Un colt din istoria Romaniei a ajuns groapa de gunoi, iar localnicii ii dau foc. Explicatia primariei: "Sunt necivilizati"
Cine ar fi crezut ca cetatea unde s-a nascut Burebista, regele dacilor, este astazi doar o intindere de maracini, iar localnicii ii dau foc?
S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca primaria, care administreaza un sit arheologic valoros, nu e preocupata sa il puna in valoare. Au trecut ani fara ca oficialii sa se gandeasca macar sa transforme asezarea intr-un obiectiv turistic.
In Popesti, Giurgiu, situl arheologic despre care istoricii spun ca a fost resedinta tatalui lui Burebista este, de fapt, un camp incendiat de localnici. Arheologii au oprit sapaturile acum 15 ani si de atunci nimeni nu s-a mai ocupat de el.
Localnic: "In capatul ala iar s-au facut sapaturi. Am gasit niste cutii d-alea de argint."
Localnic: "Nu s-a mai facut nimic, numai badadai."
Localnic: "Era o frumusete aici cand sapau. Nu era buruiana asa, nu era. Era bine daca mai lucrau si acum."
Locul s-a transformat in groapa de gunoi a satului, iar acum cateva zile cineva a dat foc miristei. Flacarile au cuprins si acropola, iar pe jos, a ramas doar stratul negru de scrum.
Asadar, un obiectiv turistic, resedinta lui Burebista, situat la numai 17 kilometri de Bucuresti este un loc uitat de lume. Cine ar fi trebuit sa puna in valoare locul ? Fiind vorba de un sit arheologic, ar fi fost de asteptat ca Ministerul Culturii sa se ocupe de el. Dar zona este in grija primariei comunei Mihailesti.
Culmea, viceprimarul din Mihailesti sustine ca l-a preocupat situatia.
Viceprimar: "Ne-am implicat acolo facand curatenie pe toate coastele acolo. Se arunca tot timpul, nu mai e vina noastra, pentru ca oamenii sunt necivilizati."
In timpul discutiei insa un angajat al primariei simte nevoia sa salveze situatia stanjenitoare si il trage de-o parte pe viceprimar. Initial, stinge lumina pe hol.
In incercarea de a afla, totusi, de ce Primaria Mihailesti nu s-a ocupat de situl arheologic, nu l-a amenajat si nici macar nu s-a gandit sa-l exploateze in scop turistic, am incercat, din nou, sa vorbim cu reprezentantul primariei, care, se baricadase in birou.
Ministerul Culturii recunoaste ca in Romania multe situri arheologice au fost lasate de izbeliste, din cauza nepasarii autoritatilor, care le au in grija. Iar la nivel national nu exista niciun proiect care sa cuprinda amenajarea si transformarea lor in obiective turistice.