pe Internet in 2012, desi initial totul era doar o gluma. Concluzia arheologului care a descoperit „uriasul”: „Poate apare dacul 20 de m si scap”.

Foto: Carol Terteci

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO