Istoria Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ce rol a jucat presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu

mineriada din 13-15 iunie 1990 FOTO AGERPRES

13-15 iunie 1990: o pagina neagra in istoria Romaniei democratice, in care abia dupa un sfert de secol s-ar putea face dreptate.

Pe 13-15 iunie 1990, in centrul Capitalei, minerii, alaturi de fortele de ordine, au intervenit pentru a inabusi revolta din Piata Universitatii. Si nu au lovit numai in protestatari, ci si in civili. Toti cei care au trecut drept… intelectuali au fost batuti, arestati si transportati in dube de Politie la o unitate militara din Magurele, unde au fost interogati.

13 IUNIE

Ora 3:00 dimineata – Fortele de ordine distrug corturile manifestantilor aflate in Piata Universitatii si fac arestari, insa cordoanele de trupe antitero sunt rupte de manifestanti.

Ora 9:00 dimineata - In ajutor sunt chemati muncitorii IMGB. Sunt scandate lozinci de tipul “IMGB face ordine!”, “Moarte intelectualilor!” sau “Noi muncim, nu gadim!”. Nu reusesc insa sa-i linisteasca pe protestatari si se retrag.

Citește și
Mineriada
Dosarul mineriadei din iunie 1990, REDESCHIS. Reactia lui Ion Iliescu: "Am fost contemporan cu evenimentele, asta-i altceva"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Trupele Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista incercuiesc Piata Universitatii cu autobuze ale Politiei. Provocate de niste tineri, trupele ataca multimea. Aceasta reactioneaza imediat. Este furata benzina din rezervorul unei masini. Sunt facute cocktail-uri Molotov si incendiate autobuzele Politiei. Confruntarile sangeroase dintre manifestanti si fortele de ordine continua pe tot parcursul zilei de 13 iunie. Sediile Politiei Capitalei, a Ministerului de Interne si a SRI-ului sunt incendiate.

Ion Iliescu cheama “toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii Guvernului si televiziunii, pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."

Trei garnituri de tren pline cu mineri pleaca din Petrosani spre Bucuresti. In 14 iunie un alt tren pleaca din statia Motru, cu destinatia tot Bucuresti.

14 IUNIE

Ora 4:00 dimineata - Minerii condusi de Miron Cozma ajung in Capitala, sunt preluati si indrumati catre punctele problema ale Bucurestiului. Ajung imediat in Piata Universitatii unde se prefac ca aranjeaza rondurile de flori distruse de corturile manifestantilor.

La scurt timp, patrund in sediul Facultatii de Geologie, distrug sediul Ligii Studentilor si o colectie de flori de mina unica in Europa. Minerii ocupa si Facultatea de Litere, pe cea ce Matematica, dar si Institutul de Arhitectura Ion Mincu. Numerosi profesori sunt batuti.

Minerii au devastate si sediile PNT si PNL si au ocupat sediul Televiziunii Romane.

15 IUNIE

Minerii sunt transportati la actualul Romexpo, unde ii astepta Ion Iliescu. Acesta le tine un discurs:

"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde ti la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile”.

„Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada.

Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlalti lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.

Stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra”...

Dupa discursul presedintelui, minerii sunt condusi la Gara de Nord si trimisi inapoi in Valea Jiului. De unde au revenit in Capitala, pentru noi Mineriade, in septembrie 1991 si la inceputul anului 1999.

Ce au lasat minerii in urma? Concluzia este trasa de Asociatia Victimelor Mineriadelor: "1.024 arestari ilegale, 746 raniti, 3.500 oameni batuti, 1.466 cartuse trase. Oficial, au existat 7 morti. Neoficial, deocamdata, 188 de morti din zilele 13-15 iunie 1990."

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii

Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii, o acuzatie care este ferita de prescriptia care a inchis pana acum dosarul Mineriadei din iunie '90, de doua ori.

Dosarul mineriadei din iunie 1990, REDESCHIS. Reactia lui Ion Iliescu:
Dosarul mineriadei din iunie 1990, REDESCHIS. Reactia lui Ion Iliescu: "Am fost contemporan cu evenimentele, asta-i altceva"

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, dupa ce procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul acelor evenimente.

CEDO obliga Romania sa redeschida dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990
CEDO obliga Romania sa redeschida dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, subliniind obligatia statului de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul care a trecut.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.