CNATDCU respinge rapoartele ce stabileau ca Toba si Pandele nu au plagiat. "Superficiale, incomplete, pline de contradictii"
Consiliul General al CNATDCU a respins, miercuri, rapoartele comisiilor de lucru care stabileau ca Petre Toba si Florentin Pandele nu au plagiat in lucrarile lor de doctorat, urmand sa fie constituita o noua comisie care sa dea un verdict final.
Anuntul a fost facut de vicepresedintele CNATDCU Marius Andruh, care a precizat ca au existat 29 de voturi impotriva celor doua rapoarte, doua in favoarea lor, existand noua abtineri.
"Superficiale, incomplete, si pline de contradictii" - asa au fost considerate, rapoartele de specialitate, din care reiesea ca fostul ministru de Interne, Petre Toba, si primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, nu au plagiat in tezele de doctorat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consiliul general al Consiliului de Atestare a Diplomelor a respins prin vot majoritar, analizele respective, si a anuntat ca va numi un nou grup de lucru, format din specialisti independenti. Dupa ce grupul de lucru, format din profesori ai Academiei Nationale de Informatii si Academiei de Politie, a stabilit ca in cazurile doctoratelor lui Petre Toba si Florentin Pandele nu este vorba despre plagiat, forul decisiv in acordarea titlurilor universitare a desfiintat cele doua rapoarte.
Concluzia consiliului general al CNATDCU este cu totul alta decat cea a specialistilor numiti de Comisia de Stiinte Militare. In raport, comisia de experti explica, de exemplu, ca Petre Toba nu poate fi acuzat de plagiat, chiar si daca ar fi copiat pagini intregi de pe un site de internet, pe motiv ca... internetul nu este o persoana.
Pentru a evita orice fel de suspiciune, noul grup de lucru nu va mai fi numit de catre comisia de Stiinte Militare, ci direct de catre presedintele CNATDCU.
Potrivit News.ro, Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins, miercuri, cu 29 de voturi impotriva, doua voturi de acceptare si noua abtineri, rapoartele comisiilor de specialitate ale CNATDCU, care stabileau ca fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, nu au plagiat in lucrarile lor de doctorat.
Dintre cei 47 de membri ai Consiliului, 40 si-au exprimat punctul de vedere, dintre care 19 au fost prezenti in sala unde s-a desfasurat sedinta.
"Discutiile au fost atente, au fost profunde, analizand aspectele din cele doua rapoarte. Pentru ca lucrurile sa fie mai clare si pentru a avea o imagine mai clara pentru noi si pentru persoanele implicate, Consiliul General a votat, cu o singura abtinere, ca presedintele sa numeasca o noua comisie din personalitati din exteriorul Consiliul General, care sa dea un verdict final. Deocamdata au fost respinse cele doua rapoarte", a spus vicepresedintele CNATDCU Marius Andruh.
El a adaugat ca este mai bine pentru toata lumea sa existe o noua evaluare si a precizat ca noua comisie va fi numita "cat se poate de repede, asta insemnand cam 10 zile".
"Cele doua rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente si, din pacate, cu contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice. De pilda, se recunoaste ca anumite pasaje si propozitii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna functionare a institutiei doctoratului la noi in tara”, a declarat Andruh.
El a mai spus ca o comisie de verificare exista deja, dar in regulament este prevazut ca pot fi comisii din interior si exterior.
"Noi propunem o comisie doar din exterior, dar vom vedea ce decide domnul Barbu (Viorel Barbu, presedintele CNATDCU, n.r.)", a adaugat vicepresedintele CNATDCU.
El a mai spus ca membrii comisiei externe pot fi si din alta tara, cu conditia sa inteleaga limba romana.
"Am votat hotararea noastra ca noua comisie sa fie numita de presedintele CNATDCU, nu de comisia de specialitate", a precizat vicepresedintele CNATDCU
Andruh a mai spus ca urmeaza sa fie analizate mai multe teze de doctorat, suspectate de plagiat, dar ca nu tot sistemul este corupt.
"Sunt mai multe si aici e grav pentru ca e vorba de un intreg sistem care trebuie insanatosit si acest lucru trebuie sa se faca nu doar la nume sonore. Este vorba de o teza in zona stiintelor tehnice, una la stiinte medicale, la comisia de aparare. Nu vreau sa traiti cu impresia ca intregul sistem e corupt si nu se mai intampla lucruri bune", a mai declarat Marius Andruh.
