Cinci cutremure în Gorj, într-un interval de trei ore. Cea mai mare magnitudine înregistrată
Șapte cutremure s-au înregistrat, joi, în zona Gorj, joi, cinci dintre ele în decurs de trei ore,iar cel mai puternic având magnitudine de 4,2. Până acum, în zonă au avut loc peste 200 de replici.
Primul cutremur s-a produs la ora 01:20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km.
Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine, 2,6, a avut loc la 02:14.
După mai puţin de o oră, la 03:07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km.
Un al cincilea cutremur s-a produs la 04:29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4. Apoi, în cursul zilei de joi, alte două seisme s-au produs în regiune. Toate s-au produs la mică adâncime.
Mircea Radulian, cercetător științific al Institutului pentru Fizica Pământului: „Sunt replici. E o activitate bine-cunoscută. Întotdeauna cutremurele de suprafață la mărimi mai mari produc aceste replici și o activitate care durează ceva mai mult timp, și se caracterizează prin faptul că pe măsură ce va trece timpul va scădea. Deocamdată este încă intensă. După cum vedeți, avem o replică peste 4 în continuare, cu timpul ea se va opri. Până acum au fost peste 200 de replici, au fost destul de multe. Ele sunt proporționale și cu faptul că avem două cutremure mari. Deci, într-adevăr, o astfel de activitate se scalează cu mărimea cutremurelor mari”.
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost pentru a doua zi consecutiv când în zonă are loc un cutremur cu magnitudine peste 5. Cutremurul a fost urmat de peste 200 de replici.
Sursa: News.ro / ProTV, Pro TV
Etichete: cutremur, gorj, magnitudine,
Dată publicare:
16-02-2023 07:00