Localitatea cu primărie într-un conac de 200.000 €. Oamenii merg, însă, prin noroaie
În unele sate din ţară, problemele şi nevoile comunităţii par să fie ignorate de autorităţile locale. Mulţi primari investesc zeci de milioane de lei în sediile primăriilor, în timp ce oamenii care plătesc taxe nu au condiţii decente de trăi.
În 2019, în localităţi nu există reţea de gaze şi canalizare, drumuri asfaltate sau trotuare, iar şcolile au grupurile sanitare în curte.
Un conac boieresc, ridicat în urmă cu aproape două secole de familia Negruzzi, în comuna Voinești din Iaşi, a fost cumpărat de primărie cu 200.000 de euro şi transformat în spaţii de birouri. Deşi imobilul are 28 de camere, în el lucrează doar 26 de oameni.
Neculai Ivașcu, viceprimar comună Voinești: „Şi clădirea vechea a fost reabilitată şi era funcţională, dar era neîncăpătoare. E o primărie pe care nu o găseşti în fiecare comună."
Liviu Timofte, secretar comună Voinești: „Nu numai conacul este important ca un sediu modern de primărie, ci şi împrejurimile. Avem şi un parc de 2 hectare, să nu comenteze rău voitorii că e doar pentru angajaţii primăriei şi ei nu au nimic de câştigat.”
Reporter: „Cum e viaţa de funcţionar ştiind că lucraţi în camera unui conac?”
Liviu Timofte: „Sincer, acum mai bine, având în vedere şi creşterile salariale."
În timp ce funcţionarii primăriei se bucură de beneficii, localnicii mărturisesc că şi-ar dori investiţii şi în comună. Nu au reţele de canalizare şi gaze, iar drumurile sunt pline de noroaie şi pietre.
Bărbat: „Ei stau bine, noi nu stăm aşa de bine, la noi e dificil. Şi cu apă şi când plouă, străzile astea făcute de-a moaca."
Localnic: „Nu se face nimic, cum e la noi. E jale. Gaz, nici atât."
Nici nevoile localnicilor din comuna Şieu Odornei, judeţul Bistriţa-Năsăud, nu par o prioritate pentru edil.
A luat un sediu pentru primărie, pentru care a plătit 1 milion de lei. Drumurile, spun oamenii, sunt tot ca în Evul Mediu, iar elevii şcolii încă ies în curte, la toalete insalubre. Primarul dă vina pe contestaţiile care au întârziat renovarea instituţiei de învăţământ.
Sorin Sfințan, primarul comunei Şieu Odornei: „Proiectul a fost pentru licitaţie din 2017, până la Curtea de Apel Cluj, şi anul trecut s-a semnat contractul. A trebuit să amânăm renovarea şcolii, pentru că aşa sunt legile noastre."
Localnic: „Indicat aşa ar fi fost, să fi făcut prima dată şcoală şi apoi primăria, dar vedeţi dvs. cum se lucrează în ţara asta."
Investiţii în primărie s-au făcut şi în comună Brezoaele din Dâmboviţa. 23 de angajaţi lucrează într-o clădire uriaşă de 950 de metri pătraţi. Fiecărui funcţionar îi revin peste 40 de mp, aproape cât un apartament cu 2 camere.
Primăria a costat 2 milioane de lei, iar banii au venit prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Nicolae Tudorache, primarul comunei Brezoaele: „Ne mândrim aici, în sudul judeţului, avem cea mai frumoasă primărie.”
Reporter: „Oamenii se plâng în schimb că nu au gaze, domnule primar.”
Primar: „Da, gazele şi trotuarele. Vă daţi seama, nu putem să atacăm trotuarele, până nu rezolvăm problema gazelor."
Localnică: „Aici e ca-n Bucureşti, trebuie să te uiţi. Și copiii când vin de la școală, tot pe acolo merg. Uite, accidente!"
Reţea de gaze nu există nici în comuna Slobozia Moară. Iar cea de canalizare, deşi este gata de câţiva ani, nu poate fi folosită, pentru că nu sunt fonduri pentru a termina staţia de epurare, potrivit primarului. În schimb, edilul a luat bani de la Ministerul Dezvoltării să facă un sediu nou pentru primărie.
Răzvan Bucur, primarul comunei Slobozia Moară: „Am pregătit studiul de fezabilitate pentru gaze.”
Reporter: „O să aveţi primăria gata înaintea gazelor? ”
Primar: „Nu ştiu să vă zic."
La primăria din localitatea Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa lucrează 14 funcţionari.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!