Peste 2,3 milioane de români vor primi gratuit măști de protecție. Anunțul lui Nelu Tătaru

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de măşti de protecţie pentru categorii defavorizate, precizând că 2,3 milioane de persoane vor beneficia de acestea.

"Menţionez că se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni", a afirmat el, potrivit News.ro.

"În urma modificării în Parlament a hotărârii de Guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi în şedinţa de Guvern o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, autorităţilor locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În acest sens, s-au aprobat măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate", a declarat Nelu Tătaru, joi seară, în briefingul de după şedinţa Executivul.

El a menţionat care sunt aceste categorii:

- persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat;

Citește și
mark zuckerberg
Zuckerberg; ”Jumătate dintre angajații Facebook vor lucra de la distanță până în 2030”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- persoane din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate;

- persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de at 42 şi art. 58 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

"Menţionez că se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni. Tot prin această ordonanţă de urgenţă, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230 milioane de lei pentru achiziţia de măşti de protecţie prevăzute pentru cele patru categorii. Menţionez că acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede, în trei zile de la aprobarea acestei ordonanţe, autorităţile locale trebuie să trimită către DSP lista cu aceste persoane, iar odată achiziţionate, în trei zile, direcţiile de sănătate publică vor tebui să vireze către autoriăţile locale aceste măşti. Trebuie să avem în vedere că masca este un element important în această perioadă, menţionând că ele sunt obligatorii în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi la locurile de muncă. Dincolo de orice apartenenţă politică, aceste măşti tebuie să ajungă la persoanele defavorizate", a spus Nelu Tătaru.

Guvernul a adoptat si o ordonanta de urgenta privind distribuţia de pachete cu produse de igiena, dar si alimente, pentru mai bine de 1,2 milioane de persoane care traiesc la limita saraciei. Acestea vor fi achizitionate din bani europeni, dar cu cofinantare de la buget.

Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene: "Discutăm de o primă tranşă de pachete de igienă corporală, pentru care va începe distribuirea începând cu data de 4 iunie şi apoi două tranşe de pachete alimentare, adică peste 2.400.000 de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie. Vizează atât produse de panificație, de la faină albă de grau, 35 de mii de tone, până la conserve de carne de vită, peste 10 mii de tone, carne de porc."

Vești bune și pentru asistenții sociali care lucrează în centrele pentru ingrijirea persoanelor vârstnice sau cu dizabilități. Aceștia vor primi un stimulent de risc social de 1.150 de lei, care se va acorda însă doar o singură dată.
 

Ghidul oficial al măștii de protecție

 

Starea de alertă ne-a adus şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise. Mulţi se plâng că este dificil de suportat mai ales în zilele călduroase, alţii, invocă motive medicale.

Nelu Tătaru a aprobat Ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19
SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19

Statele Unite şi-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19 planificate de AstraZeneca, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Zuckerberg; ”Jumătate dintre angajații Facebook vor lucra de la distanță până în 2030”
Zuckerberg; ”Jumătate dintre angajații Facebook vor lucra de la distanță până în 2030”

Mark Zuckerberg a declarat joi că Facebook va începe să permită multora dintre cei 50.000 de angajaţi şi celor nou recrutaţi să lucreze permanent de acasă, informează NBC News şi Reuters.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, spitalizat de urgență la Moscova. Ce cred medicii
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, spitalizat de urgență la Moscova. Ce cred medicii

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a fost spitalizat la Moscova, fiind suspect de infecție cu coronavirus, informează joi agenția Interfax, citând surse din cadrul serviciilor medicale.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.