CEDO obliga Romania sa redeschida dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, subliniind obligatia statului de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul care a trecut.
Miercuri, Marea Camera a CEDO a facut public verdictul in cauza "Mocanu si altii impotriva Romaniei", constatand incalcarea de catre Romania a articolelor 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului. Verdictul CEDO vine dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, anunta APADOR-CH.
Desi dosarul uneste trei cazuri, decizia ii face dreptate si lui Marin Stoica, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, dupa ce CEDO se pronuntase deja in 2012 in favoarea celorlalti doi petenti.
"Cetateanul roman Marin Stoica, astazi in varsta de 65 de ani, a fost batut si bagat in coma in ziua de 13 iunie 1990, in sediul TVR. Omul se indrepta spre serviciu cand a fost luat de pe strada, privat de libertate mai multe ore si batut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfatuit sa dispara ca sa nu fie arestat alaturi de alti protestatari. De frica a fugit atunci si nu a mai iesit trei luni de zile din casa. Frica nu l-a parasit, insa, nici ulterior, ba chiar bataia a avut asupra psihicului sau efecte devastatoare, asa incat omul a depus plangere penala abia zece ani mai tarziu, in 2001, cand in sfarsit cercetarile in acest dosar au inceput sa avanseze", se arata in comunicatul APADOR-CH.
Dupa 8 ani de anchete, declaratii si expertize IML, cazul Mineriadei, inclusiv in ceea ce-l privea pe Marin Stoica, a fost solutionat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu neinceperea urmaririi penale.
La CEDO dosarul Stoica a fost conexat cu alte doua ale Mineriadei, respectiv al Ancai Mocanu, al carei sot a fost omorat, si al Asociatiei 21 Decembrie 1989, al carei sediu fusese devastat de mineri, cauza fiind denumita "Mocanu si altii contra Romaniei". Reclamantii s-au plans de lipsa unei anchete eficiente, impartiale si aprofundate pentru identificarea si pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violenta a demonstratiilor din 13 si 14 iunie 1990. Plangerea lui Marin Stoica se bazeaza pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Conventia europeana a drepturilor omului.
In 2012 CEDO le-a dat castig de cauza Ancai Mocanu si Asociatiei 21 Decembrie 1989, in timp ce Stoica a pierdut pe motiv ca s-ar fi plans prea tarziu in tara. Avocata Diana-Olivia Hatneanu, care l-a reprezentat pe Marin Stoica, a solicitat retrimiterea cauzei in fata Marei Camere, solicitare ce a fost acceptata, o audiere publica avand loc pe 2 octombrie 2013.
"Dupa decizia de azi a Marii Camere, care este definitiva, Romania va fi obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei. Cu privire la decesele survenite in timpul evenimentelor, aceasta obligatie decurgea oricum din faptul ca astfel de infractiuni sunt astazi imprescriptible ca urmare a altei cauze CEDO, respectiv dosarul Revolutiei (Asociatia 21 Decemberie 1989 v. Romania). Acum, trebuie intrepinse cercetari eficiente, apte sa duca la tragerea la raspundere a celor vinovati si la aflarea adevarului de catre intreaga societate, cu privire la ansamblul evenimentelor din iunie 1990, indiferent ca este vorba despre decese sau persoane care au fost supuse unor violente si privari de libertate", a declarat avocata Diana-Olivia Hatneanu.
Potrivit deciziei CEDO de miercuri, "toate dovezile din acest caz indica existenta elementelor constitutile ale unei crime impotriva umanitatii, comise de oficiali ai statului roman, inclusiv membri ai Guvernului si militari cu grade importante".
"Este in sarcina statului respectiv sa isi indeplineasca obligatia internationala si sa ii aduca in fata justitiei pe cei responsabili pentu atacul extins si sistematic asupra populatiei romane civile, in special pe cei care au comis aceste crime in exercitiul autoritatii lor civile sau militare. Mai mult, pentru a implementa in intregime decizia Marii Camere, statul ar trebui si sa stabileasca un mecanism oficial eficient de compensatii pentru cei care au cazut victime violarilor drepturilor omului si familiile lor in timpul perioadei de tranzitie, dat fiind numarul mare de cazuri in curs de solutionare la Curte si a numarului considerabil al altor victime ale acelorasi evenimente", noteaza CEDO.
Curtea mai apreciaza ca "timpul nu exonereaza nici statul roman, nici pe faptasii individuali de raspundere".
Marea Camera a CEDO a decis, miercuri, ca statul roman sa ii plateasca Ancai Mocanu suma de 30.000 de euro, mentinand decizia din 13 noiembrie 2012, pentru incalcarea articolului 2 - dreptul la viata - din Conventie. CEDO a concluzionat ca Asociatia "21 Decembrie 1989" nu a cerut daune in timp util. Totodata, prin decizia de miercuri, lui Marin Stoica ii revin daune morale de 15.000 de euro, pentru incalcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Conventie. In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, statul roman trebuie sa le plateasca Ancai Mocanu si Asociatiei "21 Decembrie 1989" suma de 2.200 de euro, iar lui Marin Stoica suma de 9.868,92 euro, care ii va fi remisa direct Dianei Hatneanu.