Regulamentul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu prevede ce se intampla in cazul in care Consiliul General da un vot diferit fata de cel al comisiilor de specialitate, a declarat, marti, pentru News.ro, presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, precizand ca, daca, miercuri, in cazurile Toba si Pandele va fi o astfel de situatie, recomanda formarea unei noi comisii care sa reanalizeze tezele.
Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat, saptamana trecuta, raportul in cazul tezei de doctorat "Politia Romana - Forta de stabilitate si securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", sustinuta de Petre Toba in 15 februarie 2011, la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.
Concluzia raportului este ca ministrul demisionar de Interne nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunand ca acestuia sa nu ii fie retras titlul de doctor.
La randul ei, Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” a trimis in 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educatiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Toba, aratand ca, dupa analizarea lucrarii, concluzia a fost ca cercetarea stiintifica a acestuia “a fost utila”, intrucat “a cautat sa identifice modalitatile de actiune in domeniul cooperarii politienesti internationale”. Comisia de Etica a Universitatii “Carol I” a propus, de asemenea, mentinerea titlului de doctor acordat in 2011 lui Petre Toba.
Jurnalista Emilia Sercan a scris, in noiembrie 2015, ca peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Toba a obtinut titlul de doctor in stiinte Militare si Informatii sunt copiate ad litteram din lucrari de specialitate sau din referate postate pe internet, fara utilizarea ghilimelelor si fara a respecta normele nationale si internationale de citare in opere stiintifice.
In cazul lui Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, Comisia de stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU a avizat, cu sase voturi din sapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”.
Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au facut parte conferentiarul universitar Cristian Nita si conferentiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Nationala de Informatii, precum si profesorul universitar Claudiu tupulan de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza”.
"Ieri (joi, 1 septembrie, n.r.) am primit de la presedintele CNATDCU ca, pana astazi la 12 sa-i prezint situatia si sa-i spun de ce se intarzie. Eu le-am trimis celor de la comisie, «Bai oameni buni, pana maine la ora 9 cand am sedinta, ori trimiteti rapoartele», ca n-ai voie sa te bagi peste ei, «ori imi spuneti de ce nu le-ati facut». Doar doua rapoarte am primit aseara, raportul domnului Toba si al domnului Pandele, pozitive fiind. Deci nu sunt plagiate. Ca obligatie, prin regulament, am intrunit comisia astazi de specialitate (…) sase din sapte, ca unul e absent, au avizat raportul”, a declarat, pentru News.ro, Stefan Pruna, presedintele Comisiei de stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU.
Pruna a spus ca, pe el, personal, l-a convins raportul comisiei independente care a aratat, "punct cu punct”, temeiul in baza caruia s-a considerat ca lucrarile lui Florentin Pandele si Petre Toba nu sunt plagiate.
"Vreau sa va spun, ca sa fie clar pentru toata lumea: nici presedintele CNATDCU, nici eu nu am facut presiuni asupra acestor comisii, «domnule, trebuie sa dati un anumit verdict, ca sa fim corecti». Asta este ce au gandit ei, da? Au gandit, ne-au pus la dispozitie, aseara (joi, n.r.), acest raport, noi l-am avizat si conform procedurii l-am inaintat presedintelui CNATDCU”, a mai spus Pruna.
Potrivit sesizarii care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat in lucrarea sa de doctorat "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”, aproximativ o treime din continut. Presa a scris si despre cealalta lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice si strategice privind navigatia maritima”, sustinuta in 2007 la Academia de Politie, sub coordonarea lui Ion Dascalu, ca ar fi fost plagiata din propria sa lucrare de licenta.
Viorel Barbu anunta, in 30 iunie, ca la CNATDCU sunt in lucru mai multe sesizari de plagiat, in cazul lucrarilor de doctorat ale lui Petre Toba, Gabriel Oprea, Robert Negoita, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Ontanu, Mihai Stanisoara, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu si Dumitru Parvu.
Sursa: News.ro
Etichete: lucrari, doctorat, internet, plagiat, comisie, florentin pandele, cnatdcu, petre toba,
Dată publicare:
07-09-2016 14:28