Coadă în fața Spitalului Universitar din București, după întârzierea livrărilor de vaccin Pfizer

Autoritățile anunță că de miercuri vor fi disponibile pe platforma de vaccinare 200.000 de locuri pentru cei care doresc să se imunizeze cu serul de la AstraZeneca.

După 1 martie vor apărea noi locuri și pentru vaccinul Pfizer.

Până atunci, oficialii transmit că vor pune la punct liste de așteptare în format electronic, astfel încât cei înscriși să primească un mesaj, dacă se eliberează un loc.

Deocamdată, livrarea cu întârziere a celei de-a opta tranșe de ser Pfizer a dat peste cap programările în mai multe centre din țară.

O coadă de peste o sută de persoane s-a format în fața Spitalului Universitar din București. Centrul de vaccinare a rămas fară doze, iar cei programați au așteptat un nou transport.

La Giroda, în județul Timiș, în centru nu exista nicio doză la 8 dimineața.

Reporter: „Ce vi s-a spus când ați venit azi la centru?”

Femeie: „Că durează un pic până vin vaccinurile. Așteptăm să ajungă Armata cu ele.”

Bărbat: „Și acum dacă nu e, nu e, ne vaccinăm mâine.”

În Arad, DSP a solicitat 286 de flacoane și a primit doar 70, cât să acopere dozele de rapel.

DSP ARAD: „Persoanele care trebuiau vaccinate în cursul dimineții au fost mutate câteva ore mai târziu.”

Același lucru s-a întâmplat și la Iași.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „Vor ajunge dozele azi, se va efectua vaccinarea în cursul acestei după-amiezi. Dacă va fi nevoie, programul va fi prelungit după ora 8, astfel încât să fie toate persoanele vaccinate. Medical, o întârziere de 2-3 ore nu reprezintă absolut nimic. E o situație care a fost generată de întârzierea livrărilor de la Pfizer. Noi am aflat de această întârziere în momentul în care echipele noastre se aflau deja în aeroport.”

Avioanele cu doze pentru Cluj și Timișoara vor ajunge abia miercuri.

Marți, autoritățile au prezentat public și lista cu reacțiile adverse constatate până acum în România. Din cei aproape 700.000 de români vaccinați, niciunul n-a suferit o reacție gravă.

Au fost 2.489 de reacții minore sau medii.

Peste 1.300 au fost dureri, tumefacții sau erupții la locul vaccinării, oboseală, febră sau frisoane. 800 de persoane au raportat dureri de cap, alte 800, dureri musculare sau articulare și aproape 300, greață sau vărsături. 129 de persoane au raportat umflarea ganglionilor, 110, reacții alergice și 80, parestezii, adică amorțeala feței sau altor părți ale corpului.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță spune că reacțiile adverse apar mai des după a doua doză.

Valeriu Gheorghiță: „Este un fenomen care se înregistrează la toate tipurile de vaccinuri și anume că la doza de rapel există o reactogenitate mai crescută a organismului uman. În cazul în care persoana respectivă înregistrează febră, disconfort local, atunci se poate, individual, recomanda tratament antitermic sau tratament antinflamator, dar în niciun caz nu trebuie să facem un obicei în a lua tratament preventiv pentru a calma diferite tipuri de reacții adverse.”

Miercuri apar pe platforma 200.000 de locuri noi pentru vaccinul AstraZeneca, iar după 1 martie vor fi disponibile și locuri noi pentru serul Pfizer. Până atunci, tot pe platformă se vor forma și liste de așteptare.

Valeriu Gheorghiță: „O persoană, în momentul în care își face cont, își exprimă opțiunea de a intra în lista de așteptare, se selectează un centru de vaccinare, va putea vizualiza numărul persoanelor care se află în față și când va fi un loc disponibil, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centru timp de 24 de ore.”

Autoritățile spun că a treia etapă de vaccinare va fi deschisă cel mai probabil în aprilie.


VIDEO PROTVPLUS.RO