Exemplul pozitiv al unui spital renovat integral din fonduri UE. Masurile luate pentru a-i proteja pe pacienti de infectii


Ultimul update: Luni 07 Decembrie 2015 07:06
Data publicarii: Vineri 04 Decembrie 2015 18:26
Categorie: Stiri actuale

La capitolul "se poate, daca exista vointa" intra cu succes Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud, care a raportat infectii aproape zero.

Spitalul vechi a fost refacut integral cu fonduri europene si au fost luate masuri clare impotriva infectiilor intra-spitalicesti. In salile pacientilor intra doar aer steril, iar peretii sunt tratati ca sa tina bacteriile departe. Renovarea, aparatura noua si igiena stricta au redus numarul infectiilor.

Spitalul Judetean din Bistrita este printre putinele din tara in care exista un departament de Prevenire si Control a Infectilor Nosocomiale. Sase medici preleveaza permanent probe pentru a detecta infectiile la timp. 13 pacienti au contactat anul trecut bacterii si virusi din spital si au fost tratati imediat.

Tamponasul se delimiteaza in patrat si in cadrul lui se invarte tamponasul pentru a acoperi toata aceasta suprafata. Se reintroduce in epubreta, se transporta la laborator unde se insemanteaza pe medii de cultura specifice. Procedura se face saptamanal.

Cristina Roman, Medic primar Epidemiolog: "In acest an am avut 2 cazuri de infectie nozocomiala si imediat s-au luat masurile de rigoare, numarul fiind scazut datorita tuturor imbunatatirilor care s-au facut."

Sectiile au lampi speciale cu raze UV care sterilizeaza aerul. Salile de chirurgie sunt alimentate doar cu aer purificat special. Pardoseala este si ea una speciala, care nu lasa ca dupa atingere sa se infiltreze bacterii. Si sectia de nou-nascuti este amenajata astfel incat sa tina infectiile departe.

Gabriel Lazany, director administrativ Spitalul Judetean Bistrita Nasaud: "Peretii sunt tapitati cu un tapet special pe baza de fibra peste care se da un strat de lavabil, cu sudura si nu lasa nimic la transferul catre perete. E un sistem de filtrare a apei astfel incat locul in care se opereaza cu nou nascutul vine apa sterila."

Doar in maternitate au fost investiti 2 milioane de euro, trei sferturi, bani europeni, iar restul de la Consiliul Judetean.

Loredana Budai, pacienta: "Aici un copil prematur poate sa ajunga un copil normal. Este absolut tot ce are nevoie un copil prematur si mamicile la fel."

Toate sectiile spitalului au fost refacute din bani europeni obtinuti prin Agentia de dezvoltare regionala Nord Vest.

VIDEO PROTVPLUS.RO