Efectele cutremurului de 5,7 din România, raportate în cinci județe: Persoane rănite și zeci de clădiri şi mașini avariate

×
Codul embed a fost copiat

Seismul din Gorj de 5,7 pe scara Richter i-a alarmat pe cei din zona epicentrului. Mai ales că în timpul nopții au fost mai multe replici de magnitudine mai mică.  

După aceste mișcări ale pământului, mai multe case au acoperișurile avariate, iar crucile de pe unele biserici stau să cadă. La un cămin de bătrâni a picat întregul tavan din rigips, dar din fericire nu a fost nimeni rănit.

O cameră de supraveghere montată într-un fast-food din Târgu Jiu le-a filmat pe cele două angajate care se aflau înăuntru.

Înfricoșate, una dintre ele a sărit pe geamul unde serveau de obicei clienții, iar colega ei a încercat să se ascundă într-un dulap. Din fericire, cutremurul de marți nu a produs nicio pagubă în restaurant.

Tavanul unui cămin s-a prăbușit

În schimb, la căminul din satul Brădiceni, comuna Peștișani, tavanul de rigips s-a prăbușit.

Citește și
ro-alert
De ce nu a fost transmis mesaj Ro-Alert la cutremur. Explicațiile lui Raed Arafat
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Daiana Băran, angajată a centrului de bătrâni: „S-a auzit un sunet, apoi s-a cutremurat pământul, am ieșit afară, am evacuat clădirea. Nu se afla nimeni, decât personalul înauntru. Din păcate avem câteva pagube”.

Clădirea fusese reabilitată cu 800.000 de lei din fonduri europene. În momentul producerii cutremurului, doar două angajate ale centrului se aflau în clădire.

Urmările se văd și la biserici

Majoritatea cutremurelor din aceste zile, din Gorj, au avut epicentrul în apropierea satelor din comuna Runcu. Urmările se văd și la biserici: unele cruci stau să cadă de pe turle, iar în interior au apărut fisuri, inclusiv la construcții renovate recent.

Enoriaș:E toată structura fisurată de la temelii, la arcade, stâlpii, toată structura e afectată. Sunt ziduri groase, cărămidă pusă mai de mult de cei bătrâni. Păcat că pictura e recentă. O grămadă de bani a pus satul și n-avem ce face. E de la Dumnezeu”.

Localnic: „Sunt mai multe locuințe dărâmate. A-a simțit puternic. Da, da. La noi s-au clătinat zidurile când într-o parte, când în alta”.

Dimineața, sătenii au început să înlocuiască țiglele sparte.

Localnică: „S-a simțit puternic, da. La noi da. Azi noapte, dar puțin, au fost multe. Și la 08:00 și la 10:00. Nu putem dormi de frică, de panică”.

Proprietarul unei case avariate: „Țiglele zburate...(...) Nu știu ce să zic, nu știu cum s-a putut întâmpla”.

R: Acum reparați?

Proprietarul unei case avariate: „Da. Am luat o echipă de băieți să rezolvăm”.

Localnică:Am început să zbier de frică că eram singură. Se mișca totul. Da, se mișca drumul în fața mea și casele și stâlpii de curent”.

Replici ale cutremurului

De la miezul nopții și până miercuri dimineață, în zonă s-au produs alte 15 cutremure, dintre care două au avut peste trei pe scara Richter.

Drobeta Turnu Severin. În Mehedinți au fost probleme. De pildă, pereții unui imobil unde locuiesc 20 de persoane s-au crăpat serios, așa că de teamă oamenii au ieșit din case și au chemat ajutor. Pompierii militari au intervenit la mai multe adrese unde clădirile au fost fisurate de mișcările pământului.

Persoane rănite și zeci de clădiri şi mașini avariate

Efectele cutremurului de 5,7 care a avut loc, marți, în România, au fost raportate în 22 de localităţi din cinci judeţe ale țării. 

Conform IGSU, în urma cutremurului mai multe persoane au fost rănite de elemente de construcţie desprinse și au ajuns la spital. De asemenea, unii localnici s-au confruntat cu atacuri de panică.

Zeci de clădiri şi autoturisme au fost avariate în urma seismului.

