Cât a costat o porție de fasole cu ciolan de Ziua Națională. A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară

×
Codul embed a fost copiat

A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară. Cele mai multe și-au schimbat meniurile, și i-au așteptat pe oaspeți cu mâncare tradițională.

 

De la platouri pline cu jumări, șunculiță și brânzeturi, până la farfurii generoase cu fasole și ciolan, dar și pomana porcului, gătită la ceaun. Pălinca, țuica și vinul fiert au fost de obicei din partea casei.

Indiferent în ce restaurant te opreai, mesele erau pline cu mâncare. Într-un ritm amețitor, ospătarii așezau platouri generoase în fața oaspeților. Cei mai mulți au petrecut românește, cu porții mari de fasole și ciolan, sarmale cu mămăliguță, dar și mici cu muștar.

În bucătărie nu s-a stat o clipă. Numai într-un singur restaurant bucătarii au pregătit peste 250 de porții de iahnie de fasole, cu carne sau simplă, pentru cei care țin post.

Într-o grădină primitoare, alte trei ceaune pline cu mâncare îi ademeneau pe pofticioși. Masa a început cu o ciorbă de găină cu țăieți și ouă de casă.

Citește și
mancare
Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Clienții au apreciat și cighirul moldovenesc - un fel de drob reinterpretat.

Marius Tudosie:Vorbim de ingredientele pentru drob. Toate organele, inclusiv limbă, cu plămâni, cu splină, cu ficat, cu rinichi. Ele sunt bine fierte, date prin mașină, cu mărar, pătrunjel, ceapă verde și ulterior învelite în prapure de porc. Cighirul trebuie prăjit în unt”.

Client: „Am ieșit la o cină în doi, o cină tradională și foarte, foarte calitativă și să petrecem timp împreună. Am luat turul țării, apoi am sărit în pomana porcului”.

Sărbătoare a fost și într-un restaurant unde primele ceaune cu mâncare s-au terminat la orele prânzului, așa că bucătarii au încins altele.

Vasile Daniel, manager de restaurant:Am făcut o ciorbă de varză murată cu carne de porc și niște platoașe cu jumări, brânză de burduf”.

Pentru a face față numărului mare de oaspeți, restaurantele și-au mutat bucătaria în curte, așa că mirosul preparatelor s-a simțit încă de la intrare. În plus, cei care au ieșit în oraș cu prietenii au avut parte și de o primire aparte. Într-un bistro, de exemplu, organizatorii au pregătit o degustare – un platou plin cu brânzeturi – jumări, șuculință afumată și ceapă roșie și pahare pline cu pălincă.

În medie, o porție de iahnie de fasole cu ciolan s-a vândut cu 45 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români

De 1 Decembrie, românii vor găti sute de mii de porţii de ciolan cu fasole, o mâncare considerată marcă a Zilei Naţionale.

Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare
Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare

De miercuri, meniurile restaurantelor trebuie să conțină, la fiecare fel de mâncare, informații precise despre materia primă și numărul de calorii pentru o porție sau pentru o suta de grame.

Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram
Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram

A devenit deja o tradiție ca fasolea cu ciolan să troneze pe mesele românilor de 1 Decembrie, așa că bucătarii ne pregătesc o adevărată poveste culinară.

Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație
Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație

De 1 decembrie, unul dintre subiectele principale este mâncarea. În restaurante, bucățării șefi s-au întrecut în festinuri tradiționale cu bunătăți gătite din ingrediente locale.

Spectacol cu ciolan, golf și manele la Congresul PNL
Spectacol cu ciolan, golf și manele la Congresul PNL

Tineretul PSD va juca golf la Romexpo pe acorduri de manele, în timp ce comunitatea Declic a amplasat un ciolan care ar trebui să le aducă aminte liberalilor să desființeze Secția Specială.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat

Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert prin care solicită evacuarea imediată a zonei din Slănic Prahova, unde o stradă s-a surpat, iar clădirile din zonă riscă să se prăbușească.

Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”
Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”

Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului".