Centrele de minerit care s-au „reinventat” cu ajutorul fondurilor europene: „E ca-n Alpi”
Localitățile în care altădată mineritul era ocupaţia de bază au înflorit acolo unde autorităţile au accesat fonduri europene şi i-au ajutat pe minerii disponibilizați.
Cavnic a profitat de geografia locului şi a devenit o importantă staţiune de schi. Și Baia Sprie a redus şomajul, după ce i-a ajutat pe mineri să învețe o altă meserie.
La 9 km de Baia Mare se află oraşul Baia Sprie - cândva unul dintre cele mai importante centre miniere ale României, cu aproape 15.000 de locuitori. Peste 6000 de mineri au fost disponibilizaţi imediat după Revoluţie.
Iar autorităţile locale au accesat fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru a-i ajuta. Unii au primit 8000 de lei pentru a-şi deschide o afacere, alţii au fost ajutaţi să se recalifice.
Alin Bîrda, primar Baia Sprie: „În timp, dar cu mare greutate, s-a reuşit încadrarea în alte domenii de activitate. Baia Sprie are din punct de vedere economic rezultate bune. Şomaj nu avem."
Vasile şi-a petrecut toată tinereţea în subteran. Acum este şef la fabrica de ciocolată din oraş.
Vasile Chira, fost miner: „În subteran e alceva, nu ştii dacă mai ieşi. Aici munca este plăcută."
Şi Cavnic s-a transformat într-o frumoasă staţiune de iarnă. În ultimii 20 de ani, autorităţile locale au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea pârtiilor, internet sau parcări. La aceşti bani, fonduri proprii, s-au adăugat din 2005 şi până în 2015 alte 10 milioane de euro de la Guvern şi Uniunea Europeană.
Vladimir Petruț, primar Cavnic: „În urmă cu 25 de ani, tot oraşul trăia din minerit. Am reuşit să modernizăm nişte pârtii de schi pentru a supravieţui din turism."
Oana Poenar, administrator pârtie: „Ne-am extins, am amenajat hotel, un restaurant şi s-a mărit şi numărul de angajaţi. Anul acesta, numărul turiştilor a crescut cu 20 % faţă de anul trecut."
Acum, mii de turişti din toate colţurile lumii vin în concediu la Cavnic.
Turistă: „Nu este aglomerat şi totul este pus la punct ca şi în Alpi."
Turist: „În ultimii ani, am tot venit la Cavnic să schiez."
După ce au fost disponibilizaţi, unii mineri şi-au deschis afaceri cu salariile compensatorii primite.
Compania minieră de stat Remin SA a fost, până în 2005, principalul agent economic din Maramureş. În 2009 a intrat în insolvență şi a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de mineri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!