Ce se întâmplă cu românii din "zonele roşii" ale Europei. "În Madrid e panică"
După Italia, românii răspândiți în alte țări europene au motive de îngrijorare.
În Madrid, unde este și cea mai mare comunitate a noastră din Spania, școlile sunt închise, la fel și instituțiile publice, iar spitalele sunt pline. Numărul total al cazurilor confirmate de infectare a trecut de 1.000, iar al deceselor, a depășit 30.
Îngrijorați, ai noștri dezbat pe grupurile de socializare, dacă să se întoarcă sau nu, acasă.
În prezent, oamenii care vin din regiunea Madrid, Spania, dar și din zone din nordul Franței și din Germania, altele decât cele considerate zone galbene, intră în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Ministerul Sănătății de la noi propune însă, să ia măsuri la fel ca pentru românii din italia, și aceste zone să fie considerate roșii, iar cei care ajung de aici, pe teritoriul României, să intre direct în carantină pentru 14 zile.
Decizia finală, privind extinderea zonelor roșii și în alte țări în afară de Italia, o va lua însă, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Preventiv, unele companii și-au anulat zborurile din România către Madrid, dar și către orașe din Franța sau Germania. Unii au aflat abia în aeroport.
Femeie: „Înainte cu o oră jumătate de zbor, am primit că s-a anulat zborul din Kars. Am sunat la ambasadă, la consulat. Ei n-au fost anunțați, că să sunăm în România. Ne asumăm să fim carantinati, dar să ni se spună care e procedura, nu să ne lase aici.''
Cei mai îngrijorați, după valul românilor din Italia, cel puțin pe grupurile de Facebook sau Whatsapp, sunt românii din Spania. Acolo trăiesc aproximativ 600.000 de români, cei mai mulți însă, sunt în comunitatea din regiunea Madrid. Conform datelor oficiale, aproape 700.000 sunt și în Germania și alți 300.000 de români în Franța, însă în realitate, numărul lor este mult mai mare.
Bărbat: „În Madrid, de exexmplu, e cel mai mare focar. Erau peste 1000 de cazuri. Lumea e în panică, merg la cumpărături, rafturi goale.''
Femeie: „Magazinele sunt dezastru, sunt goale. Nu mai este absolut nimic. Eu nu știu dacă sunt contaminată sau nu. La muncă merg cu autobuzul și oricând sunt dispusă riscului. Îmi este foarte teamă.”
Femeie: „Am o prietenă la mine în casă, care a venit să lcureze pentru un an. A rămas fără serviciu și pleacă acasă poimâine.
Reporter: „Sunt mulți români care vor să se întoarcă?”
Femeie: „Foarte mulți. Sunt mulți alții care pleacă de frică, să nu-i prindă pe aici.”
Alina Dumbrăveanu locuiește de 13 ani în Madrid. Este medic de familie într-un centru și ne-a mărturisit că inclusiv spitalele lor sunt pline.
Reporter: „Care e situația în spitale?”
Alina: „S-a înrăutățit în ultimele 72 de ore, pentru că crescut numărul bolnavilor și problema e că Spania e un stat pregătit pentru situații de criză, dar nu se așteptau la înrăutățirea situației atât de puternic. Aș minți să spun că nu îmi e teamă. Dacă aș avea de ce să mă întorc în România, nu aș face asta, că ar fi o iresponsabilitate din partea mea, având în vedere că Madridul e un focar de infecție.''
Bărbat: „La consulat s-a suspendat activitatea de informații pentru cetățeni și sunt primiți doar cetățenii care au programare prealabilă.”
Bărbat: „E o anume teamă, îngrijorare. Mi se pare absolut iresponsbail ceea ce se întâmplă cu o parte dintre românii din diaspora și se întorc acasă, pentru că se pune în pericol viața pe tot acest drum și apoi a celor care sunt acolo, pentru că o mare parte dintre cei afectați și suferă, sunt cei care sunt bonavi și bătrâni, iar aceștia sunt părinții noștri. Noi punem în pericol viața părinților noștri făcând asta.''
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!