Au votat ca localitatea lor să devină oraș, iar acum regretă. Nemulțumirile unor oameni


Ultimul update: Duminica 03 Februarie 2019 06:36
Data publicarii: Duminica 03 Februarie 2019 06:36
Categorie: Stiri Economice

Oamenii din localitățile care au devenit din comună oraș se plâng tot mai des că nu mai pot să plătească taxele mari. În plus, nu au condiții de oraș: canalizare, dispensar, drumuri asfaltate sau măcar iluminat public.

Drept urmare, cer organizarea unui referendum, pentru ca localitățile lor să redevină comune. Au însă o problemă.

Acolo unde primăriile au apucat să ia fonduri europene trebuie să înapoieze banii.

În urmă cu 15 ani, cei 5700 de locuitori din Băneasa, județul Constanța, au votat să devină orășeni, dar nici până acum în zona nu există sistem de canalizare sau iluminat public peste tot.

Localnic: "Activitatea de baza în zona este agricultura. Odată cu trecerea la oraș au crescut și taxele mai mari"

În timp ce comunele și satele din jur se dezvoltau cu fonduri europene dedicate zonei rurale, aici creșteau doar taxele, așa că pe 24 ianuarie 2019, Băneasa a redevenit oficial comună în urmă unui referendum.

Paul Colis, primar Băneasa: "Beneficiază locuitorii de scutirea taxelor și impozitului care se reduc la jumătate. În ultima perioada comunele au avut deschise accesarea de fonduri europene, de fonduri pe mediu rural și am luat exemplu altor comune."

Localitatea Recaș din județul Timiș și-ar fi dorit și ea să renunțe la statutul de oraș după 19 ani, dar primăria derulează proiecte cu finanțare europeană pentru spațiul urban. Dacă ar redeveni comună, banii ar trebui returnați.

Recent, mai mult de 100 de locuitori din orașul Tismana au intrat nemulțumiți peste consilierii locali și s-au plâns că nu mai fac față taxelor mari. Și ei au cerut organizarea unui referendum, dar și aici sunt proiecte cu fonduri europene.

Marian Slivilescu, primar Tismana: "1,8 milioane euro. Ni s a spus că dacă vom modifica oricare din condițiile de eligibilitate pe care le-am semnat perioada de desfășurare și apoi 5 ani vom da banii înapoi."

Din 2004 încoace, 55 de comune și-au schimbat statutul în oraș. Potrivit legii, modificarea se poate face doar în urma unui referendum și a unei hotărî de consiliu, iar în final prin decizie guvernamentală.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Coadă pentru plata taxelor cu reducere, deși termenul limită era 31 martie
Europenii pentru care taxele mari nu sunt o povară, iar Fiscul este în topul încrederii
Țara din UE, la un pas de faliment în 2009, are acum mai mulți bani decât poate cheltui
VIDEO PROTVPLUS.RO