Centrele de minerit care s-au „reinventat” cu ajutorul fondurilor europene: „E ca-n Alpi”
Localitățile în care altădată mineritul era ocupaţia de bază au înflorit acolo unde autorităţile au accesat fonduri europene şi i-au ajutat pe minerii disponibilizați.
Cavnic a profitat de geografia locului şi a devenit o importantă staţiune de schi. Și Baia Sprie a redus şomajul, după ce i-a ajutat pe mineri să învețe o altă meserie.
La 9 km de Baia Mare se află oraşul Baia Sprie - cândva unul dintre cele mai importante centre miniere ale României, cu aproape 15.000 de locuitori. Peste 6000 de mineri au fost disponibilizaţi imediat după Revoluţie.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Iar autorităţile locale au accesat fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru a-i ajuta. Unii au primit 8000 de lei pentru a-şi deschide o afacere, alţii au fost ajutaţi să se recalifice.
Alin Bîrda, primar Baia Sprie: „În timp, dar cu mare greutate, s-a reuşit încadrarea în alte domenii de activitate. Baia Sprie are din punct de vedere economic rezultate bune. Şomaj nu avem."
Vasile şi-a petrecut toată tinereţea în subteran. Acum este şef la fabrica de ciocolată din oraş.
Vasile Chira, fost miner: „În subteran e alceva, nu ştii dacă mai ieşi. Aici munca este plăcută."
Şi Cavnic s-a transformat într-o frumoasă staţiune de iarnă. În ultimii 20 de ani, autorităţile locale au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea pârtiilor, internet sau parcări. La aceşti bani, fonduri proprii, s-au adăugat din 2005 şi până în 2015 alte 10 milioane de euro de la Guvern şi Uniunea Europeană.
Vladimir Petruț, primar Cavnic: „În urmă cu 25 de ani, tot oraşul trăia din minerit. Am reuşit să modernizăm nişte pârtii de schi pentru a supravieţui din turism."
Oana Poenar, administrator pârtie: „Ne-am extins, am amenajat hotel, un restaurant şi s-a mărit şi numărul de angajaţi. Anul acesta, numărul turiştilor a crescut cu 20 % faţă de anul trecut."
Acum, mii de turişti din toate colţurile lumii vin în concediu la Cavnic.
Turistă: „Nu este aglomerat şi totul este pus la punct ca şi în Alpi."
Turist: „În ultimii ani, am tot venit la Cavnic să schiez."
După ce au fost disponibilizaţi, unii mineri şi-au deschis afaceri cu salariile compensatorii primite.
Compania minieră de stat Remin SA a fost, până în 2005, principalul agent economic din Maramureş. În 2009 a intrat în insolvență şi a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de mineri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!