Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 18:37
Categorie: Stiri actuale

Dosare importante ar putea fi suspendate şi o treime din procurorii DNA ar trebui să plece din funcţie de joi - acestea ar fi consecinţele ordonanţei care modifică legile justiției, atrag atenţia reprezentanţii opoziţiei.

De două zile, posibilele efecte ale ordonanţei care modifică legile justiţiei agita apele intre magistraţi şi politicieni. Textul prevede la articolul şapte ca procurorii din Parchetul General, DNA și DIICOT pot rămâne în funcţie numai dacă au 10 ani vechime. Dacă s-ar aplica retroactiv, aproape o treime din procurori ar trebui să se retragă, iar dosare importante ar fi afectate - au avertizat magistraţii . Aceste prevederi nu se pot aplica decât pentru viitor, au recomandat însă reprezentanţii CSM într-o şedinţă extraordinară.

Codruţ Olaru, vicepreşedinte al CSM: "Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv"

La discuţiile de la CSM a fost şi ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a venit apoi direct la parlament, în biroul lui Liviu Dragnea. Nu a vrut să precizeze clar dacă legea are sau nu efecte şi pentru magistraţii aflaţi deja în funcţii.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Sunt interpretări diferite ca la orice act normativ. se datorează unor abordări diferite. Nu sunt eu adevărul, deţinătorul adevărului"

PNL şi USR acuza că DNA devine o instituţie la discreţia ministrului justiţiei şi poate chiar nefuncţionala din moment ce mulţi procurori ar trebui să se retragă. Reprezentanţii opoziţiei i-au scris Avocatului Poporului şi i-au cerut să sesizeze Curtea Constituţională. Doar Victor Ciorbea poate opri efectele unei ordonanţe de urgenţă. Însă, acesta se afla de astăzi într-un concediu de odihna în Statele Unite, planificat cu mult timp în urmă.

Opoziţia a acuzat şi că modificările sunt făcute cu dedicaţie pentru şeful PSD. Asta din cauză că pocuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează la DNA dosarul Tel Drum, are vechime de doar 8 ani şi ar trebui să predea dosarul.

Dan Barna, preşedinte USR, s-a trezit cu microfonul tăiat la cerera lui Eugen Nicolicea. Liviu Dragnea spune că
"e o manipulare... şi dacă pleacă ăla sau dacă pleacă, ce se întâmplă, dosarul se aruncă în aer sau cum? Nu cred că pleacă. Deci nu mă interesează"

După toate aceste discuţii, Comisia Europeană a avertizat din nou autorităţile de la Bucureşti că urmăreşte schimbările din justiţie. "Urmărim cu preocupare cele mai recente evoluţii şi vom analiza îndeaproape modificările. După cum am spus deja de multe ori, existenţa unui sistem judiciar independent şi profesionist are o importanţă foarte mare".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO