Cele 200.000 de locuri disponibile pentru vaccinare se ocupă rapid. Câte vor fi încărcate zilnic pe platformă

10-02-2021 19:01


De miercuri se pot face programări pentru vaccinul AstraZeneca.

Cele 200.000 de locuri disponibile se rezervă destul de repede, spun autoritățile. În patru ore s-au ocupat peste 63.000. În fiecare zi vor fi încărcate pe platformă câte 10.000 de locuri, a anunțat Centrul Național pentru Coordonarea Vaccinării. Pe de altă parte, nu mai sunt locuri disponibile pentru vârstnici, în condițiile în care vaccinul AstraZeneca era recomandat inițial numai celor între 18 și 55 de ani.

La 12 și jumătate s-au deschis programările pentru 180 de cabinete noi din toată țara.

Locurile sunt disponibile pentru persoanele din etapa a doua cu vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani. Găsiți toate centrele și numărul de locuri disponibile într-o hartă interactivă pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro

În Capitală se vor deschide 22 de noi cabinete de vaccinare, unde va fi folosit exclusiv serul de la AstraZeneca. Câteva dintre ele vor fi la Circul Metropolitan București.

Primele vaccinări vor fi făcute luni, 15 februarie. În București vor fi amenajate la Circ, în Grand Arena Mall, în Centrul Multifuncțional Sfântul Andrei și în Centrul Medical Veridia.

Locurile încărcate miercuri sunt pentru perioada 15 februarie - 6 martie. Zi de zi vor fi încărcate câte 10.800 de locuri noi pentru programări până pe data de 11 aprilie. În total, vorbim de 500.000 de locuri pentru serul AstraZeneca.

Potrivit prospectului, AstraZeneca are o eficacitate de 60%, față de peste 90%, cât au Pfizer și Moderna. Autoritățile spun că e suficient pentru a ne proteja.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În studiile derulate de compania AstraZenenca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boală sau de internări la pacienții vaccinați, ceea ce înseamnă că acest vaccin ne protejează în proporție foarte mare față de formele severe de boală. Nu ajungem să ne internăm! Vă reamintesc că rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40% și 60%. Chiar sunt anumite tulpini gripale pentru care eficacitatea este de 20% și acesta este un motiv pentru care, în fiecare an, totuși ne vaccinăm antigripal, pentru că ne ferește de a face forme grave, cu complicații în cazul gripei sezionere.”

Africa de Sud a oprit utilizarea vaccinului AstraZeneca. Deocamdată nu se știe dacă este eficient și împotriva tulpinii apărută în această țară, care a ajuns însă și în Europa.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: „De la Pfizer au venit informații că ar proteja și împotriva tulpinii sud -africane, dar rămâne de văzut. Există un studiu din Africa de Sud care nu oferă informații încurajatoare privind vaccinul AstraZeneca, dar rămâne să vedem. Mie îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18-55 ani, că cu siguranță aș fi folosit și eu vaccinul de la AstraZeneca, ca să nu existe niciun fel de dubiu despre utilitatea acestui vaccin.”

Tot miercuri, miniștrii guvernului Cîțu și-au făcut rapelul.

Kelemen Hunor, vicepremier: „Vreau să încurajez pe toți să meargă să se vaccineze.”

Dan Barna, vicepremier: „În câteva luni, Romania să reintre în logica de societate vie, în logica de societate care funcționează, cu oameni care se întâlnesc, care nu mai discută doar online.”

Barna Tanczos, ministrul Mediului: „Le recomand tuturor să aibă încredere în oamenii de știință.”

Cu această ocazie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că angajații din învățământ vor avea prioritate la vaccinare în a doua jumătate a acestei luni.

Potrivit unui anunț, făcut miercuri seară, de Comitetul de experți pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul anti-Covid, dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani. Recomandarea vine după ce mai multe țări, în frunte cu Germania, au optat pentru administrarea acestui ser  doar până la 65 de ani, din lipsa unor date despre eficiența lui în cazul celor mai în vârstă.


VIDEO PROTVPLUS.RO