CEDO face dreptate in cazul a doua asasinate din timpul mineriadei din 1991. 60.000 euro,despagubiri

24-04-2012 19:16


Justitia din Romania este pusa la zid, pe buna dreptate, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Judecatorii de la Strasbourg au obligat statul sa plateasca despagubiri de 60.000 de euro.
 

Asta dupa ce au constatat incalcarea dreptului la viata in cel mai vechi dosar aflat inca in ancheta. Este vorba despre asasinarea lui Andrei Frumusanu si a Auricai Crainiceanu, in timpul mineriadei din septembrie 1991.

In unanimitate judecatorii CEDO au obligat autoritatile sa le dea cate 30.000 de euro despagubiri morale, plus 1.000 de euro cheltuieli judiciare, familiilor celor doi tineri impuscati cu niste cartuse de semnalizare.

Desi sunt constienti ca banii nu le vor aduce fiul inapoi, parintii lui Andrei Frumusanu cred macar ca verdictul poate fi un factor de presiune asupra magistratilor de la Bucuresti care de 21 de ani nu sunt capabili sa spuna cine este criminalul si mai ales sa il trimita dupa gratii.

Dosarul Frumusanu Crainiceanu este in ancheta procurorilor militari din 1991. Dupa ani de investigatii, fostul maior Dorel Gabor de la SPP a fost considerat vinovat si chiar condamnat intr-o prima instanta la 8 ani de inchisoare. Ulterior, judecatorii Curtii Militare de Apel au apreciat ca nu el este vinovatul si l-au achitat. A urmat un du-te-vino intre parchetul militar si instante pana anul trecut cand, s-a incercat clasarea dosarului, inainte de aparitia legii care elimina prescrierea infractiunii de omor.

In lumina deciziei CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii ne da o veste uluitoare: niciunul dintre procurorii sau judecatorii care au dat dovada de neglijenta nu poate fi tras la raspundere pentru simplul motiv ca abaterile lor s-au prescris.

VIDEO PROTVPLUS.RO