Experiment Știrile PRO TV. Ce conțin de fapt cozonacii care costă sub 15 lei

×
Codul embed a fost copiat

Întortocheate şi pline de capcane pot fi căile dacă vrem să cumpărăm cozonaci pentru Crăciun. Specialiştii spun că de cele mai multe ori, un preţ foarte scăzut sau o etichetă cu o listă interminabilă de aditivi şi E-uri ar trebui să ridice semne de întreb

Aceştia avertizează că preţul reflectă calitatea, iar un termen de garanţie care pleacă de la 5 zile şi ajunge până la 3 luni, este, de asemenea, un criteriu important în alegerea cozonacului.

Am cumpărat trei tipuri de cozonac, de 4,5 lei, de 8 şi de 12 lei, de la diverşi producători, iar 6 specialişti de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi s-au ocupat de analiza. Prima probă este cea a etichetei.

Dr. ing. Loredana Dumitrașcu, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: "E destul de dificil de citit această etichetă pentru că informaţiile cumva se regăsesc într-un font destul de redus. Vedem că acest produs expiră la data de 4.03.2020."

Antioxidanţi, stabilizatori, conservanţi, coloranţi - sunt doar câţiva dintre aditivii prezenţi pe etichetele celor 3 produse. Din păcate se îndepărtează mult de reţeta tradiţională de cozonac: faină, ouă, lapte, zahăr, sare, drojdie şi umplutură.

Citește și
reteta cozonac
Chef Adi Hadean dezvaluie reteta de cozonac cu nuca transmisa in familia lui de 5 generatii
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Dr. ing. Cristian Dima, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: "Odată ce se încearcă să se înlocuiască o parte din ingredientele adăugate într-un cozonac tradiţional, această înlocuire atrage după sine şi un număr mare de aditivi."

Dacă produsul de 12 lei are o oarecare elasticitate, cel de 4 lei şi jumătate arată dacă este tăiat felii, ca o pâine crudă. Ultima probă, cea a gustului, este hotărâtoare.

Mergem şi într-o brutărie artizanală, unde cozonacul porneşte de la 35 de lei kilogramul. Brutarii justifică preţul prin faptul că potrivit lor toate ingredientele sunt naturale.

Într-o altă patiserie managerii au decis să înlocuiască tăvile de metal cu unele din lemn de bambus pentru a nu afecta gustul final.

Să nu uităm însă că nu toţi românii îşi permit astfel de specialităţi. Aşadar cei care au bani puţini riscă să fie primii păcăliţi. În acelaşi timp potrivit unui studiu al unei organizaţii pentru Protecţia Consumatorului, doar 3 din10 români citesc etichetele atunci când cumpără un produs din magazine. Pentru cei mai mulţi, preţul este hotărâtor. 40% dintre clienţi aleg să cumpere produsul indiferent dacă recunosc sau nu ingredientele acestuia.

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Psihologi: Motivele pentru care românii sunt tot mai stresați și obosiți de Crăciun și Revelion
Psihologi: Motivele pentru care românii sunt tot mai stresați și obosiți de Crăciun și Revelion

Clopoţei, miros de cozonac, luminiţe, chipuri fericite, oameni dragi, petreceri, şi vacanțe. Aşa arată luna decembrie, în poveşti şi în filme. În realitate, mulţi se simt captivi într-un coşmar.

Chef Adi Hadean dezvaluie reteta de cozonac cu nuca transmisa in familia lui de 5 generatii
Chef Adi Hadean dezvaluie reteta de cozonac cu nuca transmisa in familia lui de 5 generatii

Chef Adrian Hadean dezvaluie reteta de cozonac cu nuca transmisa in familia lui de cinci generatii -

Recomandări
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare

O mare problemă a fost sesizată, vineri, în ceea ce privește funcționarea Microsoft Windows. Sunt raportate întreruperi ale Windows în întreaga lume, aparent cauzate de o problemă CrowdStrike.

De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”
De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

Caniculă și furtuni în sudul României. Județele sub cod galben sau portocaliu. HARTĂ
Caniculă și furtuni în sudul României. Județele sub cod galben sau portocaliu. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în 10 județe parcursul zilei de vineri.