Cine nu este obligat să poarte mască în timpul stării de alertă. Ordinul a fost publicat

Ultima actualizare: 23-05-2020 20:09

Copii mici şi persoanele cu probleme respiratorii sunt printre categoriile exceptate de la  de la obligativitatea purtării măştii de proetcţie. Ordinul a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

Elevii sunt obligați să poarte mască de protecție când se vor întoarce la școală.

Cine nu este obligat să poarte mască de protecție

 

-Angajatul care este singur în birou

-Persoana care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare

-Persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)

-Prezentatorii TV şi invitaţii acerstora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei

-Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane

-Copiii cu vârsta sub 5 ani.

Angajații care poartă 8 ore mască trebuie să ia pauză o dată pe oră

 

Angajații care vor purta 8 ore mască ar trebui să își ia la fiecare oră o pauză scurtă, recomandă medicii.

Dr Brândușa Petrutescu, medic primar imunolog: „Dioxidul de carbon nu se poate elimina în totalitate, o parte rămâne și îl inhalăm din nou. Pe termen lung, excesul dăunează la locul de muncă - oboseală, nu ne mai putem concentra. Dacă este umezită că ați respirat prea mult - fibrele acelea se strâng și lasă spații mai largi”.

Așa cum fumătorii își iau pauză de țigară, toți angajații obligați să poarte mască la locul de muncă ar trebui să își ia pauză 5 minute la fiecare oră și să stea în aer liber, fără masca și fără să aibă oameni în jur.

O mască se poartă cel mult 4 ore. După acest interval, se umezește și nu mai este eficientă, așa că ar trebui schimbată.

Conform ordinului, ”pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în aenxa” care face parte din ordin.

De asemenea, pe durata stării de alertă, se instituie ”obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor”.

Unde trebuie purtată masca de protecţie în timpul stării de alertă

 

Ordinul are şi o anexă cu instrucţiuni generale privind măsurile de igienă, care conţine situaţiile exceptate de la purtarea măştii.

Masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

În funcţie de evaluarea riscului, făcută de medicul de medicina muncii, pot exista unele excepţii: angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei. vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenşei a cel mult 16 persoane. Masca nu este obligatorie nici pentru copiii cu vârsta sub 5 ani.

Ordinul conţine şi indicaţii referitoare la modul de utilizare a măştii.

 

Ce spune ordinul despre măsurarea temperaturii la intrarea în magazine sau instituţii

 

În ceea ce priveşte triajul epidemiologic, acesta nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în măsurarea temperaturii cu termometru noncontact, iar temperatura nu trebuie să depăşească valoarea de 37,3 grade Celsius, căreia i se poate adăuga marja de eroare prevăzută de prospectul dispozitivului.

Dacă temperatura este mai mare, se va face o nouă măsurare după 2-5 minute. Dacă temperatura este în continuare peste 37,3 grade Celsius asociată şi cu simptome respiratorii, persoana respectivă este trimisă la medicul de familie. Acesta poate recomanda testarea dacă pacientul se încadrează în definiţia de caz pentru suspecţii de COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO