Cele mai fericite țări din lume în 2023. Ce loc ocupă România

oameni fericiti
Shutterstock

Un raport al ONU arată că gradul de bunăvoință este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie, iar nivelul de fericire globală nu a fost lovit în cei trei ani de pandemie Covid-19, potrivit CNN.

„Binevoința față de ceilalți, în special ajutorul acordat străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022. Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de susținere socială activă au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate", a declarat John Helliwell, unul dintre autorii World Happiness Report, într-un interviu pentru CNN.

Raportul se bazează pe datele sondajelor globale realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de nivelul de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022.

Raportul identifică cele mai fericite națiuni, cele aflate la limita inferioară a scalei fericirii și tot ceea ce se află între ele, plus factorii care tind să ducă la o fericire mai mare.

Cea mai fericită țară din lume

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, conform clasamentului World Happiness Report, bazat în mare parte pe evaluările de viață din Gallup World Poll.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Țara nordică și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate rezultate foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Dar, din moment ce nu ne putem muta cu toții în Finlanda, există ceva ce alte societăți pot învăța din aceste clasamente?

„Fac ele lucruri pe care ne-am dori să le fi văzut înainte și pe care putem începe să le facem și noi? Sau este ceva unic în ceea ce privește climatul și istoria lor care le face diferite? Și, din fericire, cel puțin din punctul meu de vedere, răspunsul este primul", a precizat Helliwell, profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia.

Cu o viziune holistică asupra bunăstării tuturor componentelor unei societăți și a membrilor săi face ca evaluările vieții să fie mai bune și țările mai fericite.

„Obiectivul fiecărei instituții ar trebui să fie acela de a contribui cu tot ceea ce poate la bunăstarea umană", se arată în raport, ceea ce include luarea în considerare a generațiilor viitoare și păstrarea drepturilor fundamentale ale omului.

Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 în clasamentul de anul trecut. Țările de Jos (nr. 5), Elveția (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) și Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20.

În timp ce aceleași țări tind să apară în top 20 an de an, în acest an a apărut un nou participant: Lituania.

Națiunea baltică a urcat în mod constant în ultimii șase ani, de pe locul 52 în 2017 pe locul 20 în ultima listă. Și celelalte țări baltice, Estonia (nr. 31) și Letonia (nr. 41), au urcat, de asemenea, în clasament.

Țările din aceste regiuni "probabil că au normalizat tranziția de după 1990 și se simt mai solide în noua lor identitate" pe măsură ce trec anii, a spus el.

Franța a ieșit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.

La coada listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieții în aceste țări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări foarte mult în centrul atenției la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022.

Bunăstarea în Ucraina a fost cu siguranță afectată, dar "în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană", se arată în raport.

Încrederea în guvernele lor a crescut în ambele țări în 2022, precizează sondajul, "dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia". Iar sprijinul ucrainenilor pentru conducerea din Rusia a scăzut la zero.

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Ce loc ocupă România

Raportul arată că România se clasează, în 2023, pe locul 24 în ce privește fericirea cetățenilor din ultimii trei ani.

Cele mai fericite țări din lume în 2023, top 20

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Israel

5. Olanda

6. Suedia

7. Norvegia

8. Elveția

9. Luxemburg

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Canada

14. Irlanda

15. Statele Unite ale Americii

16. Germania

17. Belgia

18. Republica Cehă

19. Regatul Unit

20. Lituania

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Doi tineri s-au căsătorit în avion. Au câștigat un concurs și au primit o vacanță de trei zile în Madrid
Doi tineri s-au căsătorit în avion. Au câștigat un concurs și au primit o vacanță de trei zile în Madrid

Un eveniment inedit a avut loc recent la bordul unui avion care circula pe ruta Milano – Madrid.  

Angajatul unei companii aeriene, arestat în cazul unui jaf de 22 milioane de dolari. Cum ar fi fost furat aurul
Angajatul unei companii aeriene, arestat în cazul unui jaf de 22 milioane de dolari. Cum ar fi fost furat aurul

Șase persoane au fost arestate în cazul unui jaf de milioane de dolari care a avut loc în 2023 pe Aeroportul Internațional Pearson din Toronto, a anunțat miercuri poliția din Canada și SUA.

 

Domeniul în care e mare nevoie de angajați. „Cu cât ajungi mai sus și salariul probabil va fi mai sus”
Domeniul în care e mare nevoie de angajați. „Cu cât ajungi mai sus și salariul probabil va fi mai sus”

Este mare nevoie de oameni în domeniul ospitalier, recunosc managerii marilor lanțuri hoteliere. Angajatorii încearcă să îi atragă pe tineri cu salarii competitive, iar unii dau semne că ar prefera să rămână acasă.  

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.