Cât a costat o porție de fasole cu ciolan de Ziua Națională. A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară

×
Codul embed a fost copiat

A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară. Cele mai multe și-au schimbat meniurile, și i-au așteptat pe oaspeți cu mâncare tradițională.

 

De la platouri pline cu jumări, șunculiță și brânzeturi, până la farfurii generoase cu fasole și ciolan, dar și pomana porcului, gătită la ceaun. Pălinca, țuica și vinul fiert au fost de obicei din partea casei.

Indiferent în ce restaurant te opreai, mesele erau pline cu mâncare. Într-un ritm amețitor, ospătarii așezau platouri generoase în fața oaspeților. Cei mai mulți au petrecut românește, cu porții mari de fasole și ciolan, sarmale cu mămăliguță, dar și mici cu muștar.

În bucătărie nu s-a stat o clipă. Numai într-un singur restaurant bucătarii au pregătit peste 250 de porții de iahnie de fasole, cu carne sau simplă, pentru cei care țin post.

Într-o grădină primitoare, alte trei ceaune pline cu mâncare îi ademeneau pe pofticioși. Masa a început cu o ciorbă de găină cu țăieți și ouă de casă.

Citește și
mancare
Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare

Clienții au apreciat și cighirul moldovenesc - un fel de drob reinterpretat.

Marius Tudosie:Vorbim de ingredientele pentru drob. Toate organele, inclusiv limbă, cu plămâni, cu splină, cu ficat, cu rinichi. Ele sunt bine fierte, date prin mașină, cu mărar, pătrunjel, ceapă verde și ulterior învelite în prapure de porc. Cighirul trebuie prăjit în unt”.

Client: „Am ieșit la o cină în doi, o cină tradională și foarte, foarte calitativă și să petrecem timp împreună. Am luat turul țării, apoi am sărit în pomana porcului”.

Sărbătoare a fost și într-un restaurant unde primele ceaune cu mâncare s-au terminat la orele prânzului, așa că bucătarii au încins altele.

Vasile Daniel, manager de restaurant:Am făcut o ciorbă de varză murată cu carne de porc și niște platoașe cu jumări, brânză de burduf”.

Pentru a face față numărului mare de oaspeți, restaurantele și-au mutat bucătaria în curte, așa că mirosul preparatelor s-a simțit încă de la intrare. În plus, cei care au ieșit în oraș cu prietenii au avut parte și de o primire aparte. Într-un bistro, de exemplu, organizatorii au pregătit o degustare – un platou plin cu brânzeturi – jumări, șuculință afumată și ceapă roșie și pahare pline cu pălincă.

În medie, o porție de iahnie de fasole cu ciolan s-a vândut cu 45 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini cutremurătoare! Accidentare horror în Valencia - Real Madrid: jucătorii au rămas încremeniți pe teren
VIDEO Imagini cutremurătoare! Accidentare horror în Valencia - Real Madrid: jucătorii au rămas încremeniți pe teren
Citește și...
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români

De 1 Decembrie, românii vor găti sute de mii de porţii de ciolan cu fasole, o mâncare considerată marcă a Zilei Naţionale.

Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare
Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare

De miercuri, meniurile restaurantelor trebuie să conțină, la fiecare fel de mâncare, informații precise despre materia primă și numărul de calorii pentru o porție sau pentru o suta de grame.

Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram
Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram

A devenit deja o tradiție ca fasolea cu ciolan să troneze pe mesele românilor de 1 Decembrie, așa că bucătarii ne pregătesc o adevărată poveste culinară.

Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație
Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație

De 1 decembrie, unul dintre subiectele principale este mâncarea. În restaurante, bucățării șefi s-au întrecut în festinuri tradiționale cu bunătăți gătite din ingrediente locale.

Spectacol cu ciolan, golf și manele la Congresul PNL
Spectacol cu ciolan, golf și manele la Congresul PNL

Tineretul PSD va juca golf la Romexpo pe acorduri de manele, în timp ce comunitatea Declic a amplasat un ciolan care ar trebui să le aducă aminte liberalilor să desființeze Secția Specială.

Recomandări
„La Colentina nu există un CT și un RMN”. De ce spitalele din București își trimit pacienții la privat
„La Colentina nu există un CT și un RMN”. De ce spitalele din București își trimit pacienții la privat

Săli de operație și terapie intensivă pline de moloz, clădiri care stau să cadă peste pacienți, echipamente medicale vitale lipsă. Vorbim de spitalele administrate de Primăria Capitalei.

Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu 38 de drone
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu 38 de drone

Rusia afirmă că Ucraina a atacat Peninsula Crimeea cu 38 de drone, sâmbătă spre duminică noaptea. Ministerul rus al Apărării susține că sistemele de apărare anti-aeriană au distrus toate dronele.

Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile din Arad. Mașina avea numere false
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile din Arad. Mașina avea numere false

O plimbare pe străzile din Arad, la volanul unui bolid de 260 de mii de euro, s-a încheiat în compania polițiștilor pentru un cetățean austriac.