EXCLUSIV Andreea Esca, în dialog cu Nelu Tătaru. Cum sunt afectați românii de pandemia de coronavirus

Ultima actualizare: 11-03-2020 20:49

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri noul coronavirus drept pandemie.

Nelu Tătaru, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a discutat cu Andreea Esca despre pandemia de coronavirus declarată de OMS și despre situația din România.

Principalele declarații ale lui Nelu Tătaru:

- Pandemia este declarată de OMS atunci când avem epidemie pe trei continente. Avem și în Asia, avem și în Europa, avem și pe continentul american, deci suntem în pandemie declarată.

- Faptul că erau cazuri sporadice oarecum în Europa, în afară de Italia, unde era epidemie, menținea încă situația la statutul de urgență, fără a fi declarată pandemie.

- În acest context, în contextul pandemiei, în România nu modificăm în mod deosebit ceva. Noi suntem într-un scenariu 2. Scenariul 2 înseamnă o transmitere susținută în comunitate, dar sporadică. Adică avem cazuri care apar sporadic, până la 100 de îmbolnăviri suntem în scenariul 2.

- În scenariul 2 continuăm cu prevenția, vom continua cu identificarea contacților cazurilor pe care deja le avem, vom continua cu anchetele epidemiologice care vor fi lărgite în funcție de rezultatele testelor.

- Până în prezent, în România au fost făcute în jur de 1.250 de teste de coronavirus.

OMS a declarat pandemie de coronavirus

 

Noua epidemie de coronavirus este prima astfel de epidemie catalogată de OMS drept pandemie, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, conform CNN.

„Descrierea situației drept o pandemie nu schimbă modul în care OMS tratează amenințarea coronavirusului. Nu schimbă modul în care OMS acționează și nu schimbă ce ar trebui să facă fiecare țară”, a adăugat directorul OMS.

„OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund preocupaţi atât de nivelurile alarmante de răspândire, şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune”, a afirmat acesta, citat de DPA. 

Criteriile specifice pentru o pandemie nu sunt definite universal, dar există trei criterii generale: un virus care provoacă îmbolnăvire sau moarte; transmitere susținută de la om la om a virusului; dovezi că virusul s-a împrăștiat pe glob.

Tedros a menționat că încă nu este prea târziu ca Guvernele să aibă un impact, relatează BBC.

„Suntem cu toții împreună în această situație și trebuie să facem totul cu calm pentru a proteja viața cetățenilor din lume. Este realizabil”, a adăugat Tedros.

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS.

Totalul cazurilor a ajuns la 118.000 de cazuri în 114 ţări, cu 4.291 de decese.

În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate.

„Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii”, a adăugat directorul OMS.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO