Când trebuie să purtăm mască. Recomandările lui Virgil Musta pentru lupta cu COVID-19
Aveți grijă dacă lucrați în spații închise ori circulați prin zone aglomerate: ar fi bine să purtați mască, spun medicii.
Purtați mască și în spații deschise, dacă bate vântul, pentru că virusul poate fi ridicat în aer, odată cu praful de pe jos.
Recomandările vin de la medicul Virgil Musta, din Timișoara, specialist în boli infecțioase. Şi televiziunea de stat din Japonia, a arătat într-un documentar cum virusul rămâne în aer zeci de minute, prin intermediul unor micro-picături, care se pot răspândi și prin respirație.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Economiei, susține că din 15 aprilie, statul va începe să distribuie populației măști produse în România.
Virusul ar putea fi transmis prin intermediul unor micro-picături care rămân suspendate în aer zeci de minute. Iată ce se întâmplă când cineva strănuta.
Picăturile mari cad rapid pe sol. Imaginile surprinse de o cameră de mare acurateţe arată însă că în urma lor, în aer rămân micropicaturi cu dimensiuni mai mici de 0,1 micrometri.
Sunt extrem de mici, de uşoare şi plutesc minute în şir. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă cineva vorbeşte mai tare sau respiră greoi.
Micro-picaturile nu cad, ci rămân în aer, în spaţiul dintre cei doi bărbaţi.
Nu se ştie de la ce volum de micropicaturi în sus cineva se poate infecta. Kazuhiro Tateda este preşedintele asociaţiei japoneze de boli infecţioase. Susţine că varianta transmisiei virusului prin micropicaturi nu mai poate fi exlcusa.
Într-un spaţiu închis şi prost aerisit, riscul de infecţie creşte. Urmăriţi alt experiment. Din care reiese că micro-picaturile răspândite în aer de la tuse circula şi după 20 de minute. Aşadar virusul poate fi luat de pe suprafeţe, prin contact direct, dar şi din aer. Pe lângă celelalte măsuri, este foarte importantă aerisirea spaţiilor închise de la muncă sau de acasă.
Recomandările de bază
Rămân de bază spălatul pe mâini şi distanţarea socială. Oficial, Institutul naţional pentru Sănătate Publică ne recomandă să purtăm măşti doar dacă îngrijim o persoană posibil infectată sau dacă tuşim sau strănutam. Medicul Musta spune însă că ele sunt recomandate şi în alte situaţii.
Virgil Muştă: ''Nu este necesar când mergi pe stradă să mergi cu masca, doar în spaţii închise, în spaţii aglomerate.''
Adică la muncă, sau în mijloace de transport în comun, masca ar putea fi utilă. La Cotroceni, preşedintele, miniştrii şi ceilalţi oficiali au purtat măşti. Virgil Musta spune că e bine să purtăm şi pe stradă în zilele cu vânt.
Problema este ca măştile se mai găsesc în foarte puţine locuri şi la preţuri ridicate.
Pentru a vă proteja cât mai bine, doctorul Virgil Musta a creat un protocol pe care îl puteţi aplica acasă.
Toate celelalte recomandări rămân valabile: Staţi în casă, distanţă de cel puţin 2 metri dacă trebuie să ieşiţi şi spălaţi-vă temeinic cât mai des pe mâini.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!