„În data de 14.02.2023, la ora 15:16:53 (ora României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 6,3 km, urmat de 27 replici ale acestuia, cu magnitudine cuprinsă între 2 şi 4.1 grade pe scara Richter”, a transmis, miercuri dimineaţă, IGSU.

În vederea gestionării efectelor, au fost întreprinse măsuri de primă urgenţă, atât la nivel central, cât şi local.

„Astfel, la nivel central a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul local, s-a dispus verificarea situaţiei operative din teren cu forţe şi mijloace din cadrul ISU în toate judeţele în care a fost resimţit cutremurul, Convocarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducerea a Intervenţiei la nivelul judeţului Gorj, respectiv, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi adoptarea HCJSU nr. 2 din data de 14.02.2023”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit ultimului bilanţ al IGSU au fost înregistrate efecte în 22 localităţi din 5 judeţe (GJ, DJ, HD, MH şi VL).

Persoanele care au sunat la 112 după cutremur au semnalat probleme medicale, fisuri ale imobilelor şi elemente de construcţie desprinse.

„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate, au vizat atacuri de panică în rândul a 9 persoane, 4 persoane din jud. Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din mun. Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie”, a mai precizat sursa citată.

Totodată, ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate șase autoturisme în municipiul Târgu Jiu, iar pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.

„În judeţul Gorj, în mun. Târgu Jiu – au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, 2 biserici, 1 spaţiu comercial, 3 obiective economice, 7 sedii instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă. De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a Municipiului Tg-Jiu”, anunţă IGSU.

Efectele cutremurului de 5,7 din România, raportate în zeci de localități

Efecte au fost înregistrate în alte 10 localităţi din judeţ, respectiv, Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperisuri, la coşuri de fum, etc.

„Totodată, o altă zonă afectată de undele seismice a fost şi judeţul Hunedoara unde au fost identificate de asemenea, efecte în 7 localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc, balcoane etc. Până la acest moment nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit”, au mai transmis autorităţile.

Misiunile din teren continuă în judeţele afectate de cutremur.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Cutremur în Gorj. Prefectura şi serviciile subordonate suspendă miercuri relaţiile cu publicul
Cutremur în Gorj. Prefectura şi serviciile subordonate suspendă miercuri relaţiile cu publicul

Prefectura Gorj şi serviciile de paşapoarte şi permise îşi suspendă miercuri activitatea de relaţii cu publicul, au anunţat, marţi seara, reprezentanţii instituţiei.

De ce nu a fost transmis mesaj Ro-Alert la cutremur. Explicațiile lui Raed Arafat
De ce nu a fost transmis mesaj Ro-Alert la cutremur. Explicațiile lui Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la calm din partea populaţiei, el arătând că în caz de cutremur oamenii care intră în panică pot face ”greşeli de comportament” care le pot aduce sfârşitul.

”Să ne așteptăm la un cutremur și mai mare în România, în perioada următoare?”. Ce spune directorul științific al INCDFP
”Să ne așteptăm la un cutremur și mai mare în România, în perioada următoare?”. Ce spune directorul științific al INCDFP

Ce înseamnă intensificarea activității seismice de la noi și cât de tare ar trebui să ne îngrijoreze?   

Cercetătorul care a „prezis” cutremurul din Turcia spune că în România ar putea urma un seism de magnitudine 7
Cercetătorul care a „prezis” cutremurul din Turcia spune că în România ar putea urma un seism de magnitudine 7

Cercetătorul care a ”prezis” producerea puternicului cutremur din Turcia și Siria cu doar trei zile înainte spune acum că România este „în fereastra de timp pentru producerea unui nou seism de magnitudine 7”.

Primele lucruri care trebuie făcute în caz de cutremur, imediat. Recomandările oficiale ale șefului DSU, Raed Arafat
Primele lucruri care trebuie făcute în caz de cutremur, imediat. Recomandările oficiale ale șefului DSU, Raed Arafat

Cele două cutremure care s-au produs în două zile consecutive în România au băgat spaima în unii români, mai ales cei care locuiesc în clădiri vechi, neconsolidate seismic. 

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.