Cel mai la modă cozonac de Crăciun în 2019. O firmă îi livrează cu avionul
Din Chicago, până în Marsilia și de la Salonic, până în Berceni, românii caută să cumpere cozonac, împletit cu nucă, mac, rahat și ciocolată.
Comenzile s-au dat de zile bune, iar cei mulți s-au înscris pe liste interminabile de așteptare. De vineri, sunt slabe șanse să mai găsească un loc liber, în cuptorul celor mai căutați patiseri, care lucrează în ateliere mici, ori în propria bucătărie și cer, spun ei, prețul corect inclusiv în euro.
Zilele acestea, pe sute de pagini de Facebook tronează cozonacii grăsuni, care hrănesc cu succes mici afaceri.
Ana Maria Radu: „Sunt Ana Maria din Monpellier și fac cozonaci pentru românii de aici. Ciocolată cu rahat sau doar rahat, mac. Am avut și cereri pentru toate combinațiile la un loc.”
Cincisprezece euro bucata, cu nucă, trimisă par avion, tocmai de la Iași. Între timp, în București, clienții care au dat din timp comenzi așteaptă acum nerăbdători cozonacii.
Reporter: „Câți ați cerut?”
Client: „Opt.”
Patiser: „Am făcut cam 80 până acum.”
Reporter: „Câți ați cerut?”
Client: „10 bucăți.”
Patiser: „Două săptămâni lucrăm numai cozonac. Mai durează, nu sunt gata de scos.”
Reporter: „S-a întâmplat să îi scoateți un pic cruzi din grabă?”
Patiser: „Nu, am experiență.”
În comuna Roșu de lângă București, Raluca a închis lista la 18 cozonaci pe zi. Îi coace în timp ce copiii ei dorm. Prețul? 50 de lei. Prietenii au ajutat-o să lucreze și noaptea, să fie siguri că vor avea toți parte.
Reporter: „În cât timp dai cozonacul?”
Raluca Pitaru: „În mod normal dau comandă de astăzi pentru mâine, dar sunt foarte aglomerată și nu știu cum să iau mai multe comenzi, să pot să le și susțin.”
Agitație mare și agenda plină ochi și în atelierul artizanal al Izabelei.
Cu telefonul prins între ureche și umăr, umple cu nucă și ciocolată coca dospită.
Izabela Neacșu: „Comenzile se fac online, pe pagina de Facebook sau telefonic, pe Whatsapp.”
Reporter: „Faceți și restul mâncărurilor de Crăciun, fasole, ciorbă?”
Izabela: „Nu, în acelea tot cozonac.”
Cozonăcelul în strachină costă între 15 și 25 de lei, iar cei zdraveni în tavă între 35 și 45 de lei. E bătaie pe ei.
La liber sunt cei vânduți la târgul din curtea Ministerului Agriculturii. Expozanții și-au atestat cozonacul că produs tradițional.
Gabriela Mateiuc: „În loc de ou punem suc de morcovi. Toată lumea trebuie să mănânce cozonacul tradițional.”
La un kilogram 600 de produs veți găsi 900 de grame de nucă. Așa se laudă bucătăresele din Botoșani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!