Cutremurul puternic din Gorj a produs victime. Mai multe clădiri au fost avariate

×
Codul embed a fost copiat

România s-a cutremurat din nou, când un alt seism de peste 5 pe scara Richter, al doilea în doar 24 de ore, a zdruncinat regiunea Olteniei.

Mișcarea puternică și bruscă a scoarței terestre a provocat de această dată distrugeri și victime.

În Târgu Jiu sunt doi răniți - un bărbat lovit de tencuiala desprinsă și o femeie care a căzut în casă, în timpul cutremurului. Câteva persoane au suferit atacuri de panică și au ajuns la spital.

 

Seismul este cel mai puternic înregistrat în țara noastră în ultimii 5 ani și s-a produs la 8 zile după cel din Turcia, care a ucis peste 40.000 de oameni.

Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

La Târgu Jiu pompierii au curățat până aproape de miezul nopții resturile din acoperișul distrus al primăriei orașului. Coșuri de fum au căzut nu doar de pe clădirea municipalității, ci și de pe mai multe blocuri din zona de nord a orașului.

Cel puțin opt clienți și angajați erau într-o frizerie din Târgu Jiu când pământul a început să tremure. Cuprinși de panică, au ieșit afară în fugă. Un gest riscant pentru că pe străzi, în mai multe zone ale orașului, din clădiri s-au desprins bucăți de zidărie. Secvențe filmate imediat după cutremur în centrul orașului arată cum mai multe coșuri de fum s-a prăbușit de pe clădirea Primăriei peste mașini. 10 autoturisme ale instituției și ale angajaților sunt avariate.

Distrugeri sunt şi în interiorul Primăriei. Din cauza riscului de prăbușire angajații au fost trimiși mai devreme acasă.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Facem o evaluare, urmează să convocăm Comitetul Local pentru Situații de Urgență, dar în clădirea de la stadion, toată lumea evacuată din primărie, a rămas doar un operator care răspunde la telefonul cetățenilor care au pagube.”

În Sala Maură a Prefecturii din Gorj, peste mobilierul de şedinţe sunt căzute bucăți mari de zidărie. Seismul care a zdruncinat Oltenia s-a produs la aproape 23 de ore după cel de ieri, cu magnitudinea de 5,2

De această dată a fost și mai puternic.

Pe scara Richter a fost evaluat la 5,7. Angajata unui supermarket a alergat într-un loc sigur când produsele de pe rafturi au început să cadă.

Mișcarea puternică a mai produs pagube și într-un alt magazin. Numeroase sticle s-au spart.

Camerele de supraveghere au suprins spaima unei angajate și într-un alt supermarket.

Clienții unei terase aflate lângă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” s-au ferit în ultimul moment de bucăţile de zidărie desprinse din imobil.

Cel puțin 50 de oameni au sunat la 112 și au semnalat fisuri apărute în clădiri.

Cutremurul este considerat cel mai mare produs în România în ultimii 5 ani.

A avut epicentrul aproape de localitatea Peștișani, Gorj - la 22 de kilometri de Târgu Jiu, într-o zonă seismică pe care experţii o considerau până acum liniștită.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, faliile tectonice s-au atins la o adâncime de puțin peste 6 kilometri și au stârnit unde seismice care și-au făcut simțite efectele până spre București.

Zona seismică a Olteniei - calmă din punctul de vedere al cutremurelor semnificative - a devenit tot mai activă în ultimele ore.

De ieri după-amiază și până astăzi au avut loc 13 seisme. Două cu magnitudinea de peste 5 și unul de peste 4.

Familia Busuioc le-a trăit pe toate, cu spaimă, în locuința lor din Clopotiva, Hunedoara. Seismul de astăzi i-a găsit pe cei doi soți pe canapea. Când a văzut că imobilul începe din nou să se clatine, femeia a alergat să-și ia copilul dintr-o cameră alăturată și au ieșit toți în curte, alături de animalul lor de companie. Luni, au fugit la fel.

Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spun că nu știu deocamdată ce anume a dat putere zonei seismice a Olteniei.

Constantin Ionescu, directorul INCDFP: „Nu ne aşteptam la o activitate aşa de ridicată şi la cutremure cu magnitudinea aceasta. Încercam să căutăm aceste explicaţii, deplasăm anumite echipamente în zona respectivă ca să putem să vedem de unde vin forţele pe faliile din zona respectivă."

Dolj, Argeș, Sibiu, Brașov, Prahova, Cluj și Timiș sunt printre județele care au raportat că au simțit cutremurul. La Tismana, bucăți dintr-o biserică au căzut peste o mașină parcată. În Timișora oamenii au ieșit în grabă din clădiri - unii fără să țină cont de sfaturile pentru cutremur.

În regiunile în care s-a simțit cutremurul, ISU a făcut misiuni de recunoaștere în teren. În Gorj militarii aflați în turele libere au fost chemați la serviciu.

Raed Arafat, șeful DSU: „Două persoane rănite ușor, una în interiorul primăriei și câteva persoane cu atacuri de panică. Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum din Târgu Jiu. Dolj: elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul Poliției de Frontieră din calafat.Mehedinți: la Baia de Aramă, elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe."

Autoritățile au transmis că nu există până acum alte situații de pericol pentru populație.

Reporteri: Daniel Preda, Gigi Ciuncanu, Emanuela Băluș, Cosmin Stan, Vicențiu Lupes

Citește și...
Un bărbat a fost găsit mort pe Dâmbovița, în Sectorul 3
Un bărbat a fost găsit mort pe Dâmbovița, în Sectorul 3

Polițiștii din București au fost sesizați, luni, că trupul unui bărbat plutește pe cursul apei Dâmbovița, în zona Sectorului 3 din București.

Împușcături în trafic, în Constanța. Un băiat de 16 ani a tras spre un curier
Împușcături în trafic, în Constanța. Un băiat de 16 ani a tras spre un curier

Intervenție a poliției din Constanța, luni, pe o stradă din oraș, după ce un apel la 112 anunța împușcături în trafic.   

Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută
Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută

Jumătate din mierea vânduta şi mâncată pe bătrânul continent este contrafăcută. Cel puțin asta arată un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă.  

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog

Basmul ”Harap Alb”, principalul subiect al simulării examenului de bacalaureat, le-a dat emoții elevilor de clasa a XII-a. Mulți au predat foile imediat și au părăsit sala, iar 12 participanți au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.