Ce vor păți taximetriștii care au cerut sume uriașe, de Revelion. Reacția firmelor unde lucrează

02-01-2018 17:01

Taximetriştii care i-au taxat pe clienţi şi de 5 ori mai mult în seara de Revelion rămân negustori cinstiţi. Cu foarte puţine excepţii.

 

Contactată de reporterii PRO TV, o singură companie a anunţat că va înceta contractul cu un şofer filmat în timp ce negocia tariful cu pasagerii. Restul nu au fost de găsit pentru a comenta ilegalităţile. Cu adevărat grav este că, deocamdată, nici autorităţile nu au reacţionat.

Taximetrist: E Revelionul. Şi azi faceţi figuri?
Client: Noi facem figuri?
Taximetrist: Şi astăzi să mergem pe aparat?
Client: Aşa se face, mergem pe aparat. Nu aşa e regulă? Scrie undeva că în noaptea de Revelion nu se pune aparatul pentru că se plăteşte mai scump?
Taximetrist: Da, scrie.
Client: Unde?
Taximetrist: Sună la dispecerat să vezi dacă poate să-mi facă ceva.

Am făcut exact ce le recomandă clienţilor şoferul de Revelion: am luat legătura cu dispeceratul companiei. După ce au văzut imaginile, şefii companiei au luat o decizie:

Mihai Ghișa, patronul companiei Pelicanul: "Acel şofer va încheia colaborarea, este de la o firmă colaboratoare cu dispeceratul nostru. Nu este angajatul firmei Pelicanul. A lucrat în noaptea de Revelion, nu-l obliga nimeni să lucreze. Este evaziune fiscală, nu ai cum să încasezi nişte bani pentru care nu dai bon."

Am dorit să aflăm ce cred şi cei de la Meridian.

Client: În Militari?
Taximetrist: 50 de lei.
Client: Costa maximum 20.
Taximetrist: Eu nu vreau.

Dispecerat Meridian: "Asta cu domnul director trebuie să vorbiţi, am încercat să iau legătura cu dânsul, dar nu-mi răspunde la telefon. Noi de obicei înregistrăm reclamaţiile, dânşii se ocupă."

Ulterior, reprezentanții Meridian au precizat că mașina ”aparține altei companii de taxi din București”.

De la compania Total nu am putut afla dacă următorul şofer a respectat legislaţia.

Client: 40, tot e cam mult. Nu ştiu, de ce nu puneţi ceasul?
Taximetrist: Este noaptea de Revelion, domnişoară.

Dispecerat Taxi Total: ”Nu ştiţi că astăzi este toată lumea liberă, de mâine încolo, da. Noi ne cerem scuze, asta este."

În mod normal, dacă vă loviţi de refuzul unui taximetrist, ar trebui să faceţi o reclamaţie la dispecerat, iar taximetristul să fie sancţionat.

Ar fi bine să înregistraţi refuzul cu un telefon mobil, iar apoi să sunaţi la dispeceratul firmei de taxi. Dovada audio sau video va fi importantă în acest caz pentru că altfel în caz de o simplă reclamaţie, taximetristul va primi un avertisment dacă este la prima abatere. Puteţi suna desigur şi la 112. Iar dacă sunteţi în Bucureşti, şi la numărul de urgenţă al poliţiei locale, 021 9752.

În realitate, până acum Primăria Capitalei nu a anunţat dacă a sancţionat cel puţin un taximetrist dintre cei care care au cerut şi de 5 ori mai mulţi bani de Revelion.

Există un regulament al primăriei, aflat până miercuri în dezbatere publică. Acesta prevede că amenda să fie de până la 500 de lei.

Pentru şoferii Uber sau Taxify, care nu au licenţa de taxi, amenda va fi de 5 mii de